21.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Ιστορική ανακοίνωση Elon Musk: Γεγονός η πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

    Μπορεί τα τελευταία χρόνια ο Elon Musk να απασχόλησε ιδιαίτερα τα μέσα με την εξαγορά και τις ραγδαίες αλλαγές που έφερε στο Twitter. Ωστόσο, μια άλλη του εταιρεία –η Neuralink– είναι αυτή που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο με την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο.

    Τα νέα έγιναν γνωστά πριν από μερικές ώρες από τον ίδιο το Musk, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 2016, με βασικό στόχο να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο απευθείας με υπολογιστικά συστήματα, επιτρέποντας την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και εξωτερικών συσκευών.

    Σε σχετική ανάρτηση στο X ο γνωστός δισεκατομμυριούχος έκανε γνωστό ότι η πρώτη επιτυχής επέμβαση έγινε τη Δευτέρα και ο ασθενής αναρρώνει. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το πρώτο μικροτσίπ της Neuralink ονομάζεται Telepathy και επιτρέπει «τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, μόνο με τη σκέψη». Όπως τόνισε ο Musk «οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους» και αναφερόμενος στον κορυφαίο φυσικό Stephen Hawking, συμπλήρωσε:

    «Φανταστείτε αν ο Hawking μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος».

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει προαγάγει διάφορα επίπεδα της τεχνολογίας της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης flexible electrodes, που μπορούν να τοποθετηθούν σε εγκεφαλικό ιστό με μεγάλη ακρίβεια και ελάχιστη επίπτωση στον εγκέφαλο.

    Οι εφαρμογές της Neuralink στοχεύουν στην αντιμετώπιση νευρολογικών ασθενειών και τη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης των ανθρώπινων δυνατοτήτων μέσω συστημάτων επικοινωνίας με υπολογιστές και άλλες συσκευές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές από τις τεχνολογίες του Neuralink βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και των δοκιμών και πολλές πτυχές της τεχνολογίας τους παραμένουν ακόμα υπό έρευνα και ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο εργαλείο μπλοκάρει τις γυμνές φωτογραφίες σε Facebook και Instagram

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles