19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ξεκίνησε η διαδικασία για την αδειοδότηση νέου εμπορικού δικτύου επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης στην Κύπρο

    Τη διεξαγωγή Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με την χορήγηση Εξουσιοδότησης Ραδιοεπικοινωνιών (Άδειας) για ίδρυση και λειτουργία νέου εμπορικού δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης ανακοίνωσε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

    Η χορήγηση της νέας Άδειας θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας (πλειστηριασμού). Η όλη διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με την δημοσίευση του σχετικού έγγραφου, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο Δημόσιας Διαβούλευσης, εντός τεσσάρων (4) εβδομάδων από την ημερομηνία δημοσίευσης του.

    Σημειώνεται ότι στην Κύπρο έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα δύο Άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, μια Άδεια χορηγήθηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), το Μάρτιο του 2010, με διάρκεια 15 χρόνια, και μια στη Velister Ltd, το Νοέμβριο του 2010, με διάρκεια επίσης τα 15 χρόνια.

    Στο ΡΙΚ η εξουσιοδότηση χορηγήθηκε μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με σκοπό την εκπλήρωση του ρόλου του ως παροχέας μετάδοσης δημόσιων τηλεοπτικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεοπτικές εκπομπές ΡΙΚ1, ΡΙΚ2). Δεν έχει ωστόσο το δικαίωμα εκμίσθωσης χωρητικότητας του δικτύου του σε τρίτους ενώ δεν έχει επίσης το δικαίωμα να προσφέρει άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

    Στη Velister Ltd η Άδεια χορηγήθηκε μέσω διαδικασίας πλειστηριασμού, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για εμπορική εκμετάλλευση. H Velister έχει το δικαίωμα μετάδοσης τηλεοπτικών εκπομπών ελεύθερης λήψης αλλά και κωδικοποιημένες (συνδρομητικές) τηλεοπτικές εκπομπές. Η Velister έχει επίσης την υποχρέωση γεωγραφικής κάλυψης τουλάχιστον του 75% των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Velister έχει καλύψει μέχρι σήμερα περίπου το 85% της γεωγραφικής επικράτειας της Κύπρου, το οποίο και αντιστοιχεί στο 95% του πληθυσμού.

    Εκτός από τα δύο δίκτυα ΕΨΤ στην Κύπρο λειτουργούν και άλλου είδους δίκτυα (πλατφόρμες) που μεταδίδουν τηλεοπτικά προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, στην Κύπρο, οι τέσσερις παροχείς σταθερών ευρυζωνικών δικτύων (Cyta, Epic, Primetel, Cablenet) προσφέρουν μέσω του δικτύου τους τηλεόραση, είτε μέσω πρωτοκόλλου IP (IPTV) είτε μέσω καλωδιακής ψηφιακής τηλεόρασης (CableTV). Επίσης στη Κύπρο προσφέρεται και δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση (Nova Cyprus). Σημειώνεται ότι στην Κύπρο είναι αρκετά διαδεδομένες και οι διεθνής πλατφόρμες που προσφέρουν τηλεοπτικό περιεχόμενο κατά ζήτηση (video on-demand) μέσω διαδικτύου (π.χ. Netflix, Amazon Prime Video), ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και εγχώρια διαδικτυακά τηλεοπτικά κανάλια (π.χ. Digital Tv).

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles