21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 6. Hands-On Review: «State-of-the-art convertible»!

    To όνομα της Lenovo ανέκαθεν είχε συνδεθεί με καινοτόμες λύσεις που ανατρέπουν το «παραδοσιακό» και τετριμμένο στον τομέα του design, με τα προϊόντα της να ξεχωρίζουν (εκτός από το performance) για την ευχρηστία και την υψηλή λειτουργικότητά τους. Άλλωστε, η Lenovo έχει καταφέρει να περάσει στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ως μια εταιρεία, η οποία δεν σχεδίαζε ποτέ συμβατικά προϊόντα. Μάλιστα, στην ειδική κατηγορία των convertibles 2-in-1 laptops, η ιστορική εταιρεία είναι η μόνη που είναι σε θέση να αφουγκραστεί πλήρως τις ανάγκες του premium user, ο οποίος αναζητάει το κάτι παραπάνω στη πολυάσχολη καθημερινότητά του. Ένα 2-in-1 laptop πολλαπλών ρόλων αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πιο hot trend στον κόσμο του computing και τα νέα ThinkPad X Yoga έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν πραγματικότητα ακόμη και την πιο… τρελή απαίτηση. Για πάμε όμως να γνωρίσουμε και πιο αναλυτικά το ThinkPad X1 Yoga Gen 6., το οποίο φιγουράρει στη λίστα με τα κορυφαία convertibles της αγοράς…

    Sleek and beautiful on the outside…

    Η εμφάνιση πάντα μετρούσε για ένα laptop που φέρει το DNA ενός Yoga μέσα του και σίγουρα σε σχεδιαστικό επίπεδο η high-end πρόταση της Lenovo απορρέει έναν premium χαρακτήρα. Αποτελώντας βέβαια ένα δυνατό “all-arounder”, η σχεδιαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί η γνωστή εταιρεία για το ThinkPad X1 Yoga Gen 6., είναι αυτή ενός προϊόντος που παραπέμπει στον δυναμισμό με τις sleek και minimal σχεδιαστικές γραμμές να κυριαρχούν. Παράλληλα, αποτελώντας ένα business laptop, το οποίο θα είναι κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείτε 24/7, η Lenovo έχει ποντάρει πολλά τόσο στο σχετικά χαμηλό βάρος (στα 1.35 κιλά περίπου), όσο και στην ανθεκτικότητα του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πέρα από το περίβλημα από αλουμίνιο είναι το αίσθημα ασφάλειας που βγάζει ο στιβαρός μεταλλικός hinge μηχανισμός που βοηθάει στην αναδίπλωση του laptop και στη μετατροπή του σε tablet. Το δε χρώμα του Storm Gray δηλώνει «πίστη» στη γοητεία του κλασικού.

    Παράλληλα, τα πλήκτρα είναι εκπληκτικά responsive, ενώ το touchpad καταλαμβάνει μεγάλο ποσοστό του σώματος του ThinkPad X1, προσφέροντας ακόμη περισσότερο χώρο στο χρήστη όταν βρίσκεται σε Laptop mode. Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά, διαπιστώνουμε την HD κάμερα (ανάλυσης 720p) στο επάνω μέρος (με τη δυνατότητα κάλυψης), αλλά και ένα διακριτικό tray στο οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε το πενάκι stylus. Σε ότι έχει να κάνει με τα διαθέσιμα ports, το εντυπωσιακό convertible της Lenovo περιλαμβάνει ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει, προσφέροντας: 2xUSB 4 Type-C με Thunderbolt 4 (πράγμα που σημαίνει σε δυνατότητα για Display Port / Power Delivery και Data Transfer), 2xUSB-A 3.2 Gen 1, μια  combo θύρα για headphone / microphone, μία HDMI 2.0 port και μία Nano SIM slot (για τους users που συνηθίζουν να βρίσκονται συνεχώς on-the-go).

    Το Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 6. διαθέτει touch screen display 14 ιντσών τεχνολογίας IPS, το οποίο ενσωματώνει (ανάλογα και με την έκδοση που επιλέγει ο χρήστης) μια σειρά από ανεπτυγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως: anti-reflection, anti-glare και anti-smudge, ενώ παράληλλα υποστηρίζει τη δυνατότητα μείωσης της βλαβερής μπλε ακτινοβολίας. Η οθόνη διαθέτει 16:10 aspect ratio και καταλαμβάνει περίπου το 83% του συνολικού σώματος του laptop, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ανάλυσης και δυνατοτήτων υπάρχουν 4 διαφορετικές επιλογές, οι οποίες ξεκινούν από τα 1920×1200 pixels (WUXGA) φτάνουν ακόμη και στα 3840×2400 pixels (WQUXGA), στα ακριβότερα tech configurations. Σε αυτό το σημείο αφού αναφερθούμε στην οθόνη του Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 6, δεν θα μπορούσαμε παρά να εκθειάσουμε τον άκρως ικανοποιητικό τρόπο με τον οποίο η οθόνη «επικοινωνεί» με το πενάκι, καθώς είναι πραγματικά εντυπωσιακά responsive.

    Ολοκληρώνοντας, την «εξωτερική» μας περιήγηση με την premium πρόταση της Lenovo δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε και στο εξαιρετικό audio setup, το οποίο υποστηρίζει την τεχνολογία Dolby Atmos, αλλά και 4 διαφορετικά far-field μικρόφωνα, τα οποία εξασφαλίζουν αψεγάδιαστο και καθαρό ήχο (που όλοι γνωρίζουμε το πόσο πολύ μετράει σε ένα teleconferencing για παράδειγμα ή στην καθημερινή online επικοινωνία μας).

    …powerful in the inside! 

    Αδιαμφισβήτητα, το ThinkPad X1 Yoga Gen 6 δεν μπορεί παρά να ενθουσιάσει τους tech gurus με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Στηριζόμενο στην εξελιγμένη πλατφόρμα EVO vPro της Intel καταφέρνει να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Πλατφόρμα EVO ουσιαστικά σημαίνει γρήγορους χρόνους φόρτισης, υψηλή αυτονομία, 3x πιο γρήγορες επιδόσεις και μοναδική αντοχή σε συνθήκες high workload. Η CPU που μπορεί να τα φέρει όλα αυτά εις πέρας βέβαια είναι ένας Intel Core 11ης γενιάς i7-1185G7 με συχνότητα ρολογιού στα 3GHz (αγγίζει τα 4.8GHz όταν είναι ενεργοποιημένο το Turbo Boost).

    Μια ταχύτατη CPU θα πρέπει να συνοδεύεται και από μπόλικη RAM και εδώ το ThinkPad X1 Yoga Gen 6, δεν κάνει «εκπτώσεις», καθώς προσφέρει επιλογές που φτάνουν ακόμη και στα 32GB LPDDR4x (στα 4266MHz). Εξυπακούεται ότι η λύση στο storage είναι ένας ταχύτατος PCIe SSD, ο οποίος σε χωρητικότητα φτάνει ακόμη και μέχρι το 1TB. Ακολουθώντας τα στάνταρ της πλατφόρμας EVO, τα γραφικά διαχειρίζεται το integrated σύστημα γραφικών της Intel, Iris X.  Σε ότι έχει να κάνει με το software που «φοράει» εδώ υπάρχουν επιλογές σε Windows 10, Windows 11 ακόμη και σε… Linux Ubuntu για τους πιο… «εναλλακτικούς», με τη Lenovo να προτείνει Windows 11 Pro για καλύτερη απόδοση στα επαγγελματικά tasks.

    Όπως προαναφέραμε, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της πλατφόρμας EVO είναι και η εξαιρετική αυτονομία του, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις της Lenovo κατορθώνει να ξεπεράσει τις 16 ώρες συνεχούς χρήσης. Στη περίπτωση μάλιστα που τελικά ξεμείνετε η επιλογή για rapid charge σίγουρα μειώνει αισθητά την αναμονή. Χωρίς αμφιβολία, το ThinkPad X1 Yoga Gen 6 της Lenovo μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα convertible που παίρνει το πρωτάθλημα στην αυτονομία και στην ορθή ενεργειακή διαχείριση, πράγμα που σημαίνει ότι οι users που περνούν την καθημερινότητά τους εν κινήσει, θα το… λατρέψουν.

    Παράλληλα, σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα του connectivity, το high-end convertible της Lenovo υποστηρίζει είτε Qualcomm Snapdragon 5G Modem είτε ένα LTE CAT 12 4G Modem από την Quectel (ανάλογα με την έκδοση), ενώ σε επίπεδο WLAN έχουμε την υποστήριξη WiFi 6 802.11 AX και φυσικά Bluetooth 5.2. Τέλος, όντας μια πρόταση που απευθύνεται στους επαγγελματίες, το ThinkPad X1 ενσωματώνει και μια σειρά από λειτουργίες security όπως είναι TPM 2.0, σένσορα που ανιχνεύει την κίνηση, fingerprint reader (βρίσκεται στο power button) και Kensington Lock.

    Dream Machine!

    Για μια ακόμη φορά, η Lenovo επιβεβαιώνει τη φήμη της, δημιουργώντας ένα αψεγάδιαστο convertible που θέτει υψηλά στάνταρ στην ξεχωριστή κατηγορία των 2-in-1 laptops και δίνει άλλη διάσταση στην έννοια του mobile computing. Ιδανικό τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τις πιο… ανήσυχες καλλιτεχνικές φύσεις, το ThinkPad X1 Yoga Gen 6 αποτελεί ένα «πολυεργαλείο» που δύναται να προσφέρει τα πάντα, ξεκινώντας από τη διασκέδαση και την επικοινωνία και φτάνοντας μέχρι την διεκπεραίωση σημαντικών επαγγελματικών tasks, απαιτητικών meetings και πολύπλοκών εφαρμογών στο graphic design. Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένα όριο στο τι μπορείτε να κάνετε με ένα ThinkPad X1 Yoga Gen 6, καθώς πρόκειται για το απόλυτο «dream machine». Και μπορεί να κοστίζει το κάτι παραπάνω (το κόστος του μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 2.000 ευρώ), όμως κάθε cent που θα δαπανήσετε για αυτό, το αξίζει και με το παραπάνω!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles