13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Λειτουργεί από σήμερα το πρώτο δίκτυο 5G στην Κύπρο από τη Cytamobile-Vodafone

    Σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο, καθώς και σε τουριστικές περιοχές, μεγάλες κοινότητες και στους αυτοκινητόδρομους, λειτουργεί από σήμερα Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 το πρώτο δίκτυο 5G στην Κύπρο από τη Cytamobile-Vodafone.

    Με γρήγορα αντανακλαστικά και εντυπωσιακή ετοιμότητα, η Cytamobile-Vodafone λειτούργησε πρώτη το 5G δίκτυό της, σαράντα μόλις ημέρες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Πλειστηριασμού για τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης του Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων (700 MHz, 3.6 GHz) για την Ίδρυση και Λειτουργία Δικτύων 5G, παρέχοντας μάλιστα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του 70% πληθυσμιακή κάλυψη, ενώ στους επόμενους δώδεκα μήνες η κάλυψη με το νέο δίκτυο αναμένεται να φτάσει το 98%, καλύπτοντας έτσι κάθε γωνία της Κύπρου.

    Πρόσβαση στο δίκτυο 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές της Cytamobile-Vodafone, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και ανεξαρτήτως προγράμματος. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή πιστοποιημένη στο δίκτυο της Cyta και να βρίσκονται σε περιοχή με κάλυψη 5G. Η λίστα των διαθέσιμων πιστοποιημένων συσκευών αυτή την στιγμή είναι περιορισμένη και περιλαμβάνει τα μοντέλα: Xiaomi Mi 10T Lite, Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi 10T Pro & Huawei P40 Pro. Ωστόσο, η λίστα αυτή θα εμπλουτίζεται σταδιακά με περισσότερες πιστοποιημένες συσκευές που παρέχουν πρόσβαση στο Cytamobile-Vodafone 5G.

    Ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας του δικτύου 5G όλοι οι υφιστάμενοι και νέοι πελάτες της Cytamobile-Vodafone, θα επωφελούνται από σήμερα και χωρίς καμία επιπρόσθετη χρέωση από την αναβάθμιση όλων των προγραμμάτων RED, FREEDOM και soeasy Plus/Youth.

    Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, κ Αντρέας Νικοκλέους μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου δικτύου 5G της Cytamobile-Vodafone που έγινε χθες στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρθηκε στις υπερυψηλές ταχύτητες (μέχρι 1Gbps), την αυξημένη χωρητικότητα για ταυτόχρονη σύνδεση χιλιάδων συσκευών και την πολύ γρήγορη απόκριση, που παρέχει το νέο 5G δίκτυο.

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Νεοκλέους «αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα που θα απελευθερώσει τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το νέο δίκτυο, ανοίγοντας τον δρόμο για καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που αλλάζουν τα δεδομένα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, η υγεία, η γεωργία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση. Το δίκτυο 5G βάζει τα θεμέλια για την αναβάθμιση της ζωής μας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την πρόοδο της οικονομίας και τη μεταμόρφωση της Κύπρου σε μια ψηφιακή κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους».

    Ως παράδειγμα των τεράστιων δυνατοτήτων των δικτύων 5G ήταν και ένα σύντομο βίντεο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής διαδικτυακής παρουσίασης του νέου δικτύου 5G της Cytamobile-Vodafone, το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες αντίστοιχης εκδήλωσης της Vodafone στην Ελλάδα, όπου παραθέτει τον ποδηλάτη Χρήστο Σανδαλάκη, με 99% απώλεια όρασης, παγκόσμιο πρωταθλητή tandem, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά ποδήλατο χωρίς συνοδό χάρη στις δυνατότητες του δικτύου 5G.

    Με την άμεση απόκριση και τη σχεδόν μηδενική καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων που εξασφαλίζει το δίκτυο 5G, ένα κινητό που είχε προσαρμοσμένο στο κράνος του ο Χρήστος μετέδιδε εικόνα σε πραγματικό χρόνο και επέτρεψε την επικοινωνία μέσω video με τον Σωτήρη, συναθλητή και οδηγό του. Έτσι, ο Σωτήρης, που μέχρι πρότινος επέβαινε στο ίδιο ποδήλατο με τον Χρήστο, βρισκόταν μέσα σε ένα βαν σε άλλο σημείο και μπόρεσε να τον καθοδηγήσει από απόσταση, μέσω της σύνδεσης σε δίκτυο 5G, ώστε να ολοκληρώσει την πορεία του μόνος του.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles