22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Κύπριοι προγραμματιστές δίνουν λύση στο πρόβλημα του Cyberbulling: Δημιούργησαν ένα «Ψηφιακό Φρουρό» με την ονομασία Cyber Cerveros!

    cyber kerveros

    Ένα έξυπνο λογισμικό που αναπτύχθηκε πρόσφατα από Κύπριους προγραμματιστές, φιλοδόξει να δώσει λύση στο πρόβλημα του Cyberbulling, διασφαλίζοντας μια επαρκή ισορροπία ασφαλείας – χρήσης διαδικτύου. Το συγκεκριμένο λογισμικό που φέρει την ονομασία Cyber Cerveros, ελέγχει ασταμάτητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο – επτά ημέρες την εβδομάδα – 365 ημέρες το χρόνο, όλες τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται οποιαδήποτε συσκευή που βρίσκεται στην «ακτίνα» προστασίας του (π.χ. σε ένα σπίτι, στο διαμέρισμα στο εξοχικό η στο γραφείο) και δρα ανάλογα με τις οδηγίες που εσείς έχετε δώσει. Το «έξυπνο» αυτό λογισμικό δεν καταγράφει απλώς την χρήση του διαδικτύου στο σπίτι που προστατεύει. Δρα άμεσα και προληπτικά, βάζοντας φραγμό σε όσους καραδοκούν να ενοχλήσουν, να παραβιάσουν, να υποκλέψουν στοιχεία ή να παρενοχλήσουν εσάς και τα παιδιά σας.

    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Cyber Cerveros αναβαθμίζεται καθημερινά χωρίς την δική σας παρέμβαση, ενώ όπως έχει σχεδιαστεί, θα υποστηρίζεται από πάροχο ο οποίος θα παρακολουθεί συνεχώς, 24 ώρες το 24ωρο, φρουρώντας αδιάλειπτα την διαδικτυακή πόρτα του σπιτιού σας. Παράλληλα, ο πάροχος θα ελέγχει και θα ενημερώνεται καθημερινά για νέες πιθανές απειλές στο διαδίκτυο, αναβαθμίζοντας αυτόματα το λογισμικό, αμέσως μόλις προκύψει οποιαδήποτε νέα απειλή.

    Πως λειτουργεί

    Η προσπάθεια κάποιου π.χ. να επέμβει από «έξω» σε ένα σπίτι η σε ένα χώρο που είναι προστατευμένος από το σύστημα Cyber Cerveros, γίνεται αμέσως αντιληπτή από τον κεντρικό Server του συστήματος, ο οποίος σημαίνει αμέσως κόκκινο συναγερμό. Κόκκινος συναγερμός ενεργοποιείται επίσης εάν κάποιος εκ των «έσω» επιχειρήσει να κινηθεί σε «επικίνδυνα νερά». Το Cerveros αναλαμβάνει δράση και ανάλογα με τις οδηγίες του ιδιοκτήτη ανακόπτει, ενημερώνει και προβαίνει σε αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημιάς έχει προκληθεί σε συσκευή του προστατευμένου σπιτιού η χώρου. Η άμεση επέμβαση προστατεύει και αποτρέπει την επέκταση κακών λογισμικών.

    anatomy-cyber-attack

    Εσείς απλά κοιμάστε ήσυχα

    Το ψηφιακό χάσμα στην οικογένεια, επιβεβαιώνει συχνά την άποψη, ότι τα παιδιά σήμερα γνωρίζουν περισσότερα… από τους γονείς, και σίγουρα μπορούν να διαγράψουν ή να παρακάμψουν τα συμβατικά μέτρα ασφαλείας που προτείνουν τα υφιστάμενα συστήματα. Ένας χάκερ π.χ. το πρώτο που μαθαίνει είναι να παρακάμπτει τα firewalls – Ένα παιδί σήμερα ξέρει να ακυρώσει τους περιορισμούς που του έχουμε επιβάλει μέσω του Browser. Και εάν δεν ξέρει, μπορεί να ρωτήσει εύκολα ένα συμμαθητή ή φίλο του που έχει παρακάμψει τα μέτρα ασφάλειας με τη βοήθεια του μεγαλύτερου του αδελφού…

    Τα παιδιά, συχνά, ωθούνται από την περιέργεια και την ανάγκη να δοκιμάσουν το άγνωστο. Η προσωπική συσκευή (Smartphone ή Tablet) αποτελεί το μέσο με το οποίο μπορούν να αναζητήσουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα και την περιέργεια τους. Οι νουθεσίες, οι οδηγίες και τα απλά μέτρα ασφαλείας πολλές φορές αποδεικνύονται ανεπαρκή με αποτέλεσμα τις δυσάρεστες περιπέτειες που καθημερινά βιώνουμε. Σεξουαλική παρενόχληση, τυφλά ραντεβού, φωτογραφίες, βίντεο, εκβιασμοί, Νιγηριανή μαφία, κλοπή προσωπικών δεδομένων. Το Cyber Cerveros, φιλοδόξει να αποτελέσει την ιδανικότερη λύση για κάθε οικογενειάρχη που αισθάνεται ανήμπορος να αντιμετώπιση την καθημερινή απειλή του διαδικτύου.

    Η απάντηση στους σύγχρονους απατεώνες, οι οποίοι καθημερινά μηχανεύονται νέες μεθόδους για να παραβιάσουν την ασφάλεια του σπιτιού μας, είναι η «πρόσληψη» εξίσου ικανών «ψηφιακών» φρουρών. Αυτή την ανάγκη έχει σαν στόχο να καλύψει η ομάδα των Κύπριων προγραμματιστών, που δημιούργησε το Cyber Cerveros με την φιλοδοξία ότι μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικότερο «ψηφιακό» φρουρό για κάθε σπίτι και χώρο που χρειάζεται προστασία της διαδικτυακής του πόρτας. Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία παροχής του Cyber Cerveros, προγραμματίζει σύντομα να λανσάρει στην αγορά το συγκεκριμένο λογισμικό ενσωματωμένο σε ένα ειδικό «κουτί» του όποιου η εγκατάσταση θα γίνεται από την εταιρεία και δεν θα διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα παρέχεται με μια μικρή μηνιαία συνδρομή.

    cyber kerveros box

    H προστασία στο διαδίκτυο στηρίζεται στη γνώση και την εμπειρία

    Με τον όρο Cyberbullying χαρακτηρίζουμε την ηλεκτρονική παρενόχληση. Πρόκειται ουσιαστικά για τις προσπάθειες που γίνονται από μεμονωμένα άτομα ή και ομάδες ανθρώπων να βλάψουν άλλους συνανθρώπους τους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της πληροφορικής και τα ηλεκτρονικά μέσα που αυτή παρέχει. Αποτελεί ουσιαστικά μια εσκεμμένη επιθετική συμπεριφορά, της οποίας στόχος δεν είναι απαραίτητα συγκεκριμένα πρόσωπα, αφού συχνά πρόκειται για εντελώς άγνωστα στον δράστη πρόσωπα. Στο Cyberbullying χρησιμοποιούνται τόσο τα κινητά τηλέφωνα, όσο και το διαδίκτυο για την ανάρτηση υλικού με παρενοχλητικό περιεχόμενο (απειλητικό ή προσβλητικό). Σε κάθε περίπτωση, η προστασία στο διαδίκτυο στηρίζεται στη γνώση και την εμπειρία, αφού οι Χάκερς ανακαλύπτουν συνεχώς νέες μεθόδους επιθέσεων. Οι «προστάτες» από την άλλη πλευρά, είναι αναγκασμένοι να μελετούν τους νέους τρόπους επίθεσης και να αναπτύσσουν νέα μέτρα προστασίας. Στην περίπτωση του Cyber Cerveros , εφαρμόζεται αυτή η πρακτική, άμεσα και ταχύτατα, χωρίς καν να χρειαστεί η οποιαδήποτε παρέμβαση του ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα αμέσως μόλις γίνει αντιληπτή οποιαδήποτε επίθεση, αναχαιτίζεται σε μηδενικό χρόνο, ενώ ταυτόχρονα το κεντρικό σύστημα αναβαθμίζει το λογισμικό σε όλα τα εγκατεστημένα «κουτιά», καθιστώντας τα «απόρθητα φρούρια» και για τον συγκεκριμένο τρόπο επίθεσης. Παράλληλα προειδοποιεί και εξηγεί στους χρήστες των συσκευών του σπιτιού όσα συνέβησαν κατά την επίθεση ώστε να είναι προετοιμασμένοι εάν και εφόσον αποτελέσουν και πάλι στόχο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles