24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    “Κόπηκε” στην αστρονομία το Bard της Google

    Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει σε πρώτο πλάνο το τελευταίο διάστημα, ειδικά από τη στιγμή που chatbot της OpenAI ChatGPT έκανε την εμφάνισή του. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών φαίνεται να κορυφώνεται μετά την παρουσίαση του Bard από την Google, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες. Οι δυνατότητες των νέων προϊόντων είναι εντυπωσιακές, αρκετοί όμως είναι αυτοί που εξετάζουν την αξιοπιστία τους σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους αναζήτησης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο blog της Google, σε πρόσφατη προσθήκη για το Bard περιλαμβάνεται ένα animated γράφημα, που εξηγεί την εμπειρία του χρήστη. Στο βιντεάκι της Google, το Bard καλείται να απαντήσει στην ερώτηση «Ποιες νέες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb μπορώ να πω στο 9χρονο παιδί μου;»

    Η ΑΙ σε αυτό εσφαλμένα ισχυρίζεται ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ήταν αυτό που τράβηξε την πρώτη φωτογραφία στην ιστορία ενός εξωπλανήτη το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Το Webb πράγματι τράβηξε τότε την πρώτη φωτογραφία του ενός εξωπλανήτη, όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που αυτό συνέβη. Οι πρώτες άμεσες παρατηρήσεις εξωπλανητών ήρθαν από το τηλεσκόπιο VLT του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Νότου το 2004.

    Όπως το ChatGPT, έτσι και το Bard είναι ένα «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο» ή «γενετική τεχνική νοημοσύνη», η οποία εκπαιδεύτηκε με υλικό στο Διαδίκτυο ώστε να απαντά σε φυσική γλώσσα και να συνθέτει κάθε είδους κείμενα.

    Διαβάστε επίσης:

    AVM Fritz!OS 7.5 – μια σημαντική δωρεάν αναβάθμιση (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles