18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    LG G Pad 8.3 hands-on review: Πολυτάλαντο “8άρι”

    Ξεφεύγοντας για λίγο από τον χείμαρρο νέων, φθηνών tablets που απευθύνονται στους χρήστες με μικρές απαιτήσεις, είχαμε στα χέρια μας για δοκιμή το νέο G Pad 8.3 της LG, το οποίο είναι Wi-Fi only αλλά αντισταθμίζει την έλλειψη 3G με το πλούσιο software και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Πάμε να δούμε το πως!

    lg-g-pad-3

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Το G Pad είναι ένα αρκετά ποιοτικό tablet που, με τιμή στα €285, σίγουρα δεν αποτελεί οικονομική λύση σαν 8άρι δίχως 3G. Ωστόσο, προσφέρει αρκετές λειτουργίες που δε βρίσκει κανείς ακόμα και σε σημαντικά ακριβότερα μοντέλα, με συνοδεία μια εξαιρετική οθόνη.

    Οι διαστάσεις του είναι σχετικά μικρές (216.8×126.5×8.3 mm), ενώ το βάρος του στα 338 γραμμάρια κρίνεται επίσης ικανοποιητικό. Αυτό επετεύχθη με τα μικρά περιθώρια αριστερά και δεξιά της οθόνης, αλλά και το συνδυασμό χρήσης αλουμινίου και πλαστικού στην κατασκευή. Η πρόσοψη καλύπτεται ολόκληρη από το προστατευτικό κρύσταλλο και διακρίνονται μονάχα η εμπρόσθια κάμερα και ο αισθητήρας φωτός, δίπλα στο logo της LG. Στο πάνω μέρος διακρίνουμε το πορτάκι για την microSD κάρτα, το 3,5” audio jack αλλά και έναν πομπό υπερύθρων (ναι, λειτουργεί και σαν remote), ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει μόνο μια microUSB θύρα. Η αριστερή πλευρά είναι «καθαρή» και στη δεξιά υπάρχουν τα δύο φυσικά πλήκτρα, το power/lock και το διπλό volume up/down. Θα προτιμούσαμε ξεχωριστά πλήκτρα για την ένταση, ή έστω ένα «διαχωριστικό» στην κατασκευή του διπλού πλήκτρου, για πιό εύκολο εντοπισμό με την αφή. Τα πλήκτρα δεν διακρίνονται κοιτώντας το tablet από εμπρός, καθώς είναι λεπτά και ελαφρώς «κρυμμένα», αλλά παρέχουν καλή αίσθηση και feedback.

    lg-g-pad-5

    lg-g-pad-4

    lg-g-pad-buttons

    lg-g-pad-back

    Στο πίσω μέρος βλέπουμε μια κάπως ιδιόρρυθμη σχεδίαση, την πάνω και κάτω πλευρά να καλύπτονται από πλαστικό, το οποίο συνεχίζει περιμετρικά της συσκευής, «αγκαλιάζοντας» το μεγάλο τμήμα αλουμινίου στο κέντρο. Δείχνει αφαιρούμενο αλλά φυσικά δεν είναι, ενώ ακόμη και μετά από μέρες χρήσης δε μπορέσαμε να αποφασίσουμε αν μας αρέσει ή όχι. Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως το λευκό πλαστικό με το ασημί αλουμίνιο δεν συνδυάζονται ιδανικά στο G Pad, αλλά περί ορέξεως…Η κάμερα βρίσκεται στο πλαστικό τμήμα, επάνω και αριστερά, ενώ τα δύο ηχεία εντοπίζονται στη δεξιά μεριά της πλάτης, θα δούμε στη συνέχεια το πως αποδίδουν.

    Συνολικά πρόκειται για κατασκευή υψηλής ποιότητας, αλλά αισθητικά…ελέγχεται. Επίσης, οι μικρές διαστάσεις και το αλουμίνιο έχουν το τίμημά τους, αφού το grip δεν είναι επαρκές σε κάποιες περιπτώσεις και το G Pad τείνει να ξεγλιστρά αν προσπαθείτε να το χειριστείτε με το ένα χέρι.

    lg-g-pad-2

    lg-g-pad-microusb

    lg-g-pad-top

    Οθόνη, hardware και λοιπά χαρακτηριστικά

    Το δυνατό χαρτί του G Pad είναι σαφώς η οθόνη του. Με διαγώνιο μεγαλύτερη από του ανταγωνισμού (8,3”), IPS panel και υψηλή ανάλυση 1200×1920 pixels, το μόνο που χρειάζεται για να κριθεί τέλεια είναι η υψηλή φωτεινότητα και η καλή χρωματική απόδοση. Τα καταφέρνει, λοιπόν, με την αυτόματη ρύθμιση να λειτουργεί ικανοποιητικά, το glaring να περιορίζεται σημαντικά και τη χρήση ακόμη και υπό ήλιο να είναι εφικτότατη. Ο λόγος αντίθεσης είναι πολύ καλός, αν και η μέγιστη φωτεινότητα μάλλον δεν εντυπωσιάζει. Οι γωνίες θέασης επίσης ικανοποιούν, ενώ η ανάλυση και η απεικόνιση των χρωμάτων εγγυώνται πως η προβολή εικόνων και videos θα είναι απόλαυση. H απόκρισή της στα αγγίγματά μας ήταν άμεση και εν κατακλείδι μείναμε υπερ-ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις της.

    lg-g-pad-camera-5

    Το G Pad εξασφαλίζει τις επιδόσεις του χάρη στο τετραπύρηνο Snapdragon 600, που μπορεί μεν να μην είναι πιά το κορυφαίο της αγοράς, αλλά δεν παύει να τα καταφέρνει αρκετά καλά με τους 4 πυρήνες του στο 1,7GHz και σε συνδυασμό με τα 2GB μνήμης RAM, να καθιστά τη συσκευή ένα ισχυρό εργαλείο για κάθε χρήση. Το Adreno 320 φυσικά είναι εκεί για να αναλάβει την επεξεργασία των γραφικών, ενώ ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης ανέρχεται στα 16GB, επεκτεινόμενος μέσω microSD αν θέλετε. Τρέξαμε τα απαραίτητα benchmarks και μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στις φωτογραφίες.

    Επιπλέον, έχουμε το IR blaster, όπως προαναφέραμε, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n και δυνατότητες hotspot και Wi-Fi Direct αλλά και DLNA, Bluetooth, GPS με GLONASS, αλλά δυστυχώς απουσίαζει αδικαιολόγητα το FM ραδιόφωνο.

    Λειτουργικό και software

    Το G Pad τρέχει Android 4.2.2 Jelly Bean, με το γνωστό interface και τα «extras» της LG να επεκτείνουν σημαντικά τις δυνατότητες του stock λειτουργικού. Τα τρία virtual πλήκτρα στο κάτω μέρος είναι τα κλασικά (back, home, επιλογές) και μπορείτε να τοποθετήσετε έως 8 συντομεύσεις στο κάτω μέρος των (εως 7) επιφανειών εργασίας. Από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η LG.

    lg-g-pad-apps
    Η μπάρα ειδοποιήσεων έχει τα quick toggles που μπορείτε να τροποποιήσετε και είναι συρόμενα στον οριζόντιο άξονα, οπότε βάζετε όσες επιλογές θέλετε. Ακριβώς από κάτω βρίσκουμε την κλασική μπάρα με τα Qslide apps, η οποία περιλαμβάνει 10 εφαρμογές που μπορούν να τρέξουν σε μορφή παραθύρου (έως 2 ταυτόχρονα) και να «κρυφτούν» στο πλάι της οθόνης αν θέλετε, αναδεικνύοντας έτσι τις multi-tasking ικανότητες του G Pad. Στη συνέχεια βρίσκουμε μια μπάρα ρύθμισης φωτεινότητας της οθόνης και τη μπάρα ρύθμισης της έντασης του ήχου, ενώ ακολουθούν οι ειδοποιήσεις του χρήστη. Μιας που το έφερε η κουβέντα, αδυνατούμε να καταλάβουμε το γιατί η συσκευή δεν έχει notification LED…

    Το πραγματικό πλεονέκτημα του G Pad, όμως, εντοπίζεται στο software του. Η LG έχει φορτώσει (με την καλή έννοια) τη συσκευή με μπόλικα βοήθηματα, ουσιώδη όμως και όχι απλά για το θεαθήναι. Ξεκινάμε από το Multi-User, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία ξεχωριστών profiles για κάθε χρήστη και “guest” profile. Ο κάθε χρήστης μπορεί να έχει δικά του apps, δικές του ρυθμίσεις, δικά του wallpapers, αλλά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα άλλου χρήστη. Έπειτα υπάρχει το KnockON. Με αυτό μπορείτε να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε την οθόνη με ένα διπλό, γρήγορο άγγιγμα (tap) στο κέντρο της, χωρίς να πατήσετε το πλήκτρο στο πλάι. Βοηθά όταν έχετε μόνο ένα χέρι ελεύθερο και θέλετε να ανοίξετε ή να κλείσετε το tablet.

    lg-g-pad-menu

    Φυσικά υπάρχουν τα κλασικά QPair (για εύκολη διασύνδεση με άλλες Android συσκευές) και Wi-Fi Direct, όπως και το Miracast αλλά και το SmartShare Beam για διαμοιρασμό multimedia μεταξύ συσκευών LG. Πλέον, όμως, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του και το Wireless Storage. Αν είστε συνδεδεμένοι σε κάποιο Wi-Fi router μπορείτε να κάνετε πολύ γρήγορο και εύκολο file sharing με τον υπολογιστή στον οποίο συνδέεται το router, ακριβώς όπως λειτουργούν κάποια Wi-Fi sharing apps στο Google Play.

    Παρόν είναι και το QuickMemo για να κρατάτε σημειώσεις και το QuickRemote για να μετατρέψετε το G Pad σε τηλεχειριστήριο για διάφορες συσκευές, μέσω της θύρας υπερύθρων του. Ένα, ακόμη, χαρακτηριστικό που οφείλουμε να αναφέρουμε είναι το Slide Aside. Με swipe τριών δακτύλων στα αριστερά μπορείτε να κάνετε προσωρινή αποθήκευση μιας εφαρμογής (έως τρείς) και με swipe προς τα δεξιά εμφανίζονται οι εφαρμογές αυτές σαν “tabs”, ώστε να μπορείτε να κάνετε γρήγορη εναλλαγή μεταξύ τους. Σε συνδυασμό με το QSlide, αυτή η λειτουργία βοηθά απίστευτα το multi-tasking, για τους χρήστες που θέλουν να τα κάνουν όλα μαζί.

    lg-g-pad-benchmarks

    Τέλος, το G Pad μπορεί να ανιχνεύσει πότε κοιτάτε την οθόνη και πότε όχι, για να την κρατά αναμμένη εάν το επιθυμείτε (Smart Stay), παρακάμπτωντας το screen timeout, ή κάνοντας παύση των videos που παρακολουθείτε όταν στρέφετε αλλού το βλέμμα σας.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η 5άρα κάμερα του G Pad κάνει αρκετά καλές λήψεις φωτογραφιών, ενώ διαθέτει HDR και σταθεροποίηση εικόνας, αλλά μπορεί και να τραβήξει video 1080p στα 30 fps. Το autofocus της δουλεύει ικανοποιητικά και σε γενικές γραμμές μας κάλυψε απόλυτα, όχι απλά για βασικές λήψεις, αλλά ανταποκρινόμενη και σε συνθήκες που άλλες κάμερες tablets δεν μπορούν να ανταποκριθούν 100%. Η εμπρόσθια κάμερα έχει ανάλυση 1,3 MPixels και μπορεί να κάνει λήψη video 720p.

    lg-g-pad-camera

    lg-g-pad-camera-2

    lg-g-pad-camera-3

    Τα δύο στέρεο ηχεία του G Pad παράγουν δυνατό και καθαρό ήχο, ενώ η τοποθέτησή τους επιτυγχάνει μια ομοιόμορφη εκπομπή του, όπως κι αν κρατάτε τη συσκευή, από όποια πλευρά σας και αν βρίσκεται. Επιπλέον δεν καλύπτονται όταν η συσκευή είναι τοποθετημένη σε επίπεδες επιφάνειες και συνεχίζουν να αποδίδουν εξαιρετικά. Σε συνδυασμό με την ποιότητα απεικόνισης του tablet, η θέαση ταινιών και video είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, όπως είναι και η ακρόαση μουσικής.

    lg-g-pad-speakers-2

    Κλείνουμε, όπως πάντα, με την αυτονομία του G Pad. Η μπαταρία των 4.600 mAh δεν θεωρείται και μεγάλη για μια τέτοια συσκευή, αλλά η κατανάλωση ενέργειας διατηρείται σε λογικά επίπεδα και ειδικά αν είστε συγκρατημένοι με τη φωτεινότητας της οθόνης και ενεργοποιήσετε το battery saver, οι 5-5,5 ώρες χρήσης μπορούν να αγγίξουν ακόμη και τις 7-7,5, ανάλογα με το workload φυσικά. Ικανοποιητική, λοιπόν, και η αυτονομία του G Pad, στοιχείο ζωτικής σημασίας για κάθε tablet.

    Το LG G Pad τιμάται στα €285 στα καταστήματα αυτή τη στιγμή. Μια τιμή που σαφώς δεν είναι μικρή για ένα Wi-Fi only tablet, αλλά σίγουρα την αξίζει μέχρι και το τελευταίο € το μοντέλο της LG. Υψηλές επιδόσεις σε κάθε εφαρμογή, πλούσιο software και δυνατότητες/λειτουργίες, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και επιδόσεις εικόνας/ήχου που θα καλύψουν και τον απαιτητικό χρήστη, όλα συνθέτουν μια συμφέρουσα επιλογή για όσους δεν χρειάζονται τόσο το 3G/4G και εκμεταλλεύονται το tablet τους κυρίως στο γραφείο ή στο σπίτι. Η ύπαρξη υπερύθρων και οι δυνατότητες συνδεσιμότητας με υπολογιστές και mobiles, μάλλον του δίνουν το χαρακτήρα του «σπιτίσιου» tablet, αν και με την ίδια ευκολία μπορείτε να το αξιοποιήσετε στον χώρο εργασίας σας. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles