18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    JBL Jembe mini Review. Για δυνατές και… ασύρματες μουσικές συγκινήσεις

    Οι φορητές συσκευές γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Σήμερα, ένας χρήστης – και ωσότου φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μία, κυριολεκτικά, συσκευή που να τα κάνει όλα π.χ ένα κινητό τηλέφωνο που συνδέεται σε dock με πληκτρολόγιο ποντίκι αλλά και σε μία μεγαλύτερη οθόνη, και το οποίο είναι αρκετά ισχυρό ώστε να επιτρέπει την πραγματοποίηση τουλάχιστον εφαρμογών γραφείου με άνεση – μπορεί να έχει στην διάθεση του φορητό υπολογιστή, smartphone ή tablet ή όλες τις παραπάνω συσκευές μαζί. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, οι παραπάνω συσκευές έχουν ένα κοινό μειονέκτημα, πέρα από κάποια άλλα που δεν θα αναφερθώ, και είναι η απόδοση του ενσωματωμένου ηχείου ή των ηχείων τους.

    Αυτός είναι και ο λόγος που ζει και βασιλεύει μία ολόκληρη βιομηχανία γύρω από τις συσκευές αυτές, όπως είναι οι κατασκευαστές συστημάτων ήχου, ακουστικών, ηχείων κ.λ.π. Υπάρχει ζήτηση για καλύτερη ποιότητα ήχου, για μεγαλύτερη ένταση και ευελιξία. Η εταιρεία JBL, γνωστή εδώ και δεκαετίες για τα επαγγελματικά και high-end συστήματα ήχου που κατασκευάζει, έχει δημιουργήσει παράδοση και στην συγκεκριμένη αγορά, υποστηρίζοντας τις δημοφιλέστερες φορητές συσκευές με προϊόντα που έχουν στόχο να αναβαθμίσουν την εμπειρία του χρήστη όταν ακούει μουσική ή όταν παρακολουθεί κινηματογραφικές ταινίες ή σήριαλ, χρησιμοποιώντας τις φορητές συσκευές του. Έχει υποστηρίξει αρκετά τις συσκευές της Apple όπως τα iPod, iPhone και iPad, δημιουργώντας διάφορα docks, ωστόσο κατασκευάζει ηχεία για κάθε είδους φορητή συσκευή, είτε πρόκειται για laptop, είτε για smartphone ή tablet. Το σετ ηχείων Jembe, κατασκευάστηκε για να αναβαθμίσει την ποιότητα του ήχου όταν ο χρήστης δεν θέλεινα χρησιμοποιήσει ακουστικά, και να προσφέρει την επιθυμητή ένταση, όταν ακούει μουσική, όταν παρακολουθεί ταινίες ή όταν παίζει παιχνίδια.

    Πρώτη επαφή

    Το σετ ηχείων 2.0 της JBL, Jembe, δεν χρησιμοποιεί USB θύρα για την τροφοδοσία, αλλά διαθέτει ένα συμβατικό adapter. Βεβαίως η εταιρεία θα μπορούσε, ακόμα και αν χρησιμοποιούσε USB θύρα για την τροφοδοσία, να είχε συμπεριλάβει στην συσκευασία και ένα USB adapter ωστόσο είναι πιθανό αυτή η λύση να ήταν ακριβότερη ή πολύ απλά, να έπρεπε να κάνει συμβιβασμούς στην απόδοση. Όποιος και αν είναι ο λόγος, για να χρησιμοποιηθεί το σετ είναι απαραίτητο να βρίσκεστε κοντά σε πρίζα. Κάθε ένας από τους δύο δορυφόρους έχει ισχύ 6Watt με την απόκριση συχνότητας να κυμαίνεται μεταξύ 80 και 20.000 Hz.

    Μοιάζουν σαν μικρά μπόνγκος ε;

    Σχεδιασμός

    Η προσέγγιση της εταιρείας με τα Jembe είναι το λιγότερο ενδιαφέρουσα. Τα δύο ηχεία έχουν την εμφάνιση μικρών… μπόνγκος . Έχουν κάποιο όγκο, ωστόσο δεν θα δυσκολευτείτε να τα χωρέσετε στο backpack σας εφόσον η μεταφορά τους κριθεί απαραίτητη. Δεν είναι πάντως ένα φορητό σετ ηχείων, όπως είναι το Flip wireless loudspeaker της ίδιας εταιρείας. Μην ξεχνάτε ότι απαιτούν συνεχώς ρεύμα για την λειτουργία τους.

    Στην πρόσοψη και οι δύο δορυφόροι διαθέτουν πλέγμα ενώ ο ένας από αυτούς, διαθέτει και ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο περιστροφικό χειριστήριο, για την ενεργοποίηση απενεργοποίηση της συσκευής, αλλά και την αυξομείωση της έντασης του ήχου. Ο χειρισμός είναι εύκολος, στρωτός και ιδιαίτερα ακριβής. Η ποιότητα κατασκευής των ηχείων που αποτελούνται ως επί το πλείστον από πλαστικό, καθώς και το φινίρισμα βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να έχουν να επιδείξουν κάτι το ξεχωριστό. Πρόκειται εξάλλου ένα mainstream σετ ηχείων.

    Απόδοση

    Με το πρώτο άκουσμα, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα ζευγάρι ηχείων, που παρά το μικρό τους μέγεθος ακούγονται πολύ δυνατά! Η απόδοση τους κατά την παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών ή κατά το gaming είναι θα έλεγα αρκετά καλή, και δεν θα προβληματίσουν τον απλό χρήστη παρά μόνο τον απαιτητικό.

    Μπορείτε να συνδέσετε ακουστικά ή μέσω της Aux-In να προσθέσετε περισσότερα ηχεία (daisy chain)

    Επίσης, κατά την αναπαραγωγή μουσικής καταφέρνουν να αποδώσουν την απαραίτητη ένταση σε συνδυασμό με την λεπτομέρεια που θα περίμενε κάποιος από ένα σετ ηχείων της JBL και μόνο αν αυξήσετε την ένταση πάνω από το 60% – 70% σε κομμάτια συγκροτημάτων με πολλά όργανα και με έντονο μπάσο, θα διαπιστώσετε ότι ο ήχος παραμορφώνεται. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε rock ή heavy metal τραγούδια. Δεν παρατήρησα να συμβαίνει το ίδιο κατά την αναπαραγωγή ηλεκτρονικής ή χορευτικής μουσικής ή κατά την αναπαραγωγή pop κομματιών ή χαλαρού rock όπου η απόδοση του σετ Jembe ήταν καλή, χωρίς παραμορφώσεις και «μπουκώματα». Μην παρεξηγηθώ, τα ηχεία είναι καλά, αλλά πιστεύω, ότι η JBL θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ καλύτερη δουλειά λόγω της τεχνογνωσίας της, έστω και σε αυτό το φθηνό σχετικά σετ ηχείων. Γενικώς πάντως, είναι ένα αρκετά καλό σετ ηχείων για το κόστος τους.

    Πολύ ωραία η αίσθηση του περιστροφικού χειριστηρίου για την αυξομείωση της έντασης του ήχου (και για την ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση των ηχείων). Επίσης είναι αρκετά ακριβές.

    Συμπέρασμα

    Το JBL Jembe, είναι ένα σετ ηχείων που απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν περισσότερη ένταση από αυτή που προσφέρουν τα ηχεία του φορητού τους υπολογιστή ή επιθυμούν να στριμάρουν ήχο από την φορητή τους συσκευή, ασύρματα όπως από το tablet ή το smartphone τους. Δεν είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει, όμως ο μέσος χρήστης θα μείνει ικανοποιημένος από την απόδοση τους.

    Αν πρόκειται για χρήση σε συνδυασμό με desktop υπολογιστή, για να παρακολουθείτε ταινίες, να παίζετε παιχνίδια ή να ακούτε δυνατά μουσική, τότε είναι καλύτερη επιλογή ένα σετ ηχείων 2.1, που θα προσφέρει καλύτερη «all-around» εμπειρία. Αν παρόλα αυτά, επιθυμείτε κάτι πιο “μαζεμένο” σε διαστάσεις, με ασύρματες δυνατότητες για να μην μπερδεύεστε με καλώδια, τότε το σετ ηχείων Jembe 2.0 είναι μία πολύ καλή λύση.

    Δείτε και ένα σχετικό video για το σετ ηχείων JBL Jembe

    Specs: JBL Jembe (Wavemotion, τηλ.: 210-9244505,   €79)

    Iσχύς 2 x 6W
    Ασύρματη τεχνολογία
    Bluetooth
    Signal-to-Noise Ratio >80dB
    Frequency response 80Hz-20kHz

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles