BREAKING

17

Λερώνουμε τα χέρια μας με τα Windows 8

Λένε οι παλιότεροι πως, αν είναι να κάνεις κάτι, κάνε το «πολύ». Αν είναι να ασχοληθείς με τη λάσπη, μην τη κοιτάς μόνο. Μπες με χέρια και πόδια μέσα της και γίνε χάλια. Έτσι και μόνο έτσι, θα ξέρεις πώς είναι να πέφτεις και να λερώνεσαι.

Κάπως έτσι το πήραμε απόφαση και κάναμε download το Release Preview των Windows 8, του νέου λειτουργικού της Microsoft που υπόσχεται ότι θα ενοποιήσει τις κινητές με τις σταθερές συσκευές μας. Μεταξύ μας; Δεν είναι ότι το διαφήμισε η Microsoft και με επηρέασε για να τα περιμένω τόσο πολύ. Είναι κυρίως το γεγονός ότι διέθετα μέχρι πρότινος Windows Phone και θα σκότωνα να δω το Metro UI στο laptop μου, παρά τις αντιρρήσεις πολλών.

Πού είναι το start button οεο;

Θα χρειαστεί να το πάρετε απόφαση, όταν δοκιμάσετε πρώτη φορά τα Windows 8 στον υπολογιστή σας. Δεν υπάρχει start button. Τέλος. Κι απ’ ότι διαβάζουμε, η Microsoft θέλει να «σκοτώσει» οποιαδήποτε εφαρμογή ετοιμάζεται για να το ξαναεμφανίσει. Το θέμα είναι το εξής: Δεν χρειάζεται το start button! Υπάρχει η Start οθόνη, με ένα απίστευτα όμορφο layout, με live tiles και πανεύκολο scrolling και έχετε ότι χρειάζεστε εκεί.

Start οθόνη;;;; Πού είναι αυτή;

Ναι, αυτό είναι ένα ζήτημα. Ένας καλός φίλος μου έλεγε εχθές μετά από πολύ μπύρα πως είχε κατεβάσει το Consumer Preview σε ένα laptop και έκανε μία μίνι δημοσκόπηση στο γραφείο του που οι άνθρωποι ασχολούνται όλη μέρα με τους υπολογιστές τους. Τους έβαλε λοιπόν όλους, να ψάξουν να βρουν πώς θα βρουν ή θα επιστρέψουν στη Start οθόνη. Κανείς τους δεν τα κατάφερε. Κι όταν μου το μετέφερε αυτό, είχε αυτό το ύφος του στυλ: «θα είναι μία αποτυχία». Υπάρχει και το σχόλιο ότι η Microsoft το κάνει επίτηδες για να κερδίσει περισσότερα χρήματα από σεμινάρια σε εργαζόμενους εταιρειών που θα υιοθετήσουν το νέο λειτουργικό. Ίσως να έχουν δίκιο. Αυτό που θα πω με ασφάλεια πάντως (και μου πήρε περί τα 40 δευτερόλεπτα να το ανακαλύψω) είναι ότι η οθόνη Start, όπου και να βρίσκεστε, είτε σε εφαρμογή , είτε σε ένα Excel, εμφανίζεται όταν πάτε τον κέρσορά σας στην κάτω αριστερή μεριά της οθόνης. Εκεί που που βρισκόταν το start button δηλαδή, αλλά εντελώς γωνία.

Επίσης, οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, αν πάτε δεξιά τον κέρσορά σας, στην άκρη της οθόνης, έχετε μία μεγαλύτερη επιλογή. Εμφανίζεται μία μπάρα με βασικές επιλογές, όπως η αρχική οθόνη όπως λέγαμε, ή οι διάφορες ρυθμίσεις. Η μπάρα αυτή εμφανίζεται έτσι.

Εμ... Τι λέγαμε για τις εφαρμογές;

Λοιπόν, όταν κατεβάσετε τα Windows 8 δεν θα «μπαίνετε» πια στον υπολογιστή σας πληκτρολογώντας τον κωδικό σας. Θα κάνετε log in μέσα από τον Windows Live λογαριασμό σας. Όσοι χρησιμοποιείτε MSN ή Hotmail, διαθέτετε ήδη ένα. Αν δεν έχετε, θα φτιάξετε. Αυτό είναι το διαβατήριό σας για τα πάντα στο νέο λειτουργικό. Και για το «Store” των εφαρμογών. Το Store αυτή τη στιγμή είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό αριθμό δωρεάν εφαρμογών, κάθε είδους που μπορείτε να φανταστείτε. Είτε αυτό που σας ενδιαφέρει είναι τα νέα, τα αθλητικά ή οι συνταγές μαγειρικής ή τα παιχνίδια. Η περιήγηση στις κατηγορίες και τις εφαρμογές είναι απολαυστική και είναι ανάλογη του Marketplace που είχα δει στο Windows Phone. Ψέματα, είναι καλύτερη.
Ο σχεδιασμός των μέχρι τώρα εφαρμογών είναι πολύ καλός και ελπίζουμε τα standards αυτά να ακολουθηθούν και στο μέλλον. Παρεμπιπτόντως, όσοι από εσάς έχετε κάνει download το Release Preview των Windows 8, δοκιμάστε την εφαρμογή της Wikipedia. «Τα σπάει».

Που είναι τα προγράμματά μου;

Στην αρχική οθόνη, εκτός από τις βασικές επιλογές που θα δείτε και αφορούν κεντρικές λειτουργίες του περιβάλλοντος εργασίας, επίσης σε live tiles, θα δείτε τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε συχνά. Έτσι, αν είστε τύπος του “Word” θα δείτε το εικονίδιό του στην οθόνη έναρξης, ή το παιχνίδι που παίζετε συχνά.

Είναι πολλά αυτά που θα βρείτε ενδιαφέροντα στην αρχική οθόνη, όπως η λειτουργία του messaging, στην οποία μπορείτε να συνδέσετε τον msn λογαριασμό σας, ή το linked in ή το facebook και να χρησιμοποιείτε τον messenger από εκεί. Πιστέψτε μας, είναι απολαυστικό.
Ένα πολύ ενδιαφέρον όμως που θα δείτε, ειδικά για τους φοβικούς τύπους που δεν τους αρέσουν οι αλλαγές, είναι ένα τεράστιο Live Tile που γράφει «Desktop». Τι κάνει αυτό; Μα σας μεταφέρει στο desktop σας, το ίδιο desktop που είχατε στα Windows 7. Ναι, χωρίς το start button.

Ξεχάσαμε κάτι για τις εφαρμογές;

Ναι, ξεχάσαμε. Ξεχάσαμε να σας πούμε πως, ότι κι αν τρέχετε, εννοώντας, ότι προγράμματα κι αν τρέχετε, οι εφαρμογές που είχατε ανοιχτές θα τρέχουν πίσω. Η τελευταία μάλιστα θα εμφανίζεται σε ένα μικρό παραθυράκι, όταν πηγαίνετε τον κέρσορά σας αριστερά και πάνω στην οθόνη.
Κι αν έχετε κι άλλες ανοιχτές, πηγαίνοντας τον κέρσορα λίγο πιο κάτω, σας εμφανίζεται μία μπάρα που σας δίνει βασικές επιλογές με τις εφαρμογές που «τρέχουν», εργασίες που χρησιμοποιήσατε πρόσφατα, αλλά και την οθόνη έναρξης. Έτσι, για εύκολη περιήγηση.

Το κοινωνικό λειτουργικό

Αν κάτι μας είχε κάνει να ξετρελαθούμε με τα Windows Phone, ήταν το απίστευτα όμορφο Integration των επαφών μας, από διάφορους λογαριασμούς και η εμφάνισή τους σε ένα εξαιρετικό live tile. Μάλιστα, στο τηλέφωνό μας, αν είχαμε κάποια επαφή πολύ περισσότερο «αγαπημένη» από τις άλλες, μπορούσαμε να την βάλουμε στην αρχική μας οθόνη και να βλέπουμε οτιδήποτε αφορά την δραστηριότητά μας με αυτή.

Ε, το ίδιο θα γίνεται και στα Windows 8. Προς το παρόν, το σύστημα δίνει την δυνατότητα να συγχρονίσετε τις επαφές σας μόνο από το Windows Live, αλλά ξέρουμε ότι είναι θέμα χρόνου να μπορείτε να κάνετε τον συγχρονισμό και με τις επαφές σας στο Facebook και ελπίζουμε κι από αλλού.

Μας αρέσει;

Αλήθεια; Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στον τομέα των εφαρμογών και πόσο ελκυστικές θα είναι με την κυκλοφορία του νέου λειτουργικού. Οι εφαρμογές και το περιεχόμενο θα κάνουν σίγουρα την διαφορά.
Αν θέλουμε να βγάλουμε όμως, ένα πρώτο συμπέρασμα από τις δύο ημέρες που χρησιμοποιούμε το Release Preview των Windows 8, μας αρέσει. Πολύ μας αρέσει. Όχι μόνο γιατί μας κάνει και βλέπουμε τα Windows “αλλιώς», ούτε γιατί τα χρώματά του είναι εξαιρετικά, ή τα live tiles είναι τόσο “live” που χαίρεσαι να τα βλέπεις.
Μας αρέσει γιατί είναι χρηστικό το λειτουργικό, άνετο, χωρίς να αναρωτιέσαι και πάρα πολύ για το τι πρέπει να κάνεις και έχεις τα περισσότερα πράγματα στο «πιάτο» σου. Hell, όπως λένε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, σε αυτό το περιβάλλον, μέχρι και τον Internet Explorer σου αρέσει να χρησιμοποιείς! Και, πιστέψτε μας, αυτό μέχρι τώρα το θεωρούσαμε αδύνατο.

Τι δεν έχουμε κάνει ακόμα με τα Windows 8; Δεν έχουμε ελέγξει τις συμβατότητες με τα ήδη υπάρχοντα προγράμματά μας, αν και είναι μία διαδικασία που γίνεται αυτόματα όταν κάνει κανείς download την Release Preview. Δεν ξέρουμε δηλαδή, αν υπάρχουν προγράμματα (και ποια είναι αυτά) που δεν θα μπορούν να τρέξουν στο νέο περιβάλλον. Δεν έχουμε ελέγξει ακόμα πόσο επιβαρύνει το νέο λειτουργικό το μηχάνημά μας. Δεν έχουμε δοκιμάσει να εργαστούμε σε πολλαπλές οθόνες. Αυτά είναι πράγματα που θα δούμε οπωσδήποτε σε δεύτερη φάση. Προς το παρόν, κρατήστε τις πρώτες εντυπώσεις και έπεται συνέχεια.

14 Comments

 • Elsonador
  7 Ιουλίου 2012 at 00:36

  Πανε οι ημερες των παραδοσιακων υπολογιστων πανε αυτες οι ομορφες ημερες που εψαχνες την registry πανε οι οιμερες που εφιαχνες αυτα τα γελοια προγραμματακια του τυπου shutdown -s και τα εστελνες και τρομαζε ο αλλος..πανε οι μερες του msgbox «σε χακαρα» κ.α ….. αφαιρουνε το ζουμι απο τον υπολογιστη και τωρα ολα ειναι ροδινα και ωραια κατεγοριοπιοημενα..κανουν τον απλο χρηστη να χει τον υπολογιστη μονο για το facebook αντε και κανα youtube αχχχ τι να πει κανεις ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ θα κρατησω τα 7 μεχρι που να ληξει απο την microsoft η υποστηριξη και μετα…. Linux mint 10 KDE και συνεχιζουμε…

 • Haris
  18 Ιουνίου 2012 at 03:41

  Πάρα πολύ προσεγμένα και αστραπιαία γρήγορα! Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν hybernate κλείνοντας -ένας λόγος είναι ότι δεν εμφανίζεται το F2 to enter BIOS (όπως στο hybernate και ένας δεύτερος ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή! Προσέξτε ότι τα Ελληνικά είναι εξ ορισμού γλώσσα όταν εισάγετε το password σας! Αν συγκρίνουμε ότι εγκατέστησα την 64-bit έκδοση, είναι super! Μόνο, επειδή είναι νωρίς ακόμα, μπορεί μερικά περιφερειακά να μη τα βρει και εγκαταστήσει -εμένα το Bluetooth! Αυτό μέχρι να συνεργαστούν οι εταιρίες υπολογιστών και να δώσουν τους σχετικούς οδηγούς!!

 • kiriakos
  5 Ιουνίου 2012 at 12:09

  liladi ti perimene na bgi ena litourgiko pou na theli porous gia na doulepsi kai na prepei na skas lefta gia na ftiaxeis ena kalo pc egw eimai tis apopsis oti tha kanoun treles poliseis giati einai panalafra ta douleubis me euxaristisi kai mpwroun na doulepsoun me ligous porous ara exeis kai kerdos

 • Ioannis
  4 Ιουνίου 2012 at 21:26

  καταρχήν μπράβο για το άρθρο σου.
  πραγματικά δεν ξέρω τι ακριβώς θέλουν κάποιοι από τα windows 8 και χωρίς να τα έχουν δοκιμάσει κι όλας τα έχουν κατα θάψει χωρίς ουσιώδη λόγο? καταρχήν 10 στους 10 θέλουν ένα γρήγορο λειτουργικό και αυτό το έχει ( δε σε ssd που τα πέρασα δεν έχω λόγια!) κατα δεύτερον 8 στους 10 χρήστες απλά ανοίγουν επιλέγοντάς τα εικονίδια στα προγράμματα, επειδή τα έβαλε σε όμορφα tiles μας χάλασε? και τέλος σε ένα δεύτερο βρίσκεσαι σε περιβάλλον 7, και εδώ αρθρογράφε είναι και η παρατήρησή μου. Πατώντας το πλήκτρο των windows μεταφέρεσαι από τα tiles στο desctop και αντίστροφα, μου πήρε το πολύ 10 δευτερα να το καταλάβω που ακριβώς ζορίστηκαν οι άλλοι?….και να φανταστεί κανείς πως έχω android και είμαι παιδί των linux!

 • alex
  3 Ιουνίου 2012 at 20:55

  afou les kati tetoio dikaiologiseto prota gia na doume an exei kapoio arnitiko pou den ypologisame emeis pou mas aresoun (ektos apo to start button pou exei idi anaferthei)

 • night hawk
  3 Ιουνίου 2012 at 19:26

  Oute gia peiratika den aksizoun…Mono sto tablet mou tha skeftomoun na ta balw an kanei kana thauma to XDA.Apopsi mou einai oti tha apotyxoun perissotero apo ta Vista.

 • Stavros
  3 Ιουνίου 2012 at 17:07

  @Niki Lyberis Ευχαριστώ πολύ!! Απλά το λάπτοπ το είχα αγοράσει με εγκατεστημένα τα 7 και δεν είχε και DVD των windows.. Έχει βέβαια ο H/Y μέρος του δίσκου για RECOVERY αλλά σε τέτοια θέματα σχετικά με αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά είμαι λίγο άσχετος… μάλλον θα περιμένω να τα αγοράσω…

 • Niki Lyberis
  3 Ιουνίου 2012 at 16:31

  @Stavros, θα χρειαστεί να κάνεις επανεγκατάσταση των Windows 7 από το DVD ή το Backup που είχες αρχικά στο μηχάνημά σου. Δες εδώ http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/faq

 • Stavros
  3 Ιουνίου 2012 at 16:28

  Αν κατεβάσω το consumer preview οταν βγεί το τελικό λειτουργικό των windows 8 θα μου λέει να το αγοράσω? Τα windows 7 θα μπορώ να τα επαναφέρω?

 • sotiris
  3 Ιουνίου 2012 at 15:40

  Το λειτουργικό εκτός από όμορφο, άμεσο στο χρήστη είναι και πολύ γρήγορο, το χρησιμοποιώ σε netbook 3ετίας και σε laptop 4ετίας. Δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα για να το μάθω.

 • alex
  3 Ιουνίου 2012 at 12:06

  gia sas paides , exo balei ta windows 8 release preview edo kai dio meres , kai mporo na po oti eimai poli evxaristimenos . ta pante einai teleia , mporeis ola na ta kaneis poli grigora kai to peribalon genika einai poli evxaristo me ta xromata kai ola afta . pantos os pros to poso epibarini to mixanima se sxesi me ta windows 7 exo na sas po oti ta 8 einai poli pio grigora gt parolo pou exei parapano pragmata na trexoun apo ta win 7 (dladi to desktop kai to start menu kai afta ) ekana mia erevna sto internet kai eida me apodeikseis oti einai pio grigora kai pio elafria gia to pc , kai afto gt trexei poli ligotera programata sto background , an kai tin diafora apokrisis mporeis na tin katalabeis kai mono sou

 • stavros gavalas
  3 Ιουνίου 2012 at 01:22

  απλά είναι πολλοί που τους ξενίζει οτιδήποτε καινούριο.και θα το εξηγήσω απλά.προφανώς στο »Ένας καλός φίλος μου έλεγε εχθές μετά από πολύ μπύρα πως είχε κατεβάσει το Consumer Preview σε ένα laptop και έκανε μία μίνι δημοσκόπηση στο γραφείο του που οι άνθρωποι ασχολούνται όλη μέρα με τους υπολογιστές τους. Τους έβαλε λοιπόν όλους, να ψάξουν να βρουν πώς θα βρουν ή θα επιστρέψουν στη Start οθόνη. Κανείς τους δεν τα κατάφερε. Κι όταν μου το μετέφερε αυτό, είχε αυτό το ύφος του στυλ: «θα είναι μία αποτυχία».» απλά οι άνθρωποι δεν τη παραμικρή ιδέα απο υπολογιστές και το μόνο που ξέρουν είναι να πατάνε το κουμπί να ανοίξει το pc και να πατήσουν το icon που θα ανοίξει το πρόγραμα της εργασίας τους.στοίχημα ότι αν τους ρώταγε το απλό πόση μνήμη έχει το pc τους δεν θα ξέρουν.πάρτε το απόφαση.η microsoft απευθύνεται σε σοβαρούς ανθρώπους και επαγγελματίες.αν οι δικοί μας εδώ το παίζουν ξερόλες χωρίς να είναι και ψάχνουν έτοιμη λύση με τη μόδα του google it και δεν κάθονται να σκεφτούν δεν τον ενδιαφέρει τον κολοσό.και δεν την ενδιαφέρει και η άποψη μας απο τη στιγμή που η αγορά μας είναι σταγόνα στον ωκεανό.οπότε σε όσους δεν αρέσουν τα νεότερα λειτουργικά,ας μείνουν με τα παλιά.και ούτε θα πάρουν χαμπάρι πότε θα σταματήσει η υποστήριξη τους και θα είναι ακόμα πιο ευάλωτοι σε κακόβουλο λογισμικό στην ήδη άγνοια τους

 • Niki Lyberis
  3 Ιουνίου 2012 at 01:02

  @george αυτή είναι η αίσθηση και σε μένα

 • george
  3 Ιουνίου 2012 at 00:58

  eixa balei sto laptop m ta consumer preview kai parolo p to laptop m einai arketa palio etrexe kai ekane boot boot polu pio grhgora apo oti me ta win7-ultimate