12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Κι όμως! Ένας στους έξι users χρησιμοποιεί για password το όνομα του κατοικίδιού του!

    Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κωδικών Πρόσβασης που γιορτάζεται την πρώτη Πέμπτη του Μαΐου, ο Amer Owaida, μέλος της κοινότητας της διεθνούς εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET, μας υπενθυμίζει πως η άστοχη επιλογή κωδικού πρόσβασης επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στη Μεγάλη Βρετανία το 15% των Βρετανών χρησιμοποιεί για κωδικό πρόσβασης το όνομα του κατοικίδιού του  για να… προστατέψει τους διαδικτυακούς του λογαριασμούς. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC), ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός Βρετανών είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από κυβερνοεγκληματίες.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 14% των Βρετανών χρησιμοποιεί στους κωδικούς πρόσβασης τα ονόματα των μελών της οικογένειάς του. Ένα άλλο 13% χρησιμοποιεί κάποια ημερομηνία που είναι σημαντική για τους ίδιους, με το 6% να χρησιμοποιεί το όνομα της ομάδας τους. Επίσης, το 6% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούν για κωδικό πρόσβασης ή ως μέρος του κωδικού πρόσβασης, τη λέξη «password». Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι κυβερνοεγκληματίες θα μπορούσαν εύκολα να παραβιάσουν τους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τον Amer Owaida, μέλος της κοινότητας της διεθνούς εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET, οι άστοχες επιλογές κωδικών πρόσβασης δεν περιορίζονται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πολλά τέτοια παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς στην τελευταία ετήσια λίστα με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά την οποία δημοσίευσε η NordPass – εταιρία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης (password manager).

    Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας, το NCSC παροτρύνει τους πολίτες να αποφύγουμε και ένα άλλο κοινό λάθος που κάνουμε όταν επιλέγουμε κωδικούς πρόσβασης : τη χρησιμοποίηση του ίδιου κωδικού ξανά και ξανά. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε έναν μοναδικό και ισχυρό κωδικό πρόσβασης ή φράση για καθέναν από τους λογαριασμούς μας ειδικά για τους σημαντικούς λογαριασμούς, και όποτε είναι δυνατόν, να τους ενισχύουμε με ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας – έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων. Αν πάλι δε θέλουμε να θυμόμαστε απέξω όλους τους κωδικούς πρόσβασης που έχουμε, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (password manager).

    Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκάλυψε η έρευνα είναι ότι οι άνθρωποι δημιουργούμε όλο και περισσότερους διαδικτυακούς λογαριασμούς, με το 27% των ερωτηθέντων να λένε ότι έχουν τουλάχιστον τέσσερις νέους λογαριασμούς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μάλιστα το 6% ανέφερε ότι έχει προσθέσει περισσότερους από 10 νέους λογαριασμούς τους τελευταίους 12 μήνες.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles