21.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    John Kiriakou: Ο άνδρας που είχε αποκαλύψει τα βασανιστήρια της CIA από το 2007 βρίσκεται στη… φυλακή

    Η χθεσινή αποκάλυψη σχετικά με την έκταση των βασανιστηρίων που έχει χρησιμοποιήσει η CIA σε υπόπτους τρομοκρατίας, τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του George W. Bush, είναι δύσκολο να “έριξε κάποιους από τα σύννεφα“. Η περίληψη της έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που ήρθε στη δημοσιότητα είχε αναφορές σε “προωθημένες τεχνικές ανάκρισης” που χρησιμοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 119 άτομα, σημειώνοντας κατά λέξη πως “σε κάποιες περιπτώσεις αυτά ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια τα οποία διαρκούσαν ακόμη και ολόκληρες εβδομάδες”. Τα βασανιστήρια περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, εικονικό πνιγμό στους κρατουμένους και άλλες απάνθρωπες τεχνικές, όπως η τοποθέτηση τροφής στο έντερο μέσω του πρωκτού, η υποχρέωση να στέκονται όρθιοι με σπασμένα πόδια ή το γεγονός ότι κρατούνταν άυπνοι για πάνω από 180 ώρες. Κι ενώ ο αμερικανικός λαός, κατά κάποιους, τώρα ενημερώνεται επίσημα για ένα μέρος της αλήθειας γύρω από τη CIA και τις απαγορευμένες μεθόδους τους, δύσκολα “πέφτουμε από τα σύννεφα“, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε για όλα αυτά…

    john kiriakou

    Μία σειρά διαρροών, ήδη από το 2007, μας είχαν ήδη ενημερώσει για το πρόγραμμα βασανιστηρίων της αμερικανικής υπηρεσίας, προερχόμενες από έναν πρώην υπάλληλο της CIA, τον John Kiriakou, ο οποίος εργαζόταν στην υπηρεσία από το 1990 έως το 2004.

    Ο John Kiriakou, ελληνικής καταγωγής από την Pennsylvania, είχε εργαστεί στη CIA αρχικά ως αναλυτής και κατόπιν και στο επιχειρησιακό τμήμα της. Το 2002, μάλιστα, τοποθετήθηκε στο Πακιστάν, όπου συμμετείχε μεταξύ άλλων στη σύλληψη του Abu Zubaydah, θεωρούμενου ως τρίτου τη τάξει στην Αλ Κάιντα. Το 2007, και, αφού είχε αποχωρήσει από την υπηρεσία, ο Kiriakou πραγματοποίησε δημόσια κριτική στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αναφερόμενος στο βασανιστήριο του “εικονικού πνιγμού” που χρησιμοποίησε η CIA στον Abu Zubaydah, καθώς και σε άλλα δύο ακόμη κορυφαία στελέχη της Αλ Κάιντα. Τρία χρόνια αργότερα, στο βιβλίο του “The reluctant spy” ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός, σημειώνοντας πως ο κατηγορούμενος τρομοκράτης υπέστη εικονικό πνιγμό 83 φορές μέσα σε έναν μήνα ώσπου να μιλήσει.

    Ο εικονικός πνιγμός είναι ένα από τα πιο σκληρά βασανιστήρια που μπορεί να υποστεί κάποιος. Ο ύποπτος ακινητοποιείται σε έναν οριζόντιο πάγκο με μία μαύρη κουκούλα στο κεφάλι του, ενώ του ρίχνουν νερό στο πρόσωπο που, ουσιαστικά, του κόβει την αναπνοή.

    John Kiriakou, John Hundley

    Ο John Kiriakou κατηγορήθηκε το 2012 για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σε δημοσιογράφους και κατόπιν καταδικάστηκε. Σήμερα, βρίσκεται σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Loreto της Pennsylvania, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 30 μηνών, μετά από συμφωνία και αφού η αρχική ποινή του θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 30 χρόνια.

    Ο Kiriakou, λοιπόν, βρίσκεται στη φυλακή, όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος, ουσιαστικά για την αποκάλυψη των πρακτικών της CIA που δημοσιεύονται επίσημα τώρα και, αναρωτιόμαστε, αν διώξεις σαν αυτή που δέχθηκε εκείνος θα πραγματοποιηθούν και για τη χρήση πρακτικών που έχουν τεθεί εκτός νόμου εδώ και δεκαετίες. Έως τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση, παρόλο που έχει αποδειχθεί ότι, σε τουλάχιστον δύο υποθέσεις, η υπηρεσία δεν προχώρησε καμία κύρωση πρακτόρων που, κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, οδήγησαν τους υπόπτους στο θάνατο. Το τραγικό είναι πως, αυτή τη στιγμή, ο Kiriakou είναι ο μόνος που σχετίζεται με το πρόγραμμα ανάκρισης ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή. “Λεπτομέρεια” το ότι δεν έχει πραγματοποιήσει βασανιστήρια, απλά τα έχει αποκαλύψει… Το δε ακόμη τραγικότερο από τις τωρινές αποκαλύψεις είναι ότι διαβάζουμε ότι τουλάχιστον 26 από τους 119 υπόπτους που βασανίστηκαν ήταν τελικά αθώοι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

    wBomLjv

    Ο ίδιος ο John Kiriakou έχει μιλήσει για την υπόθεσή του σε επιστολές που γράφει μέσα από τις φυλακές, σε μία από τις οποίες είχε απευθυνθεί και στον Edward Snowden. Όπως είχε σημειώσει στην πρώτη από αυτές το Μάιο του 2013: “Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η τιμωρία μου για την ενημέρωση για το παράνομο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA και την ενημέρωση του κοινού ότι τα βασανιστήρια ήταν επίσημη κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ».

    Τώρα, η οικογένειά του μέσω του λογαριασμού του στο Twitter μεταδίδει ότι ίσως, μετά τις αποκαλύψεις, ήρθε επιτέλους η ώρα για την απελευθέρωσή του… Το αν ήρθε η ώρα και για διώξεις σε βασανιστές του προγράμματος παραμένει βέβαια εξαιρετικά αμφίβολο…

    Διαβάστε ένα αφιέρωμα από το Βήμα στον John Kiriakou

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles