20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Το επικίνδυνο Jigsaw ransomware προκαλεί… εφιάλτες στους χρήστες!

    Τα ransomware είναι γνωστό ότι δημιουργούν πολλούς «πονοκεφάλους» στους άτυχους χρήστες που θα πέσουν στην παγίδα τους, καθώς από τη στιγμή που θα πάρουν τον έλεγχο του Master Boot Record του σκληρού δίσκου, τότε ο εφιάλτης ξεκινά… Πρόσφατα έκανε την εμφάνιση του το Jigsaw, ένα νέο πιο επικίνδυνο ransomware, το οποίο έχει την κακή συνήθεια να διαγράφει τμηματικά αρχεία του δίσκου που έχει καταλάβει!

    Jigsaw Ransmware 2

    Ουσιαστικά το Jigsaw ransomware (που ο τρόπος λειτουργίας είναι εμπνευσμένος από την ταινία Saw) λειτουργεί ως εξής: από τη στιγμή που θα πάρει τον έλεγχο του hard drive του χρήστη, τότε ζητάει από τον user να καταβάλει το ποσό των 150$ (αντιστοιχία σε Bitcoin ως είθισται) μέσα σε 24 ώρες σε μία συγκεκριμένη διεύθυνση. Αν και μία συνηθισμένη τακτική των hackers είναι όσο περνάει η ώρα (και δεν έχει καταβληθεί το απαιτούμενο ποσό) να ζητούν όλο και περισσότερα χρήματα, το Jigsaw είναι ακόμη χειρότερο, καθώς ξεκινάει τη διαγραφή των αρχείων που βρίσκονται στο μολυσμένο hard drive. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το αποκρουστικό μήνυμα (με αντίστροφη μέτρηση) που αντικρίζουν στην οθόνη τους οι άτυχοι χρήστες, κάθε ώρα που θα προστίθεται στην αρχική διορία και δεν θα έχει πληρωθεί το πόσο θα σβήνονται και 1000 αρχεία από τον  δίσκο του χρήστη. Μάλιστα, εάν περάσουν 72 ώρες και το αίτημα των hackers δεν ικανοποιηθεί τότε θα διαγράφονται ολκληρωτικά όλα τα contents του σκληρού. Αν και το Jigsaw σίγουρα αποτελεί ένα ransomware «εφιάλτη», ωστόσο υπάρχει λύση, καθώς μία ομάδα από έμπειρους users βρήκε έναν τρόπο που ξεκλειδώνει τα αρχεία που βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρείας… Βέβαια καλύτερα είναι να μη σου τύχει για αλλιώς μετά άντε ξεμπλέξεις…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles