18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Κύπρος: Ψηφιακό άλμα υπό την πίεση του κορωνοϊού

    Τα καταφέραμε! Τουλάχιστον, έτσι δείχνουν οι «αριθμοί» και η πορεία της πανδημίας του Covid -19. Η μικρή Κύπρος, επέδειξε άψογα αντανακλαστικά (από πλευράς πολιτείας) και υπευθυνότητα (από την πλευρά των πολιτών), και πέτυχε να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

    Ωστόσο, το μεγάλο θέμα που έχουμε μπροστά μας είναι η οικονομία, η οποία έχει μπει στη «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας»  και η θεραπεία της είναι μία εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Βίαιες αλλαγές επήλθαν για να μείνουν, αλλά -αφού ξεπεράσουμε το σοκ- οι περισσότερες θα μπορούσαν να είναι προς το καλύτερο, αρκεί να διαχειριστούμε σωστά και ψύχραιμα την κατάσταση. Ο λόγος είναι ότι στη διάρκεια της κρίσης αποδείχτηκε ότι το αίμα που κυλάει στις φλέβες της οικονομίας είναι η τεχνολογία. Χωρίς αυτήν κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα θα είχε σταματήσει. Το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε «έκρηξη» τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πολλοί κύπριοι κατέφυγαν στις online αγορές, διευρύνοντας έτσι το πελατολόγιο της αγοράς του e- commerce. Η τηλεκπαίδευση έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουν τα μαθήματα και η τηλεεργασία φαίνεται πως θα συνεχίσει σε κάποιο βαθμό αφού αρκετές κυπριακές εταιρείες δείχνουν διατεθειμένες να τη διατηρήσουν στη νέα τους «κανονικότητα», αφουγκραζόμενες και τις ανάγκες των εργαζομένων. Η επικοινωνία μεταξύ μας μέσω video calls, με 2 ή περισσότερους συμμετέχοντες, ήταν «μονόδρομος» και μυήθηκαν σε αυτήν ακόμα και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που μέχρι σήμερα απέφευγαν την τεχνολογία όπως ο διάβολος το λιβάνι. Τέλος, το νέο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο πολιτικός προϊστάμενος του Κυριάκος Κόκκινος, έδωσαν και πέρασαν με άριστα τις εξετάσεις της κρίσης του κορωνοϊού.

    Ποια είναι η λοιπόν η κοινή συνισταμένη για όλα τα παραπάνω; Η τεχνολογία. Όπως συνέβη και το 2013 με την μεγάλη κρίση της κυπριακής οικονομίας και την επιβολή των capital controls που επέφεραν τη ραγδαία αύξηση των πληρωμών μέσω κάρτας, έτσι και τώρα, χρειάστηκε και πάλι ένα νέο «σοκ» για να αλλάξουν οι κύπριοι νοοτροπίες και συνήθειες.

    Κατά βάθος, η Κύπρος ήταν μια τεχνοφοβική και γραφειοκρατική χώρα. Όμως, με το 2020 σχεδόν «ξεγραμμένο» από πλευράς ανάπτυξης και με τη ρετσινιά του «χαμένου έτους» στην πλάτη του, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, όλοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα σημαντικά ωφέλει που μπορούν να προκύψουν, για την κοινωνία και την οικονομία, αν αξιοποιηθούν ορθά, οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Προφανώς, κανείς δεν αμφιβάλλει πια πως, καθ’ οδόν προς τη «νέα κανονικότητα» οι αλλαγές θα έχουν βασικό πυλώνα την τεχνολογία.

    Έτσι, οι διαδικασίες για το 5G θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο τους.., να συνεχιστούν σε κανονικούς ρυθμούς οι σχεδιασμοί για τις αδειοδοτήσεις ανάπτυξης δικτύων τεχνολογίας 5ης Γενιάς , παρά τις όποιες μεμονωμένες «αναταραχές» που δημιουργούν κάθε λογής «πικραμένοι», και μάλιστα εντελώς ανυπόστατα και ενάντια στη λογική. Όλα δείχνουν ότι ανεβήκαμε στο τραίνο της τεχνολογίας και πλέον μόνο καλύτερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα στο νησί μας. Τουλάχιστον όσον αφορά στην τεχνολογία. Οι σημαντικές επενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας που έγιναν από πλευράς των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, βοήθησαν την Κύπρο να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, όμως τώρα είναι που πρέπει να «πιέσουμε» ακόμα περισσότερο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί εύκολα να μας «ρίξει» και πάλι αρκετές θέσεις στα… charts.

    Το πιο σημαντικό είναι ότι αποδείξαμε πως μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Μας ένωσε ο κίνδυνος του κορωνοϊού. Αν μας ενώσει και ο κίνδυνος της ύφεσης, και παρόλο που η βαριά βιομηχανία της Κύπρου, ο τουρισμός, τραυματίστηκε άσχημα, μπορούμε και πάλι να κάνουμε θαύματα. Αυτή θα είναι η μητέρα των μαχών.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles