BREAKING

20

KONY 2012: Φιλανθρωπία και ανθρωπισμός ή επικίνδυνο marketing;

Ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο φιλμ έχει κυκλοφορήσει στα social media τις τελευταίες 2 ημέρες με τον τίτλο KONY 2012. Το αντίκτυπο που είχε ήταν τόσο μεγάλο που μάζεψε περισσότερα από 20 εκατομμύρια views, αλλά και διασημότητες όπως η Rihanna ή ο Sean “Diddy” Combs να το αναπαράγουν στους λογαριασμούς τους στο twitter. Πολύς λόγος όμως έχει γίνει για την σκοπιμότητα αυτού του φιλμ. Γιατί;

Ποιος είναι ο Kony;


O Joseph Kony είναι ο νούμερο 1 καταζητούμενος από το διεθνές δικαστήριο για Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας αυτή τη στιγμή. Αρχηγός της «οργάνωσης» Lord’s Rescue Army (Στρατός Σωτηρίας του Κυρίου), από το 1998 θεωρείται υπεύθυνος για περισσότερες από 30.000 απαγωγές μικρών αγοριών που στρατολογεί στο στρατό του, κοριτσιών που ο «στρατός» χρησιμοποιεί ως σεξουαλικές σκλάβες, δολοφονίες, ακρωτηριασμούς και πολλά άλλα σε μία από τις περιοχές της Αφρικανικής ηπείρου που είναι ξεχασμένες από θεό και άνθρωπο. Ουγκάντα, Σουδάν και Κογκό. Ο Joseph Kony πιστεύει ότι το έργο του είναι θεάρεστο. Ο  στρατός του κρύβεται στη ζούγκλα και εξαπολύει επιθέσεις στους οικισμούς, παίρνοντας αυτά που του χρειάζονται. Είτε είναι άνθρωποι, είτε τα ελάχιστα φαγώσιμα.

Ο Kony έχει καταδικαστεί από το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ήδη από το 2005, αλλά παραμένει ασύλληπτος. Οι τελευταίες επιθέσεις του στη Δημοκρατία του Κογκό, έχει ξεσηκώσει εκ νέου ένα νέο κύμα δημοσιότητας ενάντια στη δράση του που σαρώνει στα κοινωνικά δίκτυα.

Όσοι διαμαρτύρονται γι αυτό στο twitter, χρησιμοποιούν το hashtag #StopKONY και εγκαλούν τις κυβερνήσεις τους και τα Ηνωμένα Έθνη να πράξουν όπως πρέπει.

Τι έκανε όμως τόσα εκατομμύρια ανθρώπους να ασχολούνται με αυτόν τον τρομακτικό εγκληματία; Ο Jason Russel, σκηνοθέτης και ακτιβιστής της οργάνωσης Invisible Children είναι ο αφηγητής του 30λεπτου φιλμ που έχει ξεσηκώσει τα κοινωνικά δίκτυα. Στο φιλμ αυτό παρουσιάζεται η δράση του Joseph Kony και του «στρατού» του, μέσα από τα μάτια των θυμάτων του. Με αυτή την εντυπωσιακή παραγωγή, η οργάνωση Invisible Children προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο για τη δράση του στυγερού εγκληματία και να πείσει τον δυτικό κόσμο να δραστηριοποιηθεί. Το φιλμ, όπως και η οργάνωση, υποστηρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμβουλοι που διαθέτουν στην Ουγκάντα, μπορούν να εκπαιδεύσουν τις τοπικές αρχές ώστε να χρησιμοποιήσουν τακτικές και τεχνολογία που θα οδηγήσουν στην σύλληψη του Joseph Kony και το τέλος των βασανιστηρίων όλων των χιλιάδων θυμάτων του.

Νομιμοποιείται άλλη μία ξένη επέμβαση;


Οι επικριτές της δράσης της οργάνωσης Invisible Children επιμένουν πως τα κίνητρα των μελών της είναι σκοτεινά. Η οργάνωση χρηματοδοτείται από ιδιώτες με εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, τα οποία ξοδεύει κατά κύριο λόγο σε ταξίδια στην πολύπαθη περιοχή, ενώ θα μπορούσε να τα διαθέσει για να προσφέρει τροφή και ασφάλεια στα παιδιά της περιοχής.

Πέρα από αυτούς όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν την ιδέα της οργάνωσης και συμφωνούν πως η δράση του Joseph Kony και του «Στρατού της Σωτηρίας του Κυρίου» επιβάλλεται να σταματήσει, αλλά ταυτόχρονα, η καμπάνια που έχει ξεκινήσει με όρους καλοστημένου marketing είναι άκρως επικίνδυνη.

Ο λόγος είναι γιατί με τέτοιες μεθόδους η ανθρωπότητα μπαίνει σε ένα «τριπάκι» αυτοδικίας, νομιμοποιώντας επεμβάσεις χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες σε περιοχές που δεν έχουν καμία δικαιοδοσία και λειτουργώντας ως «σωτήρες» σε πρώτη ανάγνωση. Επειδή όμως οι επεμβάσεις αυτές ποτέ δεν έρχονται χωρίς αντάλλαγμα, οδηγούν και σε μία ιδιότυπη κατοχή των περιοχών αυτών από τους «σωτήρες» τους.

Πρόσφατα παραδείγματα του σκεπτικού αυτού βλέπουμε στις καθημερινές συρράξεις σε περιοχές όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού.Οι περισσότεροι από τους επικριτές, αναγνωρίζουν τις καλές προθέσεις των δημιουργών της 30λεπτης ταινίας που σαρώνει στο διαδίκτυο.

Είναι όμως «ηθικό» να προκαλεί κάποιος με τόσο εύσχημο τρόπο το ευρύ κοινό του διαδικτύου να υποστηρίζει ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις; Δείτε την ταινία... και μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας. Μας ενδιαφέρει.

Πηγές: Telegraph, National Post, HuffingtonPost, WorldNews@msbc, Freerepublic κ.α.

 

18 Comments

 • Sonovil
  17 Αυγούστου 2012 at 05:51

  Parmeno apo Wikipedia gia thn Uganda: The country has largely untapped reserves of both crude oil and natural gas.
  Epishs: http://www.economist.com/node/14177583?story_id=14177583&source=hptextfeature «Within a few years Uganda could be producing 100,000-150,000 barrels a day (b/d). But where will it go?»
  Ta symperasmata dika sas.

 • Andriana
  12 Μαρτίου 2012 at 20:04

  http://www.youtube.com/watch?v=KLVY5jBnD-E

  Αξίζει να δείτε αυτό το βίντεο. Είναι η γνώμη μιας γυναίκας από την Ουγκάντα ​​για την προσπάθεια.

 • madmag
  12 Μαρτίου 2012 at 18:50

  πιστεύω η απάντηση βρίσκεται στα σχόλια όλων…το κακό υπάρχει, πρέπει να αντιμετωπιστεί, να σταματήσει η παιδική δουλεία και σεξουαλική εκμευτάλλευση, η κυβέρνησή τους δεν μπορεί να το κάνει ή απλά δεν το κάνει, ευπρόσδεκτος όποιος μπορεί λοιπόν. Οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε ίσως να το κάνει, Ρωσία, Ιαπωνία, Ευρωπαικές χώρες ακόμα και η Ν.Κορέα…
  Αλλα τι να κάνεις που οι Αμερικάνει το κατέχουν το marketing…ξέρουν να πουλάνε…να οδηγούν τις μάζες…να κατευθύνουν κυβερνήσεις και άλλα πολλά…και στο κάτω-κάτω το πιάσανε πρώτοι το θέμα…
  Μακάρι λοιπόν να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το κακό αυτοί που ενδιαφέρθηκαν πρώτοι! Στο κάτω κάτω όπως προείπατε…πρόκειται για την ελευθερία των παιδιών!!! Δεν γίνεται να κρύβεται τίποτα κακό πίσω από αυτή την κίνηση…σωστά;;;
  Τώρα αν απλά πίσω από ένα μανδύα «καλής πράξης» καλύπτεται η εκμευτάλλευση του ορυκτού πλούτου και άλλων πηγών ενέργειας και εσόδων της χώρας…είναι άλλου παπά ευαγγέλιο…αν π.χ. πιάσουν τον Κόνυ και μετά ως ένδειξη «καλής θέλησης» (και καλά) οι κυβερνήσεις της Ουγκάντας, του Κονγκό κ.ά τα «σκάσουν» στους Γιου Ες μην παραξενευτείτε…ούτε ακόμα κι αν μάθετε (που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό αλλά λέμε τώρα) ότι τον Κόνυ και τη δράση της οργάνωσής του τη χρηματοδοτούσαν άλλες οργανώσεις με αμερικανικά συμφέροντα βαθειά μέσα τους…αλλά τί να πεις…έτσι είναι αυτά…περαστικοί είμαστε όλοι…

 • 12 Μαρτίου 2012 at 18:38

  @taso pagaki:
  δε θα μπορουσα να συμφωνήσω περισσοτερο μαζί σου

 • 12 Μαρτίου 2012 at 00:49

  Ο Jason Russel, σκηνοθέτης και ακτιβιστής της οργάνωσης Invisible Children είναι ο αφηγητής του 27λεπτου φιλμ που έχει ξεσηκώσει τα κοινωνικά δίκτυα. Το debate που γίνεται, γέμισε 726.000.000 google search. Πολλά αναρωτιέσαι… Νομιμοποιείται μία ξένη επέμβαση; Ποιά είναι τα κίνητρα της οργάνωσης; Κρύβεται σχέδιο; Από ποιούς χρηματοδοτείται; Πόσα; Γιατι δεν διαθέτει τα χρηματα για να προσφέρει τροφή και ασφάλεια στα παιδιά της περιοχής; Μπορεί να το κάνει ή δεν την αφήνουν; Καλεί η καμπάνια σε αυτοδικία; Ξέρω ότι το φίλμ «κερδίζει» και ίσως «κρύβει» τα πιο πάνω διλήμματα, αλλά το ψάξιμο που έκανα αποδεικνύει ότι οι μεγάλες κυβερνήσεις έχουν ολιγωρήσει στο θέμα. Δεν κινδυνεύουμε από την καμπάνια, ούτε οι άνθρωποι γενικά από την αδιαφανή χρήση causes στα social media. Κινδυνεύουμε να μην έχουμε ιδεώδη (ακόμη και για τόσα χιλιόμετρα μακριά) για να «ζούμε» τα παιδιά μας ως ανθρώπους στην πιο απάνθρωπη εποχή του πλανήτη.
  Μετά από ημέρες desk research πείστηκα ότι 1 RT στο twitter είναι αρκετή κίνηση για τη ψυχή μου. Είμαι πατέρας, άνθρωπος και επαγγελματίας. Εστειλα το RT γιατί σκέφτηκα ότι ο κόσμος πρέπει να αφυπνισθεί, μιας και έχει συμφιλιωθεί με ότι κακό γίνεται …στην οθόνη του! Εχει γίνει «κτήμα μας» ο αεροβομβαρδισμός, η βία, οι φωτιές. Αλλά τα παιδιά; Υποστηρίζω την καμπάνια και ελπίζω να επιτύχει τους σκοπούς της.
  Μικρός έμαθα ότι όταν έχεις κάτι να το μοιράζεσαι και όταν μπορείς να αλλάξεις κάτι με μια πράξη σου, να τη τολμάς. Ακόμη λοιπόν κι αν όλη αυτή η καμπάνια είναι ένα ψέμα, μια «σκηνοθεσία» …ας ονειρευτούμε ότι βοηθούμε 30.000 παιδιά…

 • 11 Μαρτίου 2012 at 16:14

  opoios vrei ta pragmatika kinitra ths epemvashs pou zhteite na ginei tha vrei k thn apanthsh sto an prepei na ginei h oxi.
  afto panta to deixnei h istoria. diladi se poia katastash tha einai ta sigekrimena kratoi meta kai kurios poia h sxesh tous me aftous pou tha epemvoun. p.x. tha tous ekmetalevontai h tha tous afhsoun na sinexisoun thn zwh tous eirinika kai mh katefthinomena

 • konstantinos
  11 Μαρτίου 2012 at 12:28

  Nomizo oti ayta ta sholia pou grafei o kathenas mehri tora deihnoun isos auto pou leei i Nikki. To drama pou zoun oi anthropoi ekei mas kanoun na to blepoume sunaisthimatika kai na mi skeftomaste an ehoume to dikaioma na paremboume se mia kseni hora polemika. Gia to iran briskoun tropous apokleismou oikonomika…se autous prepei na ginei polemiki suraksi? Pali o kosmos tha tin plirosei opos panta se autes tis periptoseis.

  Poios apo esas ehei dei tin tainia «matomeno diamanti»? Deihnei auto to pragma me ta paidia stratiotes kai to emporio pou ginetai me ta diamantia..poios apo emas bgike na milisei? Oi tupseis teleiosan mazi me to pop corn meta thn tainia…

  Posoi apo emas gnorizoun ti douleia tis eksoterikis ierapostolis stin afriki pou pane anthropoi me autapatnisi kai agapi gia ton anthropo? Ekei to kathe euro pou dineis metraei…kai de hrisimopoieitai gia lobbying opos isos stous invisible children `h gia na erthei me to aeroplano o afrikanos na mas milisei gia tis sunthikes.. Isos kai na kanoun douleia pragmatiki…

  einai eukolo apo ton kanape mas,opos kathomai eho kai grafo, “h opos isos grafete kai eseis, na kanoume kritiki… As mathoume perissotera gi auto to thema kai as milisoume stous filous mas gi auto….

 • Iωαννα
  11 Μαρτίου 2012 at 03:29

  Παντα επενεβαιναν οποτε τους καπνιζε και με δικαολογια την ειρηνη εκαναν πολεμο. Δ περιμενουν εμας για να επεμβουν..Αντιθετα πιστευω οτι δ ους συμφερει αφου βγαζουν τρελα λεφτα απο τον Κονυ..Απο που αραγε να προμηθευεται οπλα και ο,τι αλλο χρειαζεται για τα μοχθηρα του σχεδια? Οποτε..εννοειται Make Kony Famous!!!!!!!!! Γιατι ισως να ειναι και η μοναδικη φορα που τοσοι πολλοι ανθρωποι ενωνονται για εναν σκοπο χωρις διαχωρισμους και για κατι το ποιο ειναι τοσο μακρυα τους. Ασ αφησουμε και κατι να μας ενωσει πια και ας σταματησουμε να σπερνουμε διχονοιες και αμφιβολιες με το που παει κατι να μας ενωσει επιτελους ως ανθρωπινο γενος!!!

 • Niki Lyberis
  10 Μαρτίου 2012 at 17:41

  @john εεε;

 • john
  10 Μαρτίου 2012 at 16:11

  Nikki liberys…Tha sou pyrovolisw ta myala kai tha sta dwsw na ta fas

 • anastasia
  10 Μαρτίου 2012 at 13:13

  από πότε θεωρούμε marketing κάποιους που πρσπαθούν να σώσουν άτυχες δυστυχώς ζωές??? Αν θεωρεί κάποιος τον εαυτό του ποιο έξυπνο ας βρει αυτός λύση στο πρόβλημα..Ότι κάνουμε προς καλό ας το κάνουμε..Ας αποδείξουμε για μια φορά ότι είμαστε άνθρωποι

 • Konstantina
  9 Μαρτίου 2012 at 22:02

  Διαφωνώ με την προσέγγιση του άρθρου. Εστω και μ” αυτό τον τρόπο ας σταματήσει η τραγωδία αυτών των παιδιών. Τι να κάνουν την εθνική τους «ανεξαρτησία» όταν δεν θα ζουν . Πως θα την διατηρήσουν αν είναι ανεκπαίδευτα. Ας σταματήσουμε λοιπόν τους «Κόνι» μ” όποιονδήποτε τρόπο

 • eirini
  9 Μαρτίου 2012 at 19:12

  απο οτι καταλαβα απο το βιντεο οι «αμερικανοι συμβουλοι» ειναι ηδη εκει, οποτε δεν νομιζω οτι προκειται για τετοιου ειδους προπαγανδα. αν και νομιζω οτι σε τετοιες περιπτωσεις, χρειαζεται επεμβαση για να σταματησουν τετοιοι ανθρωποι, θηρια

 • Val
  8 Μαρτίου 2012 at 22:54

  Πιστεύω ότι πρέπει να δεί κάποιος και τι λέει ο ίδιος γι’αυτά που κατηγορείται.

  http://www.youtube.com/watch?v=LSMZdVZ2BZo

 • 8 Μαρτίου 2012 at 21:29

  το βιντεο εχει σαρωσει στο youtube!36909478 views!σε ολα σχεδον τα διασημα αμερικανικα τραγουδια υπαρχει το συγκεκριμενο σχολιο make kony 2012 famous!

 • Αγνωστος
  8 Μαρτίου 2012 at 19:20

  Θα σου πω φιλε μου πως οπως εσυ θες οι δικοι σου ανθρωποι να ειναι ασφαλεις ετσι θελουν και πολλα εκατομμυρια ανθρωποι στην Αφρικη που γεννηθηκαν ατυχοι.Αφου λοιπον οι κυβερνησεις τους δεν καταφεραν τιποτα μεχρι τωρα καιρος να δραστηριοποιηθουν τα μεγαλα ψαρια ας το πω μπακαλικα για να γινει κατανοητη η πλευρα μου.Δεν ειναι δυνατον να ζουμε στο 21ο αιωνα και να υπαρχουν ακομη η παιδικη δουλεια,η σεξουαλικη εκμεταλλευση των αθωων κοριτσιων απο ηδη πολυ μικρα αγορια και βαναυσες δολοφονιες στιγματισμοι και να καθομαστε ετσι.Λυπαμαι αλλα δεν συμφωνω μαζι σου ως προς το καλο μαρκετινγκ που προβαλλει η ταινια γιατι καιρος ειναι να ξυπνησουμε ολοι σιγα σιγα και να συνηδητοποιησουμε οτι επειδη δεν βλεπουμε τις αγριοτητες διπλα μας δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν κιολας.

 • 8 Μαρτίου 2012 at 18:22

  Η ίδια ιστορία μιλάει από μόνη της. Ένα βίντεο δεν θα μας κάνει καλύτερο μάθημα από τον χρόνο!

 • Μάνθος
  8 Μαρτίου 2012 at 18:06

  Νὰ στὸ πῶ κι ἔτσι: Ἂν εἶναι νὰ σταματήσουν τὸν Kony, ἂς ἐπέμβουν. Καὶ στὸ πιὸ πρόσφατο παράδειγμα τῆς Λιβύης ποὺ μπῆκαν Γαλλία, Ἀγγλία, ΗΠΑ γιὰ νὰ βοηθήσουν τοὺς ἐπαναστάτες ὅπως ζητᾶ ἡ Invisible Children καὶ γιὰ τὸν Kony, στὸ τέλος δὲν ὑπῆρξε καμία κατοχή.