21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Lenovo Vibe Z hands-on review: Προσιτή δύναμη!

    Η κινεζική Lenovo θεωρείται από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην αγορά των desktop και laptop PC, αλλά και στην κατηγορία των ultrabooks, καθώς η σειρά Yoga έχει κερδίσει τις καρδιές του καταναλωτικού κοινού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κινεζικός κολοσσός επιχειρεί τη μεγάλη αντεπίθεση του και στην αγορά των smartphones, κυκλοφορώντας μία ευρεία γκάμα συσκευών που αποσκοπούν στο να καλύψουν όλες τις κατηγορίες χρηστών. Το review που ακολουθεί αφορά στο dual-Sim Lenovo Vibe Z, μία high-end πρόταση που δείχνει έτοιμη να κατακτήσει τις καρδιές των απαιτητικών users που ναι μεν αναζητούν μία ισχυρή συσκευή, χωρίς όμως να χρειάζεται να δαπανήσουν μία μικρή περιουσία για να την αποκτήσουν.

    Lenovo_VibeZ_7

    Εξωτερική εμφάνιση και design

    Η πρώτη εντύπωση που σου αφήνει το Lenovo Vibe Z είναι ότι πρόκειται για ένα ευμέγεθες smartphone, το οποίο όμως ξεχωρίζει για την αρκετά στιβαρή κατασκευή του και από το γεγονός ότι σου αφήνει την αίσθηση ότι είναι κατασκευασμένο από μέταλλο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η Lenovo δεν έχει χρησιμοποιήσει στο Vibe Z μεταλλικά μέρη, αλλά ένα ειδικό πολυκαρβονικό υλικό, το οποίο σίγουρα βοηθάει στο να αισθάνεται ο χρήστης πολύ ελαφρύ το smartphone στα χέρια του. Πέραν όμως της ωραίας αίσθησης που αφήνει, το συγκεκριμένο υλικό αποτρέπει τις δαχτυλιές και τα ενοχλητικά σημάδια, ενώ παράλληλα εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή στις γρατζουνιές. Αναφερόμενοι στην εξωτερική εμφάνιση της συσκευής, αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι το Lenovo Vibe Z είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος smartphone, το οποίο ενδεχομένως να δυσκολεύει λιγάκι το χρήστη που επιθυμεί να το χειριστεί με το ένα χέρι, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα αρκετά κομψό και ελαφρύ smartphone.

    Lenovo_VibeZ_6
    Όσον αφορά, τα πλήκτρα ελέγχου, το σχεδιαστικό team της Lenovo αποφάσισε να τοποθετήσει το power-button στο επάνω τμήμα, γεγονός που ενδεχομένως να δυσκολέψει τους χρήστες. Επιπλέον, τα volume buttons είναι τοποθετημένα στην αριστερή πλευρά, ενώ το δεξιό τμήμα είναι κενό, καθώς εκεί υπάρχει μόνο η υποδοχή για τις κάρτες SIM. Η στάνταρ audio jack/hands-free υποδοχή βρίσκεται στην κορυφή, ενώ την Micro-USB port θα την βρείτε στο κάτω τμήμα. Όπως διαπιστώσαμε το Vibe Z (δυστυχώς) δεν διαθέτει πρόσθετη microSD slot, για αυτό οι χρήστες που το αγοράζουν θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι θα μείνουν με τα 16GB αποθηκευτικού χώρου που παρέχει η συσκευή. Επιπλέον, τo Lenovo Vibe Z δεν διαθέτει αποσπώμενη μπαταρία, για αυτό και δεν μπορείτε να ανοίξετε το πίσω τμήμα του. Αναφερόμενοι στην πίσω πλευρά της συσκευής, διαπιστώσαμε ότι η κάμερα του εξέχει παραπάνω από το κανονικό, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες γρατζουνιές σε περίπτωση που οι χρήστες δεν προσέχουν. Σε γενικές γραμμές, η συσκευή της Lenovo ξεχωρίζει για την στιβαρή και εξαιρετικά ποιοτική της κατασκευή, ωστόσο σε επίπεδο σχεδίασης, η απόφαση της Lenovo να τοποθετήσει το στο επάνω μέρος της συσκευής το power button, μάλλον θα ξενίσει και θα δυσκολέψει σε ένα βαθμό τους περισσότερους users.

    Lenovo_VibeZ_2 Lenovo_VibeZ_3

     Display & tech specs

    To Lenovo Vibe Z είναι ένα smartphone που εντάσσεται στην κατηγορία των phablet, καθώς η διαγώνιος της οθόνης του ανέρχεται στις 5.5 ίντσες. To τεχνολογίας IPS LCD display του παρέχει HD ανάλυση στα 1080×1920 pixels με την πυκνότητα των pixels να ανέρχεται στα 401ppi, η αλήθεια είναι ότι σε επίπεδο λεπτομέρειας και ευκρίνειας, η οθόνη του Vibe Z σε καμία περίπτωση δεν μας άφησε παραπονεμένους, διαθέτοντας επίσης πολύ καλά brightness levels. Σε γενικές γραμμές, τα χρώματα της οθόνης του Vibe Z είναι αρκετά ζωντανά, ενώ και οι γωνίες θέασης είναι ανεκτές. Όσον αφορά για την προστασία της οθόνης από γρατζουνιές, η Lenovo έχει επιλέξει το Gorilla Glass 3 της Corning, το οποίο άλλωστε αποτελεί και το “στάνταρ” στη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών.

    Lenovo_VibeZ_1

    Περνώντας στα ενδότερα της συσκευής, στην καρδιά του smartphone της Lenovo χτυπάει ένα quad-core Snapdragon 800 SoC με ταχύτητα στα 2.2GHz, το οποίο συνδυάζεται με 2GB εσωτερική μνήμης RAM, ενώ την διαχείριση των γραφικών αναλαμβάνει η GPU Adreno 330. Ο παραπάνω συνδυασμός δύναται να τρέξει ακόμη και τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, ενώ το hardware του Vibe Z είναι αρκετά ισχυρό και είναι λογικό να μην εμφανίζονται προβλήματα  στη ροή των menus, στο άνοιγμα των εφαρμογών και στο multitasking. Τρέχοντας, το Antutu benchmark η συσκευή της Lenovo τα πήγε πολύ καλά, σημειώνοντας ένα αρκετά καλό σκορ, ενώ από ότι διαπιστώσαμε βρίσκεται σε επίπεδο επιδόσεων βρίσκεται πολύ κοντά με το Xiaomi Μ3.

    Antutu_lenovo_vibez_1

    Όπως προαναφέραμε το Lenovo Vibe Z έρχεται με 16GB αποθηκευτικού χώρου, ένα ποσό το οποίο είναι αρκετό, όμως εάν υπήρχε η δυνατότητα για υποδοχή microSD σίγουρα θα ευχαριστούσε τους απαιτητικούς users που πάντοτε αναζητούν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο γίνεται. Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το Lenovo Vibe Z διαθέτει τα περισσότερα στάνταρ της κατηγορίας του, όπως υποστήριξη 4G LTE, HDSPA,  A-GPS, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi hotspot και Bluetooth 4.0. Όσον αφορά, το λειτουργικό του, το εργοστασιακό Vibe Z έρχεται με Android 4.3, ωστόσο μπορεί άνετα να γίνει upgradeable σε Android 4.4.2 KitKat (η συσκευή της δοκιμής μας έφερε την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Google). Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να προσθέσουμε ότι η Lenovo έχει κάνει μπόλικο tweaking στο user interface, προσθέτοντας τις δικές της προσωπικές πινελιές (μέσω του Vibe UI). Οι επεμβάσεις μάλιστα που έχει πραγματοποιήσει η κινεζική εταιρεία είναι τόσες πολλές που καθιστούν τo συγκεκριμένο λειτουργικό, εμφανώς διαφορετικό σε επίπεδο σχεδίασης και δυνατοτήτων και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ευχάριστη νότα διαφορετικότητας, σε σύγκριση με τα περισσότερα κλασικής μορφής Android λειτουργικά που υπάρχουν στις περισσότερες συσκευές.

    Κάμερες, ηχείο και αυτονομία

    Το Lenovo Vibe Z φέρει μία κύρια κάμερα με dual-LED flash με ανάλυση στα 13.2MP, καθώς επίσης και μία πρόσθια κάμερα (για selfies και video calls) που παρέχει ποιότητα που φτάνει στα 5MP. Δοκιμάζοντας τις δυνατότητες της κάμερας του Vibe Z σε συν8ήκες χαμηλού φωτισμού (οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε απογευματινή ώρα με απενεργοποιημένο flash), παρατηρήσαμε ότι η ποιότητα της εικόνας ήταν ικανοποιητική. Επίσης, στο Vibe Z περιλαμβάνονται μία σειρά από special effects και αρκετές επιλογές που καθορίζουν την ποιότητα της εικόνας, ενώ η κάμερα του υποστηρίζει λειτουργίες Autofocus, Geo-tagging, touch focus και face detection.

    Lenovo_VibeZ_A

    Lenovo_VibeZ_B
    Παράλληλα, η συσκευή επιτρέπει video recording ποιότητας 1080p, με το αποτέλεσμα όπως μπορείτε να διαπιστώσετε να βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και χωρίς να παρατηρούνται προβλήματα με θόρυβο ή σπασίματα στην κίνηση.

    Όσον αφορά, την ποιότητα του ηχείου της συσκευής, η Lenovo έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς το Vibe Z διαθέτει ένα πραγματικά ισχυρό σε ένταση ηχείο, που παράγει καθαρό ήχο χωρίς την ύπαρξη παραμορφώσεων. Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην εκθειάσουμε την επιλογή της Lenovo να χρησιμοποιήσει μία μπαταρία με χωρητικότητα στις 3000mAh, η οποία είναι σίγουρο ότι χαρίζει στους χρήστες μπόλικες ώρες αυτονομίας, χωρίς να απαιτείται η φόρτιση της συσκευής.

    Τελικές εντυπώσεις

    Το Lenovo Vibe Z έχει συμπληρώσει αρκετούς μήνες στην αγορά και ήδη η Lenovo ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα τον αντικαταστάτη του, ονόματι Vibe Z2. Ωστόσο, ακόμη και τώρα η συσκευή της Lenovo είναι ένα ποιοτικό και γρήγορο smartphone με μπόλικες δυνατότητες που θα καλύψει τους απαιτητικούς χρήστες και με το παραπάνω για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα. Αν και η μη ύπαρξη microSD slot και η δυσκολία που παρουσιάζει το Vibe Z στο χειρισμό του με το ένα χέρι, σίγουρα συγκαταλέγονται στα αρνητικά του smartphone της Lenovo, ωστόσο η συνολική εικόνα που μας άφησε ήταν άκρως θετική. Μάλιστα, το γεγονός ότι πωλείται με τιμή κοντά στα 350 ευρώ, αυτό αποτελεί από μόνο του ένα πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό, το οποίο δύναται να πείσει το αγοραστικό κοινό που αναζητά αυξημένες επιδόσεις με προσιτό κόστος.

    *Το Lenovo Vibe Z της δοκιμής μας ήταν μία προσφορά του καταστήματος Cityshop.gr.

     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles