21.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Καύσιμα στο όχημα του 5G βάζει ο Κυριάκος Κόκκινος

    Καύσιμα στο όχημα του 5G φαίνεται να βάζει ο Κυριάκος Κόκκινος. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει πάρει πολύ ζεστά κάθε πρωτοβουλία που συνδέεται με την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, με αποτέλεσμα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, να ανακοινώνει συνεχώς νέες ενέργειες.

    Οι δυο τελευταίες αφορούσαν, τη δημοσιοποίηση από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, της έκδοσης του «Πακέτου Πλειοδότη», βάσει του οποίου θα διεξαχθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες (700 MHz, 3.6 GHz) για την Ίδρυση και Λειτουργία Δικτύων 5ης γενιάς (5G) στη χώρα μας, καθώς και τη πιλοτική λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης που τίθεται σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2020, με σκοπό να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο.

    Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Καινοτομίας κ. Κυριάκος Κόκκινος, στα μέλη της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, που συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες «τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι όλα έτοιμα για να τεθεί σε λειτουργία η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος το οποίο θα λειτουργήσει μεταβατικά μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ολοκληρωμένου Συστήματος Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».

    Όπως είπε ο κ. Κόκκινος  «Το ολοκληρωμένο πακέτο Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε η υιοθέτηση  της πιο πάνω ενδιάμεσης  λύσης,  η οποία μπορεί να μας εξυπηρετήσει για περίοδο 2-3 χρόνων». Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, «θα μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετείται και συνάμα να εξοικειώνεται στη χρήση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο κ. Κόκκινος.

    Σε ότι αφορά την δημοσιοποίηση του «Πακέτου Πλειοδότη» που αν μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους αποτελεί στην ουσία το «εναρκτήριο λάκτισμα» του πλειστηριασμού των αδειών για το 5G,  περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες της διαγωνιστικής  διαδικασίας, ενώ μεταξύ άλλων, καθορίζονται, η τιμή εκκίνησης των πλειοδοτικών διαδικασιών, οι υποχρεώσεις των Συμμετεχόντων, οι κανόνες υποβολής πλειοδοτικών προσφορών, οι πρόνοιες αναφορικά με τις παραβάσεις και τις σχετικές κυρώσεις, και η διαδικασία ανακήρυξης των Προσωρινών Νικητών του πλειστηριασμού.

    Το επόμενο βήμα της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής, που έχει εκ νέου οριστεί για την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, έπειτα από τις δυο ολιγοήμερες παρατάσεις που δόθηκε από το Τ.Η.Ε. (αρχικά η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είχε οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου, στην συνέχεια μεταφέρθηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου και πρόσφατα ορίστηκε εκ νέου για τις 14 Οκτωβρίου 2020).

    Παρά τις όποιες επιφυλάξεις που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί, σε σχέση με την εκκίνηση των διαδικασιών ανάπτυξης  δικτύων  τεχνολογίας 5G στη χώρα μας, το πρότυπο 5G θα παρέχει συνδεσιμότητα σχεδόν παντού, γρήγορη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, πολύ μεγάλη χωρητικότητα και εξαιρετικά αξιόπιστες συνδέσεις. Παράλληλα,  ανταποκρίνεται επιτυχώς σε πλήθος διαφορετικών συσκευών, με συγκεκριμένες απαιτήσεις συνδεσιμότητας, όπως πολυμεσικές εφαρμογές, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT), βιομηχανικές εφαρμογές, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, δίκτυα δεδομένων.

    Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω των δικτύων τεχνολογίας 5G, η αρχιτεκτονική των οποίων δεν αγνοεί τα σημαντικά ζητήματα της υγείας, ασφάλειας, ιδιωτικότητας και κυβερνοεπιθέσεων, αναμένεται να συμβάλουν καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό των κυπριακών επιχειρήσεων, αναβαθμίζοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε νέες αγορές καθιστώντας ευκολότερη τη διαχείριση των δεδομένων τους. Παράλληλα, θα αλλάξουν την καθημερινότητα των καταναλωτών στο νησί , παρέχοντας τους απεριόριστες δυνατότητες επιλογών ανάμεσα σε εξαιρετικά καινοτόμες υπηρεσίες.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles