14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Σε δημοπρασία το Kenbak-1, το πρώτο personal computer που διατέθηκε εμπορικά!

    Όλοι γνωρίζουμε ότι η μορφή του κόσμου μας στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δεν είχε καμία σχέση με το σήμερα, καθώς δεν υπήρχε ούτε Internet, ούτε κινητή τηλεφωνία, ούτε καν προσωπικοί υπολογιστές, οι οποίοι ακόμη τότε βρίσκονταν σε πειραματικό στάδιο. Για αυτό φανταστείτε το πόσο περίεργο θα φάνταζε στους ανθρώπους της εποχής, ένας προσωπικός υπολογιστής όπως ο Kenbak-1, ο οποίος αποτέλει το πρώτο personal computer που κυκλοφόρησε εμπορικά.

    Kenbak-1 b

    Ο Kenbak-1 ήταν ένα δημιούργημα του John Blankenbaker και έκανε την εμφάνιση του το 1971, πολύ καιρό πριν τον Altair 8800 και τον Apple I των Jobs και Wozniak (αλλά ήταν δεύτερος μετά τον Datapoint 2200). Στόχος του δημιουργού του Kenbak-1 ήταν το μηχάνημα του να χρησιμοποιηθεί ως μία πλατφόρμα για σχολεία, πάνω στην οποία οι μαθητές θα μπορούσαν να μάθουν καλύτερα προγραμματισμό. Παρόλο που για την εποχή του θεωρείτο ένα μηχάνημα που είχε έρθει από το μέλλον, ο Kenbak-1 δεν διέθετε καν επεξεργαστή και η μνήμη RAM του ήταν μόλις… 256 bytes (ναι δεν πρόκειται για τυπογραφικό μιλάμε για… bytes)! Μόλις 50 Kenbak-1 κυκλοφόρησαν, καθώς για τα δεδόμενα της εποχής το κόστος αγοράς του ήταν σχεδόν απαγορευτικό (στοίχιζε 750$). Παρόλα αυτά, 45 χρόνια μετά ο Kenbak-1 θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα. Ενδεικτικό είναι ότι πριν από καιρό ένας Kenbak-1 πουλήθηκε για 31.000$ και τώρα τρέχει μία νέα δημοπρασία για τον μακρινό πρόγονο των σημερινών υπολογιστών από τον γερμανικό οίκο Breker! Παρακολουθήστε και το video που ακολουθεί για να δείτε πως έμοιαζαν οι υπολογιστές πριν από 40 και πλέον χρόνια…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles