19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Θέλεις να μπεις στο μυαλό του Einstein; There is an iPad app for that

    Μία νέα εφαρμογή για iPad είναι διαθέσιμη από εχθές που σας… δείχνει λεπτομερείς εικόνες μέσω μικροσκοπίου από τον εγκέφαλο του μυθικού πια, Albert Einstein. Το development έγινε από το Εθνικό Μουσείο Υγείας και Ιατρικής του Σικάγο και είναι η πρώτη φορά που δίνονται στη δημοσιότητα οι απεικονίσεις  αυτές από τον εγκέφαλο του αγαπημένου επιστήμονα.

    Εν τάξει, αν είσαι νευρολόγος και σε ενθουσιάζει η ιδέα να μελετήσεις τον εγκέφαλο του Νομπελίστα φυσικού, θα δώσεις ευχάριστα τα 9.99 δολάρια για να αγοράσεις την εφαρμογή. Οι υπόλοιποι όμως; Οι υπόλοιποι μπορούμε να περηφανευτούμε πως έστω κι έτσι, βρισκόμαστε τόσο κοντά στο μυαλό αυτής της μυθικής παρουσίας. Μυαλό, εγκέφαλος μάλλον που, από το 1955 που πέθανε ο γνωστός φυσικός, μέχρι και το 1996, βρισκόταν στην κατοχή μίας αρκετά αμφισβητούμενης παρουσίας. Τον γιατρό που πραγματοποίησε την αυτοψία του Einstein, παθολόγο James Harvey.

    O Albert Einstein πέθανε την 18η Απριλίου 1955, στο νοσοκομείο Princeton, στο Trenton του New Jersey. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του, αποτεφρώθηκε την ίδια ημέρα χωρίς κάποια τελετή και οι στάχτες του σκορπίστηκαν σε άγνωστη τοποθεσία. Το σώμα του όμως, δεν παραδόθηκε για καύση… ολόκληρο. Έλειπε ο εγκέφαλός του, τον οποίο είχε κρατήσει και τοποθετήσει μέσα σε φορμαλδεΰδη, ο γιατρός που πραγματοποίησε την αυτοψία. Ο λαϊκός μύθος λέει πως ο ίδιος ο φυσικός είχε ζητήσει ο εγκέφαλός του να δοθεί στην επιστήμη, αλλά αυτό αμφισβητείται από τον εκτελεστή της διαθήκης του. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός James Harvey, παρέμεινε κάτοχος του εγκεφάλου του Einstein μέχρι και το 1996! Μέσα στα χρόνια τον τεμάχισε και τον μελετούσε χωρίς ποτέ να έχει δώσει στη δημοσιότητα κάτι, καθώς υποστήριζε πως δεν είχε προκύψει τίποτε ιδιαίτερο από την μελέτη, αν και υπάρχουν διιστάμενες απόψεις γι αυτό.

    photo: www.examiner.com

    Προκειμένου τον διατηρήσει αλλά και να μελετήσει μεθοδικά τα διάφορα μέρη του, o Harvey είχε τεμαχίσει τον εγκέφαλο του Einstein σε 240 κομμάτια, τα οποία επίσης διατηρούσε επιμελώς στο γραφείο του, αλλά και μετακινούσε σε κάθε μετακόμιση της οικογένειάς του. Ήταν το 1996 που εν τέλει παρέδωσε το πολύτιμο «τρόπαιο» στον Δρ. Eliot Krauss, παθολόγο στο Princeton Hospital και τότε ξεκίνησαν οι σοβαρές έρευνες από το πανεπιστήμιο McMaster, χωρίς όμως αυτές να περιλαμβάνουν όμως, αυτοψία του εγκεφάλου παρά μόνο την μελέτη των εικόνων που θα βρείτε στην εφαρμογή και είχε αρχειοθετήσει μεθοδικά ο Harvey. Τότε αποκαλύφθηκαν και οι ιδιαιτερότητες του εγκεφάλου του φυσικού.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι η περιοχή του βρεγματικού λοβού στον εγκέφαλο το Einstein είναι κατά 15% πιο φαρδιά από το συνηθισμένο. Το εύρημα αυτό οδήγησε τους ερευνητές να δικαιολογήσουν την ευκολία με την οποία επικοινωνούσαν οι νευρώνες του Einstein και μπορούσε να σκέφτεται με τον τρόπο που σκέφτεται.

    Πριν τη μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου McMaster, άλλη μία ακαδημαϊκός, η Marian Diamond, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Berkeley είχε πείσει τον Thomas Harvey να της δώσει δείγματα από τον εγκέφαλο. Η δρ. Diamond μελέτησε την αναλογία νευρογλοιακών κυττάρων στα δείγματα και τα σύγκρινε με αντίστοιχα «φυσιολογικών» ατόμων. Σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου του Einstein, η Diamond εντόπισε μεγαλύτερη συγκέντρωση νευρογλοιακών κυττάρων από το συνηθισμένο, συμπεραίνοντας κι εκείνη πως ο Einstein ήταν περισσότερο «οπτικός» τύπος και είχε μία  ενισχυμένη ικανότητα να συνδέει τα πράγματα μεταξύ τους.

    Ο ίδιος ο Einstein έλεγε πως η εγκεφαλική του λειτουργία έχει συγκεντρώσει περισσότερο μύθο απ’ ότι ισχύει στην πραγματικότητα, ενώ, αν και επιστήμονας, πρέσβευε πως, περισσότερο από την γνώση, η φαντασία είναι εκείνη που μπορεί να μας οδηγήσει στο άπειρο.

    Αν πραγματικά, πάντως, θέλετε να μπείτε στο μυαλό του Einstein, πέρα από την εφαρμογή, θα σας προτρέπαμε  επισκεφτείτε το πλήρες αρχείο του, έτσι όπως ψηφιοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το ίδρυμα Solomon.

    Πηγή: The Verge, Wikipedia, DamnInteresting, iTunes

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles