13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ιστορική στιγμή για την SpaceX η προσγείωση του πρώτου επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου

    Ιστορία έγραψε η αμερικανική εταιρεία SpaceX του επιχειρηματία και εφευρέτη Elon Musk μετά τη σημερινή εκτόξευση του πυραύλου της, του πρώτου που εστάλη σε τροχιά και επέστρεψε άθικτος στη Γη.

    Η εταιρεία και ο ίδιος ο Elon Musk καθυστέρησαν την εκτόξευση σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν τις πιθανότητες έως τη Δευτέρα το βράδυ και τελικά τα κατάφεραν… Αφού μετέφερε 11 δορυφόρους στο διάστημα για λογαριασμό της εταιρείας ORBCOMM, το βασικό επαναχρησιμοποιήσιμο τμήμα του πυραύλου επέστρεψε στην αεροπορική βάση του Canaveral στη Florida με μία εντυπωσιακή κατακόρυφη προσγείωση.

    SpaceX Falcon 9 rocket
    Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε με επιτυχία επιτυγχάνοντας να επιστρέψει μετά από λίγο και να προσγειωθεί στο Cape Canaveral.

    Ο πύραυλος της SpaceX, με ύψος 23 ορόφων, εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση στις 03:29 ώρα Ελλάδας φτάνοντας σε ύψος 200 χλμ, με τη βάση του να επιστρέφει λίγα λεπτά αργότερα και να προσγειώνεται 9,6 χλμ από το σημείο εκτόξευσης. Είναι μία στιγμή ορόσημο, καθώς το να γίνει εφικτή η επιστροφή άθικτων πυραύλων στη Γη θα μειώσει δραματικά το κόστος αντίστοιχων επιχειρήσεων.

    falcon 9 first stage approaching landing zone 1
    Ο Falcon 9 προσεγγίζοντας τη ζώνη προσγείωσης 1.

    Τον Ιούνιο, η Space X είχε πραγματοποιήσει ανάλογη προσπάθεια, ωστόσο ο πύραυλος Falcon 9 είχε καταστραφεί λίγο μετά την εκτόξευση.

    Για τη σημερινή επιτυχημένη προσπάθεια, η Space X δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Jeff Bezos της Amazon που πριν λίγο καιρό μέσω της εταιρείας Blue Origin που διαθέτει πέτυχε την πρώτη επιτυχημένη προσγείωση ενός επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου. Τότε ο Musk είχε συγχαρεί επίσης τον Bezos μέσω twitter, κατόπιν ωστόσο είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να φτάσεις απλά στο διάστημα και να πραγματοποιήσεις μία πτήση σε τροχιά, κάτι που η Space X πέτυχε τώρα με τον πύραυλο Falcon.

    Φωτογραφία Long exposure...
    Φωτογραφία Long exposure…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles