16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    iPhone 14: Όλες οι φήμες και τα leaks για τηv νέα ναυαρχίδα της Apple!

    Λίγες ώρες απέμειναν πριν από την μεγάλη πρεμιέρα του iPhone 14 και ως είθισται λίγο πριν από το μεγάλο event στις 7/9 (το οποίο φέρει την ονομασία «Far Out» και θα ξεκινήσει σε online streaming μορφή στις 20:00 ώρα Ελλάδος) έχουμε ένα πραγματικό όργιο φημών  που αφορούν στο «next-big thing» της Apple. Αν και οι απορίες που έχουμε για τη νέα συσκευή αναμένεται να λυθούν πολύ σύντομα, παρόλα αυτά οι φήμες και τα leaks λίγο πριν ένα μεγάλο launch έχουν πάντοτε τη δική τους… ξεχωριστή γοητεία! Για πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τα όσα μας υπόσχονται οι έγκριτοι leakers και tipsters για το νέο iPhone…

    iPhone 14: Design & εξωτερική εμφάνιση

    Νομίζουμε ότι εδώ δεν πρόκειται να δούμε και κάτι το επαναστατικό, καθώς πολύ δύσκολα η Apple θα αποχωριστεί το design του iPhone 12. Αυτό όμως που έχει ακουστεί πάρα πολύ έντονα (και φέρει την υπογραφή του leaker Ming-Chi Kuo) είναι ότι υπάρχει ενδεχόμενο η Apple να αποχωριστεί το «όχι και τόσο αγαπητό» notch. Πολλά leaks συνηγορούν στο γεγονός ότι ενδέχεται να δούμε μια σχεδιαστική λογική που θα χρησιμοποιεί ένα hole+pill design για την εμπρόσθια κάμερα. Ωστόσο, κάποια πρώιμα renders της νέας ναυαρχίδας της Apple δείχνουν ότι στο μπροστινό κομμάτι ενδέχεται να δούμε μια capsule-based λογική. To πάντοτε έγκριτο Bloomberg από την μεριά του όμως αναιρεί τις παραπάνω φήμες, καθώς ισχυρίζεται ότι το χαρακτηριστικό notch θα «επιβιώσει» και στη φετινή έκδοση μόνο που θα είναι εμφανώς πιο μικρό, σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα.

    Επίσης, το Bloomberg ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το επόμενο iPhone θα διαθέτει under-display fingerprint reader, ενώ σύμφωνα με τον YouTuber: Lewis Hilsenteger (Unbox Therapy), το iPhone 14 Pro Max ενδέχεται να διαθέτει αυξημένο πάχος τόσο στο σώμα, όσο και στην περιοχή της κάμερας. Σε ότι έχει να κάνει με τις φετινές επιλογές στα χρώματα, εδώ αναμένουμε να δούμε τα iPhone 14 και 14 Max σε πράσινο, μπλε, μαύρο, λευκό, κόκκινο και μωβ, με το ροζ να είναι το χρώμα που μάλλον έχει απορριφθεί. Στα δε 14 Pro και 14 Pro Max, τα περισσότερα leaks συγκλίνουν στο ότι θα έχουμε μοντέλα σε πράσινο, μωβ, ασημί, χρυσό και στο χρώμα του γραφίτη, με το Sierra blue να απουσιάζει από το φετινό line-up (στη θέση του υπάρχει το μωβ).

    iPhone 14: To display στο μικροσκόπιο

    Αν και οι περισσότερες φήμες που σχετίζονται με τα displays των νέων μοντέλων είναι σπάνιες για τα core μοντέλα, παρόλα αυτά υπάρχει μπόλικο juicy info για τα Pro μοντέλα, όπου εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να δούμε ένα always-on display. Λάδι στη φωτιά έχει ρίξει εδώ και καιρό η ανακοίνωση του iOS 16 στο WWDC 2022, όπου η ομάδα του 9to5Mac εντόπισε ένα feature στο νέο λειτουργικό, το οποίο παραπέμπει στην ύπαρξη της συγκεκριμένης δυνατότητας, η οποία είναι κοινότοπη σε πολλά Android smartphones. Όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο Always-On display και στο νέο σύστημα ειδοποιήσεων, ωστόσο δεν γνωρίσουμε εάν η προαναφερθείσα λειτουργία θα είναι διαθέσιμη για όλα τα μοντέλα. Πολλοί είναι οι insiders που αναφέρουν ότι η Apple θα «κατεβάσει» το Pro Motion, το adaptive display των 120Hz και στα πιο basic μοντέλα, έτσι ώστε να μην αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των Pro και Pro Max.

    iPhone 14 & Performance: Το Bionic A16 στο προσκήνιο!

    Φυσικά, αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι users πέραν των cameras, του εξωτερικού design και του display είναι το πως θα τα πηγαίνει η νέα ναυαρχίδα σε επίπεδο απόδοσης. Εδώ η Apple κατά 99.9% θα μας βάλει για τα καλά στην εποχή του A16 Bionic. Οι περισσότεροι γνώστες της αγοράς, κάνουν λόγο ότι το νέο chipset θα διαθέτει τεχνολογία κατασκευής στα 4nm, αποτελώντας ουσιαστικά ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με τα 5nm του A14 και A15.

    Οι tech gurus του Macworld, επιχείρησαν να «ποσοτικοποιήσουν» το αυξημένο performance που θα προσφέρει το A16 σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η νέα «καρδιά» του iPhone 14 θα προσφέρει 15% υψηλότερη απόδοση στη CPU, 25 με 30% αύξηση στην απόδοση της GPU και εκτίναξη του memory bandwidth στο 50%. Ωστόσο, άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και… καταστάσεις αναφέρουν ότι το νέο Bionic chipset δεν θα είναι για «όλους», καθώς θα αποτελέσει προνόμιο των πιο ακριβών μοντέλων. Επίσης, ενδέχεται να έχουμε διαφοροποίηση και στον τύπο της μνήμης RAM, με τα ακριβότερα μοντέλα να απολαμβάνουν τα οφέλη και τις δυνατότητες της LPDDR5, ενώ τα πιο «χαμηλά» μοντέλα να συμβιβάζονται με LPDDR4X RAM.

    Επίσης, αξίζει να αναφερθούμε σε μια φήμη που αφορά στη δυνατότητα των νέων iPhone να εκμεταλλεύονται τη σύνδεση μέσω δορυφόρου (επιτρέποντας έτσι συνεργασία με την Starlink). Εάν τελικώς αποδειχθεί ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και τελικά φωτιά, τότε σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε να κάνουμε με ένα feature που θα έχει τα χαρακτηριστικά του game changer. Τέλος, μάλλον όπως όλα δείχνουν έχει «κλειδώσει» η μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας, με τα iPhone 14 Pro και Pro Max να προσφέρουν την μεγαλύτερη αυτονομία που έχει εμφανιστεί ποτέ σε συσκευή της Apple.

    Lights, action… cameras!

    Εξυπακούεται ότι οι Apple fans δεν μπορούν παρά να «διψούν» για ακόμη καλύτερη και αποδοτικότερη κάμερα και αναμφίβολα o κολοσσός της τεχνολογίας έχει «επενδύσει» σε ακόμη καλύτερα camera features. Σύμφωνα με τον Ming-Chi Kuo, ο οποίος κατάφερε να «αλιεύσει» ένα εσωτερικό έγγραφο της Apple, το iPhone 14 Pro αναμένεται να βασιστεί σε μια wide-angle camera των 48MP, αποτελώντας ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, καθώς τα 12MP έχουν παραμείνει η βασική επιλογή της Apple για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, σημαντική βελτίωση ενδέχεται να δούμε και στον Ultra-Wide sensor, ενώ υπάρχει και θεότρελη φήμη (που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες όμως να έχει βάση), η οποία αναφέρει ότι η Apple δουλεύει πάνω στην ανάπτυξη μιας εξελιγμένης αναδιπλούμενης κάμερας (μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε όμως για το iPhone 15 για αυτό). Τέλος, μια φήμη που ακούγεται έντονα αλλά δύσκολο να διασταυρωθεί αφορά στην προσθήκη ενός sensor shift Optical Image Stabilization feature και για τα 4 νέα μοντέλα (έχει εμφανιστεί μόνο στο iPhone 12 Pro Max).

    Τιμή και… Mini!

    Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η Apple έχει αφήσει την ιστορία το Mini μοντέλο, το οποίο διαπίστωσε ότι δεν… περπατάει. Για αυτό και το φλέγον ζήτημα που καίει όλους τους Apple fans είναι η τελική τιμή που θα έχουν τα νέα iPhone. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το «entry» iPhone 14 θα είναι αρκετά πιο οικονομικό, ακολουθώντας μια λογική ανάλογη με το Mini. Ωστόσο, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, ενδέχεται (κάτι που το απευχόμαστε) να δούμε τα νέα μοντέλα με μια αύξηση που θα αγγίζει το 15% σε σύγκριση με πέρσι.

    Όπως και να ΄χει, δεν απομένουν παρά λίγες ώρες μέχρι το Far Out Event της Apple! Stay Tuned στο αγαπημένο σας τεχνολογικό website, καθώς αύριο αναμένεται να σας μεταφέρουμε όλες τις εξελίξεις για τη νέα γενιά των iPhone…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles