15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Julian Assange: Διακηρύττοντας την ελευθερία του λόγου από ένα μπαλκόνι

    Η χώρα του Ισημερινού, μία μικρή χώρα, αποδεικνύει ότι έχει πολύ ισχυρούς άντρες κι αυτό κατάφερε να το αποδείξει παραχωρώντας πολιτικό άσυλο στον Julian Assange, ο οποίος διαμένει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, εδώ και δύο μήνες. Σήμερα το μεσημέρι, ο Assange πραγματοποίησε δηλώσεις στο μπαλκόνι της πρεσβείας, ως πολίτης που του έχει προσφερθεί πολιτικό άσυλο στο Εκουαδόρ, θέλοντας να δηλώσει τις ευχαριστίες του, τόσο στην χώρα του Ισημερινού που τον φιλοξενεί, όσο και στις χώρες που στήριξαν την απόφαση αυτή.

    Ο Assange ανέφερε στις δηλώσεις του ότι πρέπει να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών, αναφερόμενος στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και να προασπιστεί το δικαίωμα την ελευθερία τους λόγου, τόσο για το Wikileaks και τους υποστηρικτές του, όσο και για τον Bradley Manning, τον στρατιώτη που κατηγορείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι διέρρευσε απόρρητα mails στο Wikileaks και ο οποίος δικάζεται σύντομα.

    Υποστηρικτές του Julian Assange με μάσκες Guy Fawkes, έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού

    Ο Assange προχώρησε στις δηλώσεις αυτές όσο ακόμα εξελίσσεται ένας αστυνομικός και διπλωματικός πόλεμος. Μπορεί η κυβέρνηση του Ισημερινού να αποφάσισε να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο, θα πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος να μεταβεί στην χώρα από την πρεσβεία της στο Λονδίνο, πράγμα που η Βρετανική Κυβέρνηση δεν δέχεται. Απειλεί συγκεκριμένα πως αν ο Assange βγει από τον χώρο της Πρεσβείας και πατήσει σε βρετανικό δρόμο για να μεταβεί σε αεροδρόμιο, η αστυνομία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να τον συλλάβει και να εκδοθεί στη Σουηδία. Οι ΗΠΑ στηρίζουν φυσικά την Βρετανική Κυβέρνηση, ενώ η Αυστραλία (χώρα στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Assange) δηλώνει ουδέτερος παρατηρητής.

    Στο συνεχιζόμενο διπλωματικό θρίλερ, πολύ σημαντική είναι η παρουσία του κόσμου έξω από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Εκατοντάδες άνθρωποι ήταν εκεί την Πέμπτη, όσο περίμεναν την απόφαση του προέδρου του Ισημερινού, αλλά και σήμερα, ακούγοντας τον Assange και όντας μάρτυρες αυτής τους πρωτοφανούς κατάστασης. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, φορώντας μάσκες του Guy Fawkes, πήγαιναν μπροστά σε αστυνομικούς με πλακάτ που έγραφαν «Είμαι κι εγώ Julian», διακωμωδώντας με αυτό τον τρόπο τον ζήλο της Βρετανικής Αστυνομίας να συλλάβει τον ιδρυτή του Wikileaks.

    Οι Anonymous, φυσικά και έχουν δηλώσει ότι στέκονται δίπλα στον ιδρυτή του Wikileaks αλλά και τον Bradley Manning, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τη Μεγάλη Βρετανία ότι εμφανίζεται άτεγκτη στην περίπτωση του Assange, όταν η ίδια χώρα είχε προσφέρει πολιτικό άσυλο σε ένα δικτάτορα και εγκληματία: τον Augusto Pinoset.

    Δείτε τις δηλώσεις του Assange.

     

    Πηγές: Reuters, RussiaToday

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles