18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Κι όμως, ακόμα λειτουργούν κέντρα παρακολούθησης ραδιοσημάτων της KGB!

    Πότε τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος; Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989 ανεπίσημα. Οι δύο Γερμανίες, Ανατολική και Δυτική ενώθηκαν και επίσημα το 1991, όταν η ΕΣΣΔ έπαψε να υπάρχει και μαζί της έπαψε να υπάρχει η μυστική της υπηρεσία, η KGB. Έπαψε;

    k-bigpic

    Απ’ ότι φαίνεται, μάλλον μόνο άλλαξε όνομα και κράτησε μάλιστα τον εξοπλισμό της, όσο μπορούσε, μεταξύ αυτού και 12 σταθμούς παρακολούθησης ραδιοσημάτων που, σύμφωνα με το Foreign Policy, εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία, τόσα χρόνια μετά, σε εδάφη που ανήκαν στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά όχι στη νυν Ρωσία!

    Από μελέτη του ιστορικού Matthew Aid σε έγγραφα της CIA, αποκαλύπτεται λοιπόν πως, ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα κέντρα επιχειρήσεων της άλλοτε παντοδύναμης KGB, μένουν σε αχρηστία να σαπίζουν, θυμίζοντας το άλλο πρόσωπο του σοσιαλισμού, 12 μονάδες παρακολούθησης ραδιοσημάτων, λειτουργούν κανονικότατα και χρησιμοποιούνται, είτε από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας, τη GNU, ή όπως στην περίπτωση του σταθμού που βρίσκεται στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και χρησιμοποιείται από την Ουκρανική SIGINT.

    Μπορεί οι επικοινωνίες να έχουν διαφοροποιηθεί, τα συστήματα παρακολούθησης επίσης να έχουν εκσυγχρονιστεί, αλλά οι συγκεκριμένοι σταθμοί βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία παράγοντας έργο για τους “νέους” τους κατόχους. Τι ακριβώς “ακούν” οι σταθμοί καταγραφής ραδιοσημάτων της KGB δεν μας είναι ξεκάθαρο. Τουλάχιστον μέχρι να ασχοληθεί κάποιος σοβαρός τεχνικός επικοινωνιών μαζί τους. Για να βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία όμως, προφανώς κάνουν τη δουλειά τους.

    Αν αποφασίσετε να κάνετε μία ψηφιακή βόλτα στο tumblr blog του Matthew Aid σίγουρα θα πιστέψετε ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο που έχει κάνει τις θεωρίες συνωμοσίας, επάγγελμα. Κι όμως. Θεωρείται από τους πιο αναλυτικούς παρατηρητές της διεθνούς πολιτικής και στρατιωτικής σκηνής. Τόσο αναλυτικός που, πολλές φορές, είναι δυσάρεστος στα αυτιά. Μπορείτε να δείτε το blog του εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles