29.9 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
More

    “Κεφάλαιο” Mukbang: Η ένοχη “απόλαυση” να βλέπεις άλλους να… τρώνε!

    Mukbang. Ένα trend που επεκτείνεται διαρκώς, κυρίως στις νεότερες ομάδες των χρηστών του διαδικτύου. Το concept είναι απλό. Οι χρήστες παρακολουθούν σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης άντρες και γυναίκες να τρώνε. Πως ξεκίνησε όμως το φαινόμενο και γιατί αυτή η τάση φαίνεται πως ήρθε για να μείνει;

    Τι είναι το Mukbang;

    Το Mukbang προέρχεται από την κορεατική λέξη 먹방, (meokbang), η οποία συνδυάζει τις κορεάτικες λέξεις για το “τρώω” (먹는 meongneun) και το “μεταδίδω” (방송 bangsong). Mε απλά λόγια, είναι ένα live-streamed video, στο οποίο οι θεατές παρακολουθούν τον host να τρώει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άφθονη ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του streaming – σκεφτείτε μερίδες για τραπέζι γάμου, όπου οι θεατές κάθονται και παρακολουθούν τη “μάχη” που δίνει ένα άτομο με το φαγητό. Οι Mukbangers ή αλλιώς BJs, σε κάποιες περιπτώσεις κινηματογραφούν τον εαυτό τους να ετοιμάζει φαγητό ή να παραγγέλνει μεγάλες ποσότητες σε πακέτο. Στη συνέχεια, το τρώνε μπροστά στην κάμερα, για να ευχαριστήσουν το κοινό τους.

    Τι σημαίνει ASMR mukbang;

    Δεδομένου ότι η τάση συνεχίζει να κάνει… θραύση στη Νότια Κορέα από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, υπάρχουν πλέον διαδικτυκά “shows” για κάθε είδος φαγητού. Εδώ, συμπεριλαμβάνεται και το ASMR Mukbang, το οποίο αξιοποιεί την τάση των streamers να καταγράφουν θορύβους και ήχους που μας κάνουν να “νιώθουμε” κάτι καθώς παρακολουθούμε την απόλαυση ενός καλού γεύματος (π.χ. δυνατό μάσημα, ρέψιμο κ.α).

    Άλλο ένα είδος είναι το Storytime Mukbang, κατά τη διάρκεια του οποίου ο streamer εισάγει ένα εντελώς ξεχωριστό θέμα την ώρα που τρώει, λέγοντας μια συναρπαστική ιστορία -από γεγονότα της πραγματικής ζωής μέχρι κουτσομπολιά στο YouTube. Συνηθισμένες είναι επίσης οι συνεντεύξεις και συνεργασίες mukbangs, όπου ο streamer ή ο YouTuber προσκαλεί κάποιον στο κανάλι του.

    Γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

    Το να βλέπεις άλλους να τρώνε δεν είναι κάτι καινούργιο – αλλά το mukbang είναι λίγο διαφορετικό από τη μέση τηλεοπτική εκπομπή. Στη Νότια Κορέα, το φαγητό έξω και η κοινωνικοποίηση με άλλους είναι μεγάλη υπόθεση, οπότε ορισμένοι εικάζουν ότι ένας από τους λόγους που το mukbang κέρδισε σε δημοτικότητα ήταν ότι οι θεατές συντονίστηκαν για να βοηθήσουν στην αναδημιουργία της κοινωνικής πτυχής του φαγητού.

    Οι Κορεάτες BJs συνήθως μεταδίδουν ζωντανά στις συνηθισμένες ώρες γευμάτων, ώστε οι fans να μπορούν να παρακολουθούν ή να τρώνε μαζί τους. Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους ψηφιακούς δημιουργούς της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι τείνουν να καταγράφουν εκ των προτέρων τα videos και να μιλούν καθώς τρώνε. Ένας ακόμη λόγος που τραβά το ενδιαφέρον είναι οι τεράστιες ποσότητες φαγητού. Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να φάει ένα γεύμα 20.000 θερμίδων, αλλά μέσω του mukbang, μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει κάποιον άλλο να το κάνει – ακριβώς όπως παρακολουθεί έναν διαγωνισμό.

    Είναι επικίνδυνο το mukbang;

    Εκ πρώτης όψεως η τάση δε φαίνεται επικίνδυνη. Ωστόσο, πίσω από τα παρασκήνια υπάρχουν προσωπικότητες που υποφέρουν από τις συνέπειες της υπερ-κατανάλωσης θερμίδων. Το 2019, ο Αμερικανός YouTuber Nicholas Perry, γνωστός και ως Nikocado Avocado, ανέφερε ότι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είχε επηρεάσει αρνητικά την υγεία του και το 2021, ο Ιταλός Mukbanger Omar Palermo πέθανε από καρδιακή προσβολή.

    Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει το Mukbang με διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες μεταξύ των οπαδών του. Αν και δεν ισχύει για όλους, οι ευάλωτοι θεατές μπορεί να αισθάνονται ότι ενεργοποιούνται από την παρακολούθηση του περιεχομένου. Η παρακολούθηση άλλων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού σε τακτική βάση θα μπορούσε επίσης να δώσει στους θεατές τη λανθασμένη εντύπωση για το πόσο πρέπει να τρώνε.

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles