13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Kaspersky: Αύξηση των νέων κακόβουλων αρχείων κατά 5,2% το 2020!

    Το 2020, εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανά ημέρα από την Kaspersky – αύξηση 5,2% σε σύγκριση με το 2019. Αυτό επηρεάστηκε κυρίως από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού Trojans (κακόβουλα αρχεία ικανά για μια σειρά ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής δεδομένων και της κατασκοπείας) και backdoors (ένας συγκεκριμένος τύπος Trojan που δίνει στους επιτιθέμενους τηλεχειρισμό της “μολυσμένης” συσκευής): 40,5% και 23% αύξηση αντίστοιχα. Αυτές ήταν οι τάσεις που αναφέρονται στην έκθεση Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year.   

    Τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν κατά μέσο όρο 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανά ημέρα τους τελευταίους 12 μήνες – 18.000 περισσότερα από το προηγούμενο έτος (αύξηση 5,2%) και από 346.000 το 2018. Το 60,2% αυτών των κακόβουλων αρχείων ήταν non-specific Trojans. Γενικά, το ποσοστό των Trojans που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 40,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Υπήρξε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των backdoors που εντοπίστηκαν, καθώς και των worms (κακόβουλα προγράμματα που αντιγράφουν τον εαυτό τους στο σύστημά σας), γραμμένα στη γλώσσα VisualBasicScript και συνήθως ανήκουν στην οικογένεια κακόβουλων προγραμμάτων Dinihou.

    Σε πτώση βρίσκεται το adware (προγράμματα που σας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις), το οποίο παρουσίασε μείωση 35% σε σύγκριση με το 2019.

    Η συντριπτική πλειονότητα των κακόβουλων αρχείων που εντοπίστηκαν (89,80%) προέκυψαν μέσω αρχείων Windows PE – μορφή αρχείου ειδικά για λειτουργικά συστήματα Windows. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων κακόβουλων προγραμμάτων που σχετίζονται με λειτουργικά συστήματα Android μειώθηκε κατά 13,7%. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δούλευαν και μελετούσαν από το σπίτι, πιθανότατα σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, οι επιτιθέμενοι φαίνεται να έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτές τις συσκευές. Υπήρξε επίσης αύξηση 27% του αριθμού των διαφορετικών σεναρίων – που αποστέλλονται μέσω κακόβουλων εκστρατειών email ή συναντήθηκαν σε “μολυσμένους” ιστότοπους, το οποίο θα μπορούσε, για άλλη μια φορά, να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι πέρασαν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός.

    «Τον τελευταίο χρόνο, τα συστήματα ανίχνευσής μας ανακάλυψαν πολύ περισσότερα νέα κακόβουλα αντικείμενα από ό, τι το 2019. Λόγω της πανδημίας, οι χρήστες από όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους και στο διαδίκτυο. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι εισβολείς ήταν πιο ενεργοί ή όχι ή οι λύσεις μας εντόπισαν περισσότερα κακόβουλα αρχεία μόνο λόγω μεγαλύτερης δραστηριότητας. Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Όπως και να έχει, έχουμε καταγράψει μια αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των νέων κακόβουλων αρχείων το 2020 και αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί έως το 2021, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι και οι χώρες εφαρμόζουν διαφορετικούς περιορισμούς. Ωστόσο, εάν οι χρήστες λάβουν βασικές προφυλάξεις ασφάλειας, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αντιμετώπισής τους», σχολιάζει ο Denis Staforkin, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ειδικό ιστότοπο Securelist.com. Προκειμένου να παραμείνετε προστατευμένοι, η Kaspersky συνιστά τα εξής:

     

    • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην ανοίγετε ύποπτα αρχεία ή συνημμένα από άγνωστες πηγές. Ελέγξτε ξανά τη μορφή διεύθυνσης URL και την ορθογραφία της επωνυμίας πριν από τη λήψη οτιδήποτε. Οι πλαστοί ιστότοποι μπορεί να μοιάζουν με τον πραγματικό, αλλά θα υπάρξουν ανωμαλίες που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τη διαφορά.
    • Μην κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές.
    • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που λαμβάνονται από άγνωστες πηγές και ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.
    • Δημιουργήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και σημείων στίξης και ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.
    • Να εγκαθιστάτε πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν κρίσιμες επιλύσεις προβλημάτων ασφάλειας.
    • Αγνοήστε μηνύματα που ζητούν απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας για λογισμικό office ή λογισμικό προστασίας από ιούς.
    • Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματος και τις συσκευές σας, όπως το Kaspersky Internet Security ή το Kaspersky Security Cloud. Θα σας πει ποιοι ιστότοποι δεν πρέπει να είναι ανοιχτοί και θα σας προστατεύουν από κακόβουλο λογισμικό.

     

    Οι εκθέσεις Story of the Year: Remote Work και Advanced Threat Predictions for 2021 είναι επίσης διαθέσιμες στο Securelist.com.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles