BREAKING

iPhone 4: Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

update 26/06: διαβάστε κάνοντας κλικ εδώ και την αναλυτική δοκιμή του iPhone 4...

Πήγαμε στο Λονδίνο -δεν γυρίσαμε, ακόμη- έχουμε στα χέρια μας το iPhone 4 και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Δείτε γιατί αυτό είναι το καλύτερο κινητό που κυκλοφορεί εκεί έξω.

 

Κανονικά το δίλημμα μεταξύ iPhone και λοιπών smartphones είναι άδικο. Σημειολογικά εννοούμε. Καταρχήν γιατί το όνομα Apple είναι συνυφασμένο με αντικείμενα που πρωτοπορούν και κατά δεύτερον γιατί κοστίζουν 30% περισσότερο σε σχέση με οποιονδήποτε ανταγωνιστή τους. Συνεπώς χρειάζεται μια «διαχείριση». Σε μια εποχή που ο πολύς κόσμος αναζητά την επόμενη του ημέρα, o Steve Jobs παρουσιάζει ένα παραμυθένιο τηλέφωνο. Οι φήμες λένε πως ακόμη και οι φανατικά προσκείμενοι στο Android λειτουργικό λύγισαν στη θέα των τεχνικών του iPhone 4. Δεν τους παρεξηγούμε. Απλά συμπάσχουμε. Όχι γιατί το κινητό της Apple επιβραβεύει την αισιοδοξία εν μέσω γενικού νταουνιάσματος, αλλά γιατί είναι το πιο εντυπωσιακό προϊόν της Apple των τελευταίων ετών. Και βέβαια το πρώτο iPhone με πλαίσιο από μέταλλο και γυαλί που συνθέτουν ένα ζωντανό γλυπτό.

Η οθόνη

“Holy shit” που λένε και τα αμερικανάκια. Το iPhone είναι το πρώτο κινητό στον κόσμο με οθόνη ανάλυσης 960x640 pixels που ισοδυναμεί με πυκνότητα εικονοστοιχείων που πρακτικά αδυνατεί να διαχωρίσει το ανθρώπινο μάτι (326 ppi έναντι των 300 ppi που διακρίνει ο δικός μας αμφιβληστροειδής). Η διάσταση της παραμένει η ίδια στις 3,5 ίντσες, αλλά η τεχνολογία βελτιώθηκε – Retina την αποκαλούν οι άνθρωποι της Apple, IPS οι τεχνολάγνοι. Η απεικόνισή της είναι από άλλο πλανήτη και τα χρώματά της ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια. Όχι δεν είναι σινεμά, ούτε εικονική πραγματικότητα αλλά η ζωή μετά. Γιατί μαζί με την ανακοίνωση του iPhone 4 οι άνθρωποι της Apple υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπο που πλοηγείστε στο Διαδίκτυο, παίζετε παιχνίδια η αξιοποιείτε εν γένει τις εκάστοτε εφαρμογές.

Το λειτουργικό

Το iPhone ενσωματώνει την τελευταία έκδοση λειτουργικού OS 4.0. Που σημαίνει ότι μαζί με αυτή παίρνετε δώρο όλες τις βελτιώσεις και τα επιπλέον χαρακτηριστικά που τη συνοδεύουν (βλ. δημιουργία φακέλων, multitasking, εφαρμογή iBooks κ.ά). Και μπορεί τον μύθο του iPhone να τον συντηρούν οι απανταχού κολλημένοι, ωστόσο οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι με απόλυτα κριτήρια υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Μερικές αρχικές οθόνες δεν θα έβλαπταν κανένα πόσο μάλλον η ύπαρξη widgets που, Steve, είναι δωρεάν. Προτού πέσουν οι φανατικοί να μας φάνε, εξηγούμαστε: 1. Οι λειτουργίες που υποστηρίζει το iPhone σήμερα, είναι διαθέσιμες σε «έξυπνα» κινητά άλλων κατασκευαστών εδώ και μια πενταετία. 2. Μια συσκευή π.χ. με λειτουργικό Android δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ανταλλάξει δεδομένα μέσω Bluetooth, σε αντίθεση με το iPhone που είναι κλειδωμένο. 3. Δεν υποστηρίζει την τεχνολογία Flash που σημαίνει ότι αδυνατεί να προβάλει ένα μεγάλο ποσοστό ιστοσελίδων. 4. Επιτρέπει την εγκατάσταση ενός μόνο λογαριασμού Microsoft Exchange 5. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δυσκίνητο και παρωχημένο iTunes. 6. Οι δυνατότητες παραμετροποίησης που προσφέρει είναι πρακτικά μηδενικές. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος που αναφέρει ότι «αυτό είναι το πιο σταθερό λειτουργικό που φτιάχτηκε ποτέ ή ότι «υποστηρίζει τις περισσότερες εφαρμογές από οποιαδήποτε άλλη συσκευή σήμερα». Περί ορέξεως όμως... (εμείς πάντως επιλέξαμε Android).

Οι αισθητήρες

Το iPhone ενσωματώνει τέσσερις αισθητήρες. Όπως το ακούτε. Ούτε έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις. Ο πρώτος είναι ένα επιταχυνσιόμετρο που αντιλαμβάνεται την περιστροφή της συσκευής, αλλάζοντας αυτόματα από απεικόνιση portrait σε landscape και το αντίθετο. Ο δεύτερος αφορά στην εγγύτητα που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται πότε η συσκευή πλησιάζει π.χ. στο πρόσωπο μας, απενεργοποιώντας την οθόνη, για εξοικονόμηση ενέργειας και αποφυγή εκούσιων πατημάτων. Ο τρίτος ρυθμίζει τη φωτεινότητα ανάλογα με εκείνη του περιβάλλοντος, για να εξοικονομεί κι αυτός με τη σειρά του πολύτιμα λεπτά αυτονομίας –  αν αγόραζε κινητό ο Σκρουτζ ΜακΝτακ, θα έπαιρνε το iPhone. Και ο τέταρτος είναι ο προφητικός, βλέπε γυροσκόπιο. Ακριβώς όπως και το χειριστήριο των δικών σας Wii και PS3 έτσι και το iPhone μπορεί να διαβάσει τις κινήσεις σας στον χώρο. Που σημαίνει ότι μεταφέρει οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης των χεριών σας στην οθόνη του. Μαγικό; Ναι, για κινητό τηλέφωνο.

Η κάμερα

Ο αισθητήρας του iPhone 4 είναι στα 5MP μόλις, έχει όμως LED φλας. H ποιότητα των φωτογραφιών που λαμβάνει είναι εξαιρετική, αντάξια ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Επίσης μπορεί να καταγράψει βίντεο. Στα 720p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο δηλαδή το μέγιστο δυνατό. Τα δείγματα δίνουν την εικόνα: φωτογραφίες χωρίς θόρυβο, με σωστά χρώματα και ισορροπία που θυμίζει όντως digital camera. Καλωσορίστε το κινητό που επαληθεύει στο τέρμα τη ρήση η «ποσότητα δεν μετράει». Τέλος για τους παραπονούμενους η Apple πρόσθεσε και έναν δεύτερο φακό στην πρόσοψη για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων. Που γίνονται, προς το παρόν, αποκλειστικά μέσω Wi-Fi. Η εφαρμογή λέγεται FaceTime και απαιτεί σύνδεση με το Διαδίκτυο.

Οι δυνατότητες

Το iPhone 4 διαθέτει καταρχήν τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο με το 3GS. Που σημαίνει ότι κυκλοφορεί σε χωρητικότητες των 16GB ή 32GB εσωτερικής μνήμης. Αυτό που άλλαξε ευτυχώς είναι ο επεξεργαστής: ο A4 της Apple που είδαμε για πρώτη φορά στο iPad υπόσχεται εντυπωσιακές επιδόσεις, την ίδια στιγμή όμως καλείται να διαχειριστεί την απαιτητική οθόνη και το multitasking λειτουργικό. Η ασύρματη σύνδεση στο Internet μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πραγματοποιείται με τη βοήθεια των τεχνολογιών HSDPA και HSUPA για τη λήψη δεδομένων σε ταχύτητες έως 7,2 Mbps και την αποστολή τους σε ταχύτητες έως 5,8 Mbps. Εναλλακτικά, μπορεί να επιτευχθεί σύνδεση μέσω Wi-Fi (για πρώτη φορά 802.11n). Τέλος διαθέτει δέκτη GPS με λειτουργία υποβοήθησης (A-GPS) και πυξίδα.

Να το αγοράσω;

Μην στέκεστε στο αξιόλογο αλλά όχι επαναστατικό OS 4.0 – η ουσία κρύβεται στις εφαρμογές. Το μαγικό στη χρήση του λειτουργικού είναι η ίδια η φιλικότητα του: τα πάντα βρίσκονται εκεί που τα περιμένεις. Το περιτύλιγμα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το hype που το συνοδεύουν, απλά σφραγίζουν το deal: αυτό είναι το καλύτερο κινητό. Μπορεί να μην είναι Android. Να σε περιορίζει με τις επιλογές των σχεδιαστών του, να σου απαγορεύει να φέρεις το περιεχόμενο εκεί που επιθυμείς. Είναι όμως πληθωρικό, δεν είναι δύσκολο και είναι fun. Ή foolproof. Ή το νέο κοινωνικό διαβατήριο. Είναι το πακέτο. Και αν είσαι τυχερός μπορείς να το κάνεις δικό σου νωρίτερα απ’ τον μήνα Σεπτέμβριο.

Apple iPhone 4

 

Λειτουργικό σύστημα iPhone OS 4.0

Συνδεσιμότητα HSDPA, Quad-band, Wi-Fi, Bluetooth

Επεξεργαστής Apple A4, 1GHz

Κάμερα 5MPixels, βίντεο [email protected] fps

Μνήμη 16GB/32GB (ανάλογα με την έκδοση)

Οθόνη 3,5 ίντσες, 960x640 pixels, 16 εκατ. χρώματα, αφής

Διαστάσεις / Βάρος 115,2x8,6x9,3 χιλ. / 137 γραμ.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment