15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Lenovo ThinkPad X1 Fold Hands-On Review: “Το πρώτο foldable PC στον κόσμο είναι γεγονός”!

    Η εξέλιξη και η καινοτομία εδώ και χρόνια αποτελούν δύο αρχές  στις οποίες στηρίζεται το οικοδόμημα της Lenovo. Από το πρώτο ThinkPad άλλωστε μέχρι σήμερα, η γνωστή εταιρεία εξακολουθεί και γράφει ιστορία. Και σίγουρα μόνο και μόνο στην ιδέα ενός πλήρως λειτουργικού foldable PC, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι η Lenovo έχει στα χέρια της ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν. Για να μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία, το Lenovo ThinkPad X1 Fold  είναι γεγονός και πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε καλύτερα από κοντά σε ένα αποκλειστικό hands-on που έλαβε χώρα στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

    Το ThinkPad X1 Fold είχαμε δει για πρώτη φορά από κοντά, σαν… concept βέβαια, στο Lenovo Accelerate στις ΗΠΑ, τον Μάιο του 2019, οπότε και σας το παρουσιάσαμε. Πλέον, όμως, είναι μια τελειοποιημένη συσκευή που έρχεται στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2021, με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν τον Ιανουάριο. Απευθύνεται σε απαιτητικούς επαγγελματίες που θέλουν ένα πραγματικά φορητό και ισχυρό “υβρίδιο”, ικανό να καλύψει κάθε ανάγκη τους σε μορφή notebook ή tablet, με την ίδια άνεση και ευκολία.

    Το ThinkPad X1 Fold θυμίζει… μικρό, δερματόδετο βιβλίο όταν είναι διπλωμένο, με το leather folio cover του να είναι διακριτικό αλλά και premium. Είναι ενσωματωμένο στην εξωτερική επιφάνεια και δεν μπορεί να αφαιρεθεί, αλλά “γλιστρά” πάνω σε αυτήν χάρη σε ένα έξυπνο μηχανισμό, ώστε να μην εμποδίσει την αναδίπλωση. Παράλληλα, λειτουργεί και σαν stand, όπως θα δείτε και στο video μας. Το βάρος του X1 Fold ξεκινά από τα 990 γραμμάρια και το πάχος του ανέρχεται στα 11,5mm όταν είναι ξεδιπλωμένο και στα 27,8mm όταν είναι διπλωμένο.

    Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και έρχεται με 3 χρόνια Lenovo Premium Support, ώστε να νιώθετε ασφαλείς για τη συσκευή και τα δεδομένα σας, 24/7/365. Στις πλευρές του βρίσκουμε 2 USB Type-C θύρες (Gen 2, 10Gbps, η μια λειτουργεί και σαν DisplayPort) αλλά και ένα nano-SIM slot που δέχεται κάρτες για 4G συνδεσιμότητα, όμως θα υπάρξει και 5G έκδοση που αναμένεται αργότερα μέσα στο 2021. Στη συσκευασία θα βρείτε πληκτρολόγιο Bluetooth, το ειδικό πενάκι της Lenovo και φορτιστή 65 Watts.

    Η οθόνη του ThinkPad X1 Fold έχει διαγώνιο 13,3″ και ανάλυση 2K (2048 x 1536) με το αναδιπλούμενο OLED panel να κλέβει τις εντυπώσεις. Σχεδόν 100% seamless “ένωση” στο σημείο που διπλώνει, 300 nits φωτεινότητα και ταχεία απόκριση στο multi-touch, μια οθόνη που καθιστά τη συσκευή ένα μεγάλο tablet ή ένα λιλιπούτειο notebook, ανάλογα με τις ορέξεις σας.

    Στο εσωτερικό του βρίσκουμε τον Intel® Core™ i5-L16G7 (1.40 GHz, έως 3.00 GHz με Turbo Boost, 5 πυρήνες, 5 Threads, 4 MB Cache) με Intel® Hybrid Technology και Intel UHD graphics, έναν επεξεργαστή ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε τέτοιου είδους συσκευές, με μικρή κατανάλωση, άριστη θερμική συμπεριφορά και υψηλές επιδόσεις. Συνδυάζεται με 4GB LPDDR4X RAM και 256GB, 512GB ή 1TB PCIe M.2 SSD, με τη βασική έκδοση για την Ελλάδα να είναι η “μεσαία” (512GB). Άλλο spec δεν υπάρχει για το X1 Fold, οι μόνες διαφορές μεταξύ των εκδόσεων εντοπίζονται στον αποθηκευτικό χώρο, το OS (Windows 10 Home ή 10 Pro) και τη συνδεσιμότητα (4G ή 4G/5G).

    Φυσικά, το παραπάνω hardware είναι υπεραρκετό για να καλύψει κάθε απαίτηση του power user, από πλευράς productivity και entertainment, με εξαίρεση, βέβαια, το “βαρύ gaming”, κάτι που ούτως ή άλλως δεν αφορά την κατηγορία που εξετάζουμε. Ένα ειδικό split screen mode με quick toggle επιτρέπει τη γρήγορη διάταξη/αναδιάταξη των ανοιχτών παραθύρων/εφαρμογών στην οθόνη, ανεξαρτήτως portrait ή landscape mode. Το ThinkPad X1 Fold μπορεί ταχύτατα να μετατραπεί από ένα tablet σε ultra-compact 13άρι notebook χάρη στο BT πληκτρολόγιο που μπορεί να τοποθετηθεί είτε μακριά του, είτε να εφαρμόσει μαγνητικά πάνω του, ενώ ταυτόχρονα επαναφορτίζεται.

    Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και το πενάκι για τα δημιουργικά επαγγέλματα ή τις χειρόγραφες σημειώσεις και τον πιο ακριβή χειρισμό, ενώ σαν notebook, μπορείτε είτε να έχετε ολόκληρη την 13,3 οθόνη μπροστά σας, είτε την “μισή”, όπως θα δείτε και στο video.

    Τα specs συμπληρώνουν τα stereo ηχεία Dolby Atmos, τα 4 μικρόφωνα και η 5MP κάμερα με αισθητήρες υπερύθρων, ενώ από πλευράς ασύρματης συνδεσιμότητας έχουμε και Wi-Fi 6 αλλά και BT 5.1. Να σημειωθεί πως το USB-C Dock της Lenovo μπορεί να αποκτηθεί μαζί με τη συσκευή, αν το θέλετε, προσφέροντας πολλές επιπλέον εξόδους στο X1 Fold, το οποίο μπορεί να στείλει σήμα σε έως 2 εξωτερικές οθόνες. Notebook, Table και desktop μαζί! Όσοn αφορά, την αυτονομία του, οφείλεται στη μπαταρία των 50Wh και αγγίζει τις 8,5-10,5 ώρες, ανάλογα με τη χρήση, ενώ επαναφορτίζεται ταχύτατα χάρη στον 65W φορτιστή.

    Το Lenovo ThinkPad X1 Fold (4G) θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελίες στα μέσα-τέλη Ιανουαρίου έναντι €3.999 (512GB έκδοση) με 3 χρόνια Lenovo Premium support, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι 256GB και 1TB εκδόσεις. Πάρτε μια ξεχωριστή γεύση από το “μέλλον” που μας υπόσχεται η Lenovo στο αποκλειστικό hands-on video που σας έχουμε ετοιμάσει…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles