18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Lenovo S850 hands-on: Mid-ranger αξιώσεων

    Προτού συνεχίσουμε, ναι, στα €250 ένα smartphone το λέω (οριακά) mid-ranger. Η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών που πωλούνται στην Ελλάδα είναι κάτω των €200, έτσι πάνω από τα €210-220 το πολύ, θεωρώ ότι ξεφεύγουμε από την «μικρή» κατηγορία. Έτσι, το νέο Lenovo S850 που ήρθε και στην Ελλάδα θα κριθεί με πιό απαιτητικά κριτήρια απ’ότι άλλες συσκευές που είδαμε πρόσφατα…πάμε να δούμε αν θα κερδίσει την προτίμησή μας!

    lenovo s850 (Large)

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 141 x 71 x 8,2 mm
    • Βάρος: 140 γρ.
    • Οθόνη: 5” TFT LCD (720×1280 pixels)
    • Επεξεργαστής: Mediatek MT6582 4-Core (1,3GHz)
    • Μνήμη: 1GB RAM, 16128GB αποθηκευτικού χώρου
    • Συνδεσιμότητα: 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n-Wi-Fi hotspot, Bluetooth v3.0-A2DP,  USB v2.0, GPS (με A-GPS)
    • Λειτουργικό: Android Jelly Bean 4.2
    • Κάμερα: 13 MPixel με LED flash, HDR, λήψη 1080p video στα 30 FPS, εμπρόσθια 5 MPixel (720p).
    • Μπαταρία: 2.000mAh
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: FM ραδιόφωνο, φωτιζόμενα πίσω γράμματα
    • Περιεχόμενα συσκευασίας: USB καλώδιο, φορτιστής, ακουστικά-ψείρες

     

    lenovo s850 (8) (Large)

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Η Lenovo έχει αρχίσει εδώ και καιρό να δίνει βάρος στην ποιοτική κατασκευή για να ξεχωρίσει από τους «υπόλοιπους» και το S850 δεν πάει πίσω. Είναι στιβαρό, είναι κομψό αλλά ταυτόχρονα διατηρεί ένα «χαμηλό προφίλ», παραπέμποντας ταυτόχρονα σε κινητό υψηλότερης κατηγορίας. Περιμετρικά δεν έχει μέταλλο, όπως θα πίστευε κάποιος από τις φωτογραφίες, αλλά πλαστικό με την όψη brushed αλουμινίου, όμως είναι “σωστή” η υλοποίηση. Η πρόσοψη καλύπτεται από κρύσταλλο αλλά η αποκάλυψη γίνεται στο πίσω μέρος. Εδώ έχουμε πάλι ένα τμήμα γυαλιού το οποίο προστατεύει τη συσκευή από φθορές, προσφέροντας ταυτόχρονα επαρκές grip και δίνοντας ποιοτική αίσθηση. Και τα γράμματα της “Lenovo” στο πίσω μέρος είναι το…notification LED της συσκευής, αφού φωτίζονται και μάλιστα αρκετά έντονα όταν υπάρχει κάποια ειδοποίηση! Ωστόσο, αυτό στερεί ένα εμπρόσθιο LED από το S850 και δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί που θα ακουμπούσαν το κινητό τους “face down” για να βλέπουν τα notifications στο πίσω μέρος.

    Τέτοια κατασκευή, πάντως, δε βλέπουμε συχνά σε smartphones της κατηγορίας του S850 και του βγάζουμε το καπέλο γι’αυτό. Επίσης, το ηχείο είναι τοποθετημένο σε περίεργο σημείο, στην αριστερή πλευρά της συσκευής. Δυστυχώς, τα πλήκτρα αφής στο κάτω μέρος δεν είναι φωτιζόμενα (ή τουλάχιστον εγώ δε βρήκα κάπου την επιλογή και δε τα είδα ποτέ να ανάβουν), παράλειψη ολκής από τη Lenovo, μάλλον αδικαιολόγητη.

    lenovo s850 (6) (Large) lenovo s850 (5) (Large) lenovo s850 (2) (Large)

    Λειτουργικότητα και hardware

    Η οθόνη είναι απλή TFT LCD με διαγώνιο 5 ιντσών και ανάλυση 720p. Τίποτε το τρομερό ή εντυπωσιακό, αλλά κάνει τη δουλειά της μια χαρά, με ομοιόμορφο οπίσθιο φωτισμό και αρκετά καλή φωτεινότητα, ακόμα και για χρήση υπό ήλιο. Δεν υπάρχει «μπάρα» ρύθμισής της αλλά μερικά σκαλοπάτια και φυσικά η αυτόματη ρύθμιση χάρη στον αισθητήρα φωτός. Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής και το 1GB RAM θα έπρεπε να είναι αρκετά για άνετη και γρήγορη χρήση με μια τέτοια συσκευή. Είναι, σε γενικές γραμμές, αλλά δε μπορούμε να αγνοήσουμε ορισμένες περιπτώσεις όπου παρουσιάστηκε lag, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η θέαση video στο YouTube και ταυτόχρονη ρύθμιση του ήχου, μόλις εμφανιζόταν το “popup” της έντασης, το framerate έπεφτε σημαντικά και επανερχόταν όταν έσβηνε η ένδειξη. Για να είμαστε δίκαιοι σε γενικές γραμμές η συσκευή αποκρίνεται σβέλτα, απλά θα την θέλαμε λίγο πιό γρήγορη σε κάποια σημεία. Τα 18000+ marks στο AnTuTu το δείχνουν και «θεωρητικά».

    lenovo s850 menu

    lenovo s850 antutu

    Τη διαφορά κάνει το UI της Lenovo, που διαφοροποιείται από το stock Android σε πολλά σημεία, αλλά με θετικό τρόπο. Εκτός από τις βασικές αλλαγές (εικονίδια, fonts, μενού κ.λπ.), όλα τα apps είναι στην επιφάνεια εργασίας, δεν υπάρχει ξεχωριστό μενού γι’αυτά. Είναι κάτι που συνηθίζεται εύκολα και αμέσως αρχίζουμε να παρατηρούμε τα διάφορα “extra” apps που συμπεριλαμβάνει η Lenovo στα μοντέλα της, τα οποία δυστυχώς δεν απεγκαθίστανται. Ακριβώς όπως και στο Xiaomi Redmi Note που είδαμε πρόσφατα, έχουμε από μικρά βοηθήματα όπως φακό και πυξίδα μέχρι σουίτες ασφαλείας (antivirus, cleaner κ.λπ.), εφαρμογές backup και cloud αλλά και ξεχωριστό app για τη διαχείριση ενέργειας (δεν υπάρχει η σχετική επιλογή στις ρυθμίσεις!) και την παρακολούθηση της αυτονομίας. Οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να παίζουν δυνατά σε επίπεδο software αφού το hardware, πλέον, είναι κοινό μεταξύ αρκετών συσκευών και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί.

    lenovo s850 menu 4 lenovo s850 menu 3

    Κάτι ακόμη που μας άρεσε στο Lenovo S850 είναι η μεγάλη παραμετροποίηση που μπορεί να δεχθεί, με τις ρυθμίσεις να θυμίζουν περισσότερο…custom ROM που κάποιος κατέβασε από το Internet παρά stock interface! Επίσης, δίπλα στην καρτέλα των ρυθμίσεων υπάρχει μια δεύτερη, η οποία περιλαμβάνει ό,τι έχει να κάνει με gestures, έξυπνες λειτουργίες κ.λπ., όλα συγκεντρωμένα σε μια σελίδα ώστε να μη χάνονται μέσα στις υποκατηγορίες των ρυθμίσεων, αναίτια. Άξια αναφοράς η δυνατότητα ξεκλειδώματος της οθόνης ακόμη κι όταν είναι σβησμένη, με swipe προς τα δεξιά ή τα αριστερά στο κάτω μέρος της, αλλά και το κλείδωμα με ανακίνηση της συσκευής! Οι ειδοποιήσεις που συνδέονται με το LED ρυθμίζονται, αλλά όχι και το χρώμα του, ενώ υπάρχει και ρύθμιση αντιστροφής των χρωμάτων της οθόνης σε «αρνητικό», όπως και στο iOS, για όποιον το θέλει.

    lenovo s850 menu 2 lenovo s850 menu 5

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η 13άρα κάμερα επιτυγχάνει ικανοποιητικές λήψεις, ό,τι θα περιμέναμε δηλαδή από μια συσκευή τέτοιου κόστους και κατηγορίας. Μπορεί να τραβήξει 1080p video, έχει HDR, μια μέθοδο σταθεροποίησης εικόνας και πολλές επιλογές στο μενού της κάμερας, τόσο φανερές και εύκολα προσβάσιμες όσο και «κρυφές», αλλά μπορείτε να ρυθμίσετε αρκετά πράγματα. Ακόμη και να επιλέξετε την ανάλυση των φωτογραφιών με βήματα του…1 MPixel κάθε φορά σχεδόν. Η εμπρόσθια κάμερα έχει ανάλυση 5 MPixel και είναι υπερ-αρκετή για τη χρήση που θα της κάνετε, συνήθως.

    lenovo s850 (3) (Large)

    lenovo s850 camera (Large) lenovo s850 camera (5) (Large) lenovo s850 camera (4) (Large) lenovo s850 camera (3) (Large) lenovo s850 camera (2) (Large)

    Από πλευράς ήχου, η ένταση του ηχείου βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ και η θέση του βοηθάει κατά τη θέαση ταινιών αλλά και την ακρόαση μουσικής, ώστε ο ήχος να έρχεται από το «κέντρο» της συσκευής. Ωστόσο, ανάλογα με το πως κρατάτε το smartphone σε landscape mode, ο αριστερός σας αντίχειρας μπορεί να μπαίνει μπροστά στο ηχείο, ανακόπτωντας λίγη από την απόδοσή του.

    lenovo s850 (4) (Large)

    Κλείνουμε, όπως πάντα, με την αυτονομία, η οποία προέρχεται από μια μπαταρία των 2000mAh. Δεν είναι μεγάλη για τα δεδομένα της συσκευής και του ανταγωνισμού, οριακά αρκετή θα λέγαμε, στην πράξη αρκεί για 4+ ώρες συνεχούς χρήσης οπότε κρίνεται με ένα μέτριο προς καλό βαθμό, θα βγάλει το 24ωρό σας και λίγες θα είναι οι φορές που θα χρειαστεί φόρτιση πριν τελειώσει η ημέρα σας. Αυτός δεν είναι ο σκοπός, άλλωστε;

    lenovo s850 (7) (Large)

    Συνοψίζοντας για το Lenovo S850, θα ήμουν έτοιμος να του δώσω τον τίτλο της «χρυσής αγοράς» στα €200-250, αλλά 2-3 ατέλειες και ελλείψεις του τον στερούν και το ρίχνουν ξανά στην αρένα με τους υπόλοιπους μονομάχους. Η έλλειψη εμπρόσθιου LED και φωτιζόμενων πλήκτρων είναι σημαντική για κάποιους χρήστες, ενώ το μικρό lag σε κάποια σημεία, αν απουσίαζε, θα το καθιστούσε μια αρκετά γρήγορη συσκευή, αλλά δυστυχώς εμφανίζεται ενίοτε. Δεν παύει, πάντως, να είναι μια πραγματικά αξιόλογη επιλογή στην τιμολογιακή κατηγορία της, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις της Lenovo. Σίγουρα μέσα στην 5άδα των συσκευών που θα πρέπει να υπάρχουν στη λίστα σας, σε αυτά τα χρήματα.

    Ευχαριστούμε το κατάστημα cityshop.gr για τη διάθεση της συσκευής

     

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles