17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Καταστρέψτε τον πλανήτη: 20 ταινίες που διέλυσαν τα πάντα

    Ο σεισμός του San Andreas με τον Dwayne Johnson δεν αστειεύεται και το τρομακτικό του ρήγμα μας έβαλε σε κινηματογραφικές ανησυχίες, αφού βαλθήκαμε να αναπολήσουμε τις ταινίες που κατά καιρούς δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα να φέρουν τον πλανήτη αντιμέτωπο με μεγάλα ζόρια.

    Μεγάλες και μικρότερες καταστροφές, χειροπιαστές, επερχόμενες, πυρηνικές ή… άλλου τύπου, όλες μας έκαναν να σκεφτόμαστε μήπως νοικιάζεται κανένα φθηνό και ασφαλές υπόγειο στο Άρη.

    san andreas

    2012
    Το ημερολόγιο των Μάγια έλεγε πως όσες δουλειές έχουμε να κάνουμε, καλό θα ήταν να τις τελειώσουμε μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου του 2012, αφού τότε ο κόσμος αυτός που ξέρουμε… bye bye. Tο σενάριο φωνάζε πως ταιριάζει γάντι στον ειδικό στις καταστροφές Roland Emmerich (Ημέρα Ανεξαρτησίας, Μετά την Επόμενη Μέρα) που άρχισε να στήνει το σκηνικό της… αποκάλυψης. Δηλαδή τυποποιημένα κλισέ να πηγαίνουν σύννεφο και τους John Cusack, Amanda Peet συν τα παιδιά (αλλά και τον νυν άντρα της δεύτερης!), να ξεχύνονται πάνω από εκρήξεις, ηφαίστεια και τρομακτικές μετακινήσεις του φλοιού της γης με… Χολιγουντιανή άνεση.

    Things To Come
    Ακόμα και το μακρινό 1936 είχαν ανάλογες ανησυχίες. Μέχρι να «τρέξει» 100 χρόνια μπροστά και να φτάσει στο 2036, στο φουτουριστικό φιλμ έχουν μεσολαβήσει ένας ατελείωτος πόλεμος, μία θανατηφόρα επιδημία και μία ολοκαίνουργια “Dark Age”. Ο χρόνος τρέχει, οι επιστήμονες κάνουν τα μαγικά τους και βάζουν τους ανθρώπους να επιβιώσουν σε υπόγειες πόλεις, όμως τίποτα δεν μοιάζει όπως παλιά.

    War of the Worlds
    Με τη βοήθεια του σεναριογράφου David Koepp, δοκιμασμένου στην κινηματογραφική προσαρμογή κλασσικών μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας στη μεγάλη οθόνη, ο Steven Spielberg έστησε τα μοναδικής σύλληψης πλάνα του στη Νέα Υόρκη. Ο Tom Cruise, ο απλός κάτοικος του Τζέρσευ καλείται να δώσει τη μάχη της ζωής του και να προστατέψει την κόρη του πριν οι εξωγήινοι εισβολείς ισοπεδώσουν το σύμπαν. Αν κρίνουμε από το βλέμμα της Dakota Fanning, αυτοί οι εξωγήινοι δεν είναι ούτε Ε.Τ., ούτε διαπραγματευτές τρίτου τύπου αλλά δολοφόνοι με τα όλα τους. Ακόμα ένα βιβλίο του Η.G.Wells σε κινηματογραφικά χέρια, ένα πλούσιο budget 128 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και κάποιες αφέλειες από τον Steven.

    https://www.youtube.com/watch?v=MNPG68VkuPE

    An Inconvenient Truth
    Το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται με τρελό ρυθμό στην ατμόσφαιρα και οι πάγοι στους πόλους λιώνουν σαν το κερί. Τους «κακούς» από εδώ και πέρα πρέπει να τους περιμένουμε να εμφανίζονται με τη μορφή μεγάλων εταιριών που καταστρέφουν το περιβάλλον. Εάν δείτε τον ίδιο τον πλανήτη να αντεπιτίθεται με πολύ πολύ άγριες διαθέσεις, μην ξαφνιαστείτε. Όλα αυτά μας τα είπε ο Al Gore σ’ ένα ντοκιμαντέρ που έκανε το κομμάτι του και πούλησε τις οικολογικές του ανησυχίες.

    The Happening
    M Night Shyamalan στις καταστροφικές επάλξεις και ο πλανήτης επαναστατεί και θέλει να ανταποδώσει κάθε χτύπημα που του έχει καταφέρει ο άνθρωπος. Οι άνθρωποι όχι μόνο πέφτουν κάτω σαν τις μύγες, αλλά θέλουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Να αυτοκτονήσουν πάση θυσία. Ότι και να κάνετε πάντως, μην περπατήσετε προς το μέρος που φυσάει.

    The Day After Tomorrow
    Μόνο σε… έργο μπορείς να δεις ένα ρώσικο πλοίο να προσαράζει στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Να βλέπεις από τον δορυφόρο να μεταμορφώνεται σε μία προέκταση του Αρκτικού κύκλου καθώς γίνεται ένα με τους κυκλώνες. Η ταινία στηρίχθηκε σε πραγματική κλιματολογική θεωρία, έκανε πολλούς να σκεφτούν, αλλά και τη NASA να ζητήσει από τους επιστήμονές της να μην κάνουν το παραμικρό σχόλιο επάνω στην ταινία. Του Robert Emmerich φυσικά ήταν η ιδέα.

    On the Beach
    Δεν βλέπεις την καταστροφή την ίδια, δεν βλέπεις “μανιτάρια”, ούτε θύματα της πυρηνικής ισοπέδωσης, αλλά τρομάζεις μια χαρά. 1959, και η παράνοια πως κάποιος θα πατήσει το κουμπί σε πνίγει. Κι όμως ο “κάποιος” βρέθηκε και οι Gregory Peck, Ava Gardner και Fred Astaire, αναρωτιούνται γιατί συνέβη. Και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν τον όλεθρο να φτάσει από το βόρειο ημισφαίριο στην Αυστραλία όπου βρίσκονται.

    28 Days Later…
    28 μέρες μετά από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, αναρωτιέσαι ένα μόνο πράγμα; Μήπως ήταν καλύτερα να ήμουν ένα από τα τρομακτικά και αιμοβόρα zombie και όχι ένας από τους ταλαίπωρους που προσπαθούν να κρυφτούν; O Danny Boyle μας έκανε να σπάσουμε την καρέκλα από την τρομάρα μας. Μέχρι που σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλύτερη η πυρηνική λύση παρά τούτο εδώ.

    Independence Day
    To τέλος ήρθε το… 1996. Η ταινία που ξεκίνησε την διαστάσεων απειλή/καταστροφή δείχνει τον Λευκό Οίκο να διαλύεται με κάθε μεγαλοπρέπεια. Από εδώ ξεκίνησε το… έργο του ο Emmerich, βάζοντας το Κ στην καταστροφή και τους εξωγήινους στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

    Deep Impact
    Η ταινία που ο… Barack Obama οφείλει την εκλογή του; O Morgan Freeman έκανε την πρωθυπουργική αρχή, στην ταινία όπου ο αστεροειδής έχει γκαζώσει και δεν κρατιέται. Εκείνες τις μέρες περάσαμε μία “asteroid mania” και γι’ αυτό ευθύνεται και το παρακάτω έτερον ήμισυ.

    Armageddon
    Πιο pop corn extravaganza από το Deep Impact και σαφέστατα πιο light στα ερμηνευτικά χωράφια. Βέβαια, όταν είσαι ένα βήμα από την καταστροφή προτιμάς να σε σώσει ένας cool Bruce Willis ενώ τρυπάει με κομπρεσέρ ένα μετεωρίτη, παρά ένας nerd επιστήμονας μπροστά από έναν υπολογιστή. Ε, τουλάχιστον να «πάμε» με στυλ.

    Knowing
    O κόσμος αντιμέτωπος με ένα κωδικοποιημένο μήνυμα; Μία χρονοκάψουλα που δημιούργησαν παιδιά το 1958, ανοίγει σήμερα και όλα τα προηγούμενα (και τα επόμενα;) δεινά έχουν προβλεφθεί από τον κώδικα. Ίσως όμως θα έπρεπε να κάνει και μία αναφορά στην κομματάκι μπερδεμένη σκηνοθεσία του Alex Proyas.

    The Day The Earth Stood Still
    Θέλετε το παλιό του ’51 ή το νεώτερο με τον Keanu Reeves; Μια φορά η γη απειλείται (νισάφι πια!). Στο δεύτερο, ο Reeves/εξωγήινος αλλάζει το μοτίβο και πείθεται πως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και να σώσουν τον πλανήτη που κατέστρεψαν. Πολύ αφελής ε;

    Ήρθε το Τέλος… (small version)

    * The Towering Inferno – Φωτιά και υψοφοβία, συνδυασμός που σκοτώνει δηλαδή εκεί στην Καλιφόρνια το 1974. Βρε δεν πάει να παίζει ο Paul Newman, o Steve McQueen και ο Robert Wagner. Η φωτιά παλεύει να σε σκοτώσει όσο διάσημος κι αν είσαι.

    * The Birds – Είναι ώρα να δείτε με διαφορετικό μάτι το παπαγαλάκι που έχετε. Όταν ο μετρ αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα για τα πουλιά να γίνουν ότι πιο τρομακτικό, τότε ηθοποιοί και κοινό κάλυψαν έντρομοι το πρόσωπό τους.

    * Godzilla / Cloverfield– Sorry εάν παρεξηγήθηκαν τα τερατάκια αλλά δεν τα έχουμε ικανά να διαλύσουν ολόκληρο το σύμπαν. Μία μεγάλη μητρόπολη πάντως μπορεί να την κάνουν ένα με τον ορίζοντα.

    * Twister – Αγελάδες πετάνε μπροστά από την κάμερα και οι Bill Paxton και Helen Hunt κυνηγούν τους κυκλώνες όπως οι paparazzi την Paris Hilton. Ένας καλός πάντως θα έπρεπε να περάσει από Αθήνα να σηκώσει ορισμένους ορισμένους.

    * Volcano / Dante’s Peak – Εάν θέλετε μία τζούρα από ηφαίστειο από εδώ θα έπρεπε να ξεκινήσετε. To 1997 έγιναν και οι δύο εκρήξεις και στη μία πρέπει να κάνει άλματα πάνω από την λάβα ο Pierce Brosnan και ο Tommy Lee Jones από την άλλη. Πιο στυλάτος ο πρώτος, πιο αυθεντικός όμως, όπως πάντα, ο δεύτερος. Μην περιμένετε επιστημονική ακρίβεια εδώ γιατί θα γελάσει και το Πινατούμπο.

    * The Poseidon Adventure – Υποβρύχιος σεισμός προκαλεί κύμα στο ύψος ουρανοξύστη και αναποδογυρίζει ένα χλιδάτο υπερωκεάνιο. Γίνονταν και το 1972 αυτά…(εεε, του 2005 δεν θέλει να το θυμάται κανένας).

    * Earthquake – Charlton Heston, Ava Gardner, George Kennedy, Walter Matthau και πάει λέγοντας και… σείοντας στην ταινία του 1974 που έφτασε στα 8.3 ρίχτερ λέει στην Καλιφόρνια. Όχι πως εκεί δυσκολεύεται να τα πιάσει αυτά τα νούμερα το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Βλέπε San Andreas και Dwayne Johnson από σήμερα στους κινηματογράφους!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles