21.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
More

    Ήρθε η ώρα η Apple να “ανοίξει” σε τρίτους και το iPadOS

    Το Apple iPad προστέθηκε στη λίστα των τεχνολογικών προϊόντων που πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νομοσχεδίου DMA της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθέτησε επίσημα το iPadOS υπό τον έλεγχο του DMA, δίπλα στο Safari, το λειτουργικό σύστημα iOS και το App Store. Το πρόβλημα είναι ότι οι χρήστες είναι ουσιαστικά “κλειδωμένοι” στο οικοσύστημα του iPadOS της Apple και αυτό τους αποθαρρύνει από το να μεταβούν σε ανταγωνιστές. Η εταιρεία έχει 6 μήνες για να συμμορφωθεί, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

    Αυτό προέκυψε μετά από έρευνα σχετικά με το iPadOS, προκειμένου να αποφασιστεί εάν πληροί τις προϋποθέσεις ως gatekeeper software.

    Τι πρέπει να κάνει η Apple για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση του iPadOS; Σύμφωνα με το DMA, απαγορεύεται να ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών και να “κλειδώνει” τους χρήστες στο οικοσύστημα. Το λογισμικό πρέπει επίσης να επιτρέπει σε τρίτους να αλληλεπιδρούν με εσωτερικές υπηρεσίες, εξού και οι third-party εφαρμογές στα iPhones στην Ευρώπη. Το iPad, πιθανότατα, θα ακολουθήσει σύντομα το ίδιο παράδειγμα. Με άλλα λόγια, το DMA ρίχνει κάποιες επικίνδυνες “βόμβες” στον κλειστό κήπο της Apple.

    Σημειώνεται ότι η Apple αντιστάθηκε για καιρό στις εν λόγω αλλαγές, επικαλούμενη συχνά κενά στην ασφάλεια που θα προκύψουν. Από τον περασμένο Μάρτιο όμως αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες για τα iPhone, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το άνοιγμα του App Store της εμπεριέχει ρίσκο για τους χρήστες. Οι αλλαγές, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles