21.2 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
More

    Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ: Τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στο διαδίκτυο!

    Το συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη την Πέμπτη, πέρασε την απόφαση ότι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα στην διαδικτυωμένη ζωή τους, όσα έχουν και στην «κανονική» και καλούν τα κράτη – μέλη του Οργανισμού να τα προασπίσουν. Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει διαρκές αντίκτυπο στον τρόπο που ελέγχεται και λογοκρίνεται το διαδίκτυο τώρα.

    Πρεσβευτές πολλών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, αποκάλεσαν την απόφαση ως «ιστορική για την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Eileen Donahoe χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως την πρώτη κίνηση από τα Ηνωμένα Έθνη που «επιβεβαιώνει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πεδίο του Internet πρέπει να προστατεύονται με την ίδια συνέπεια όπως και στον πραγματικό κόσμο».

    85 χώρες υποστήριξαν την συγκεκριμένη απόφαση, 30 από τις οποίες είναι μέλη του συμβουλίου, ενώ υπήρχαν και αντιδράσεις από χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα ή η Ρωσία. Αναμενόμενες αντιδράσεις βέβαια, εφόσον μιλάμε για χώρες που έχουν μία μακρά ιστορία στην παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

    Η παραπάνω απόφαση είναι σημαντική γιατί σημαίνει πως θα αρχίσει να σχηματοποιείται το πλαίσιο που θα προστατεύει φωνές που καταπνίγονταν ή στοχοποιούνται στο διαδίκτυο, αλλά και η ιδέα του ακτιβισμού θα προστατεύεται με τους ίδιους όρους που προασπίζεται στην “πραγματική” ζωή. Όπως επισημαίνεται, με αρχή αυτή την απόφαση, θα υπάρχει μία πιο οργανωμένη προστασία στο διαδίκτυο για όσους θέλουν να αρθρώνουν λόγο και η προστασία αυτή δεν θα υπόκειται στην διάθεση του κάθε πολιτικού που θέλει να γίνει πρόσωπο της εβδομάδας.

    Και συμπληρώνουμε με τη σειρά μας πως μπορεί να είναι η αρχή για μία πραγματικά ουσιώδη κίνηση προάσπισης των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και άλλες που θα δημιουργηθούν, να μπορούν να έχουν λόγο. Και συμφωνίες ή νομοσχέδια όπως η ACTA, το CISPA και άλλες “τοπικές” προσπάθειες επιβολής μονομερούς ελέγχου, να μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο των Ηνωμένων Εθνών επιτέλους.

     Πηγή: AFP, The Next Web

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles