17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Kounotori 6, η προσπάθεια συγκομιδής διαστημικών σκουπιδιών από την Ιαπωνία καταλήγει σε… αποτυχία!

    Η Ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος (JAXA) εδώ και αρκετούς μήνες πειραματίζεται με την ιδέα ενός διαστημοπλοίου το οποίο θα μπορεί να συλλέξει τα «διαστημικά σκουπίδια» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Το διαστημικό σκάφος Koutonori 6 εκτοξεύθηκε από το έδαφος της Ιαπωνίας στις 27 Ιανουαρίου και λίγες ώρες αργότερα κατάφερε με επιτυχία να προσδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το εν λόγω σκάφος είχε ως αποστολή του να δοκιμάσει μία πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία θα του επέτρεπε να συλλέξει τα υπολείμματα των ανενεργών / νεκρών δορυφόρων, ωστόσο τα πράγματα μάλλον δεν κύλησαν σύμφωνα με το σχέδιο…

    Kounotori 6 1

    To μη επανδρωμένο σκάφος Kounotori 6 θα έπρεπε να εκτελέσει μία σειρά από περίπλοκες μανούβρες που θα του επέτρεπαν να προσαρτήσει μεγάλα μαγνητικά καλώδια (μήκους 700 μέτρων) πάνω σε ορισμένα από τα μεταλλικά υπολείμματα των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά. Τα συγκεκριμένα μαγνητικά καλώδια θα μπορούσαν ουσιαστικά να αποτραβήξουν τα εξαρτήματα και να τα βγάλουν εκτός τροχιάς. Ωστόσο, ένα πρόβλημα τεχνικής φύσεως εμπόδισε το μεταλλικό καλώδιο να λειτουργήσει και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλλε η ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος τελικά η κρίσιμη δοκιμή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το Kounotori 6 τελικά τέθηκε εκτός λειτουργίας και έτσι δεν είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε εάν ο μηχανισμός που είχαν σκεφθεί οι Ιάπωνες επιστήμονες θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη χώρα που ασχολείται με την προοπτική συγκομιδής των «διαστημικών σκουπιδιών», καθώς τόσο η ευρωπαϊκή ESA όσο και η Βρετανία εξετάζουν τις δικές τους παρόμοιες μεθόδους.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles