21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Κώδικας Δεοντολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη

    robot-artificial-intelligence

    Στην δημιουργία “Κώδικα Δεοντολογίας”, που θα αφορά τον τομέα των τεχνολογιών Τεχνητής  Νοημοσύνης  (Artificial Intelligence-AI) προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα ο κώδικας αυτός προβλέπει πως, μια αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να τηρεί όλες τις εφαρμοστέες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις, καθώς και μια σειρά απαιτήσεων. Τα συστήματα ΑΙ θα πρέπει να διευκολύνουν την προαγωγή ισότιμων κοινωνιών, υποστηρίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση και τα θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς να μειώνουν, να περιορίζουν ή παραπλανούν την ανθρώπινη αυτονομία. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλο το φάσμα των ανθρώπινων δεξιοτήτων, ικανοτήτων και αναγκών, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα και την χρήση τους για την ενίσχυση, θετικών κοινωνικών αλλαγών, βιωσιμότητας και οικολογικής ευθύνης. Όσον αφορά την ιδιωτικότητα, οι πολίτες θα έχουν απόλυτο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ δεδομένα που τους αφορούν δεν θα χρησιμοποιούνται για να τους βλάψουν.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η δημιουργία μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την υπευθυνότητα και την λογοδοσία στα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και τα αποτελέσματά τους. Ταυτόχρονα, για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται ασφαλείς, αξιόπιστοι και στιβαροί, αλγόριθμοι που να μπορούν να αντιμετωπίσουν σφάλματα ή ασυνέπειες σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής των συστημάτων.

    Η Επιτροπή κάλεσε τις επιχειρήσεις, τα ερευνητικά ιδρύματα και τις δημόσιες Αρχές, να ενημερωθούν σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας, δρομολογώντας ταυτόχρονα μια δοκιμαστική φάση, που έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει, αν οι κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας που αφορούν την ανάπτυξη αλλά και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι εφαρμόσιμες.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιώντας τη στρατηγική της σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αποσκοπεί στην αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να ανέλθουν τουλάχιστον στα €20 δις ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία.

    Διαβάστε επίσης: Νομοθεσία για αφαίρεση περιεχομένου που σχετίζεται με την τρομοκρατία από τις Ψηφιακές Πλατφόρμες εισάγει η Ε.Ε.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles