Η Rakuten -στην οποία, μεταξύ άλλων, ανήκει και η δημοφιλής messaging υπηρεσία Viber- ετοιμάζει μια νέα μονάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην επόμενη χρονιά και θα είναι αφιερωμένη στην προώθηση και επίδειξη της αρχιτεκτονικής Open RAN.

Το έργο έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει την υιοθέτηση των τεχνολογιών Open RAN στην περιοχή EMEA και λαμβάνει χρηματοδότηση από το ιαπωνικό Υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών.

Το «Open RAN Customer Experience Centre» θα αναπτυχθεί στα γραφεία της Rakuten Symphony στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τον Μάρτιο του 2023 και θα προσφέρει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τους προμηθευτές του κλάδου «άμεση εμπειρία και δοκιμή των πιο πρόσφατων τεχνολογικών προόδων στον τομέα».

Η Rakuten Symphony σχεδιάζει να προσκαλέσει συνεργάτες της στην εγκατάσταση, να δημιουργήσει εκθεσιακές εγκαταστάσεις και να πραγματοποιήσει εργαστήρια. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση «λόγω της δυνατότητάς της να συνεισφέρει σε αυτήν την παγκόσμια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας».

«Είναι τιμή μας που έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε το πρώτο μας Open RAN Customer Experience Center στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μπορούμε να παρέχουμε ένα περιβάλλον για τη δοκιμή λύσεων Open RAN, καθώς και να δημιουργήσουμε έναν κόμβο για την ηγεσία γύρω από το Open RAN στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Nobuyuki Uchida, εκτελεστικός διευθυντής της Rakuten Mobile.

Ο Nastasi Karaiskos, Managing Director, Rakuten Symphony UK, πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης και ανυπομονούμε να δημιουργήσουμε ένα ίδρυμα για δοκιμές στο Open RAN, εκπαίδευση και ηγετική σκέψη, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η νέα εγκατάσταση ακολουθεί την έναρξη λειτουργίας του Rakuten Mobile Open Innovation Lab στο Τόκιο τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, το οποίο περιγράφηκε ως ένα περιβάλλον «που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες και την εμπειρία που απέκτησε η Rakuten Mobile μέσω του εμπορικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας Open RAN».

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, η Rakuten απέκτησε άδεια για να πραγματοποιήσει δοκιμές στην Ιαπωνία, χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο χαμηλής τροχιάς BlueWalker 3. Ο απώτερος στόχος αυτού του έργου είναι να παρέχει τηλεπικοινωνίες χρησιμοποιώντας το δίκτυο SpaceMobile της AST, με στόχο τα smartphones που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και απομακρυσμένα νησιά, τα οποία συνήθως βρίσκονται εκτός εμβέλειας.

Η AST SpaceMobile εκτόξευσε τον δοκιμαστικό δορυφόρο BlueWalker 3 από τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.