22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    LG Nexus 5X Hands-On Review: «H γοητεία της απλότητας»!

    Τα Nexus phones αποτελούν μία κατηγορία από μόνα τους, καθώς από τον Ιανουάριο του 2010 που κυκλοφόρησε το πρώτο μοντέλο της συγκεκριμένης οικογένειας από την HTC, οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους φανατικό κοινό. Από το πρώτο Nexus, η Google χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα smartphones για να προμοτάρει καλύτερα και να ενδυναμώσει την απήχηση του εκάστοτε νέου της λειτουργικού, ακολουθώντας μία λογική που επιτάσσει ότι το software δίνει ώθηση στο hardware (αν και στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο). Στα τέλη Οκτωβρίου, η Google παρουσίασε δύο νέα Nexus, τα οποία αυτή τη φορά φέρουν την υπογραφή της Huawei (Nexus 6P) και της LG (Nexus 5X). Με την πρόταση της LG θα ασχοληθούμε στο review που ακολουθεί, διαπιστώνοντας κατά πόσο το νέο Nexus (που είναι σαφώς μία «ιδιαίτερη» περίπτωση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Android της αγοράς), μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού…

    Nexus 5X (5)

    Ποιοτική εμφάνιση…

    To LG Nexus 5Χ είναι μία συσκευή που συνδυάζει λεπτές και προσεγμένες γραμμές, όμορφες καμπύλες και συμμετρικό σχήμα. Μπορεί να μην σας αφήσει με το στόμα ανοικτό με την εμφάνιση του, ωστόσο, αυτό που κάνει το Nexus 5X να ξεχωρίζει είναι τα ποιοτικά πλαστικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο. Σίγουρα, οι λάτρεις του μετάλλου και του γυαλιού θα προτιμούσαν κάτι διαφορετικό, παρόλα αυτά η ποιότητα κατασκευής του και η στιβαρή αίσθηση που αφήνει είναι δύο στοιχεία που σε καμία περίπτωση δε γίνεται να αμφισβητηθούν. Οι διαστάσεις του:  147×72.6×7.9mm, όπως επίσης και το βάρος του (στα 136 γραμμάρια) σε συνδυασμό με την οθόνη των 5.2 ιντσών που διαθέτει, καθιστούν το LG Nexus 5X μία άνετη και ξεκούραστη συσκευή στο χειρισμό, ακόμη και εάν προσπαθήσετε να το ελέγξετε με το ένα χέρι.

    Nexus 5X (11)

    Nexus 5X (9)

    Οι δημιουργοί του κατάφεραν και πέτυχαν ώστε το Nexus 5X να αφήνει μία πολύ καλή αίσθηση στο χέρι του user και σε αυτό συμβάλλει σίγουρα και η εξαιρετικά λεία επιφάνεια του. Σε ότι έχει να κάνει με την τοποθέτηση των πλήκτρων ελέγχου, στο LG Nexus 5X τα buttons (power και volume up/down) βρίσκονται συγκεντρωμένα στη δεξιά πλευρά, ενώ στο αριστερό τμήμα βρίσκεται το tray για την εισαγωγή της nano-SIM.

    Nexus 5X (4)

    Στο κάτω τμήμα της, η Nexus πρόταση της LG «φιλοξενεί» μία εξαιρετική χρήσιμη reversible Type-C USB θύρα για τη φόρτιση και για τη μεταφορά δεδομένων (που προσδίδει fast charging δυνατότητες), όπως επίσης και το audio input jack. Στην πίσω πλευρά δεσπόζει ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ακριβώς κάτω από την κάμερα, ο οποίος ξεχωρίζει για την ταχύτητα και την ακρίβεια του (η διαδικασία του setup διαπιστώσαμε ότι ήταν παιχνιδάκι). Τέλος, στα αριστερά της main κάμερας (που φέρει την ποιοτική σφραγίδα της Sony) βρίσκεται το dual-tone flash και το laser autofocus που σίγουρα βελτιώνουν τις φωτογραφικές δυνατότητες της Nexus πρότασης της LG.

    Nexus 5X (3)

    Οθόνη, επιδόσεις και software…

    Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής και ξεκινώντας από την οθόνη του, το Nexus 5X ακολουθεί τα στάνταρ της εποχής, προσφέροντας 5 ίντσες IPS LCD ποιότητας στα 1080p (1080×1920 pixels), με πυκνότητα στα pixels που φτάνει τα 423ppi και 70.2% screen-to-body ratio. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς με το display του Nexus 5X είναι ότι διαθέτει σωστούς χρωματισμούς, ωστόσο ίσως να χρειαζόταν λίγη παραπάνω δουλειά στον τομέα της φωτεινότητας. H απόκριση του display ήταν σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η οθόνη του Nexus 5Χ προστατεύεται από Gorilla Glass 3 της Corning και ελαιοφοβική επίστρωση που ελαττώνει το ενοχλητικό φαινόμενο των έντονων… δαχτυλιών.

    Nexus 5X (6)

    Προχωρώντας στο εσωτερικό, εδώ οι φίλοι των high-end συσκευών μάλλον δεν θα ενθουσιαστούν ιδιαίτερα, καθώς στην καρδιά του Nexus της LG βρίσκεται ένα εξαπύρηνο SoC, Snapdragon 808 (θυμίζοντας ουσιαστικά το LG G4). Η συγκεκριμένη σύνθεση αποτελείται από δύο πυρήνες Cortex A-57 (με ταχύτητα ρολογιού στα 1.8GHz) και τέσσερις πυρήνες Α-53 (με συχνότητα στα 1.4GHz), ενώ η διαχείριση των γραφικών περνάει μέσω μίας Adreno 418 GPU. Ο Snapdragon 808 συνοδεύεται από 2GB μνήμης RAM, που αποτελούν το στάνταρ της κατηγορίας, όμως 1GB ακόμη σίγουρα θα βελτίωνε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του Nexus 5X. Αν και σε γενικές γραμμές το Nexus 5X σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αργοκίνητο καράβι», ωστόσο υπήρξαν ορισμένα περιστατικά που σίγουρα προβληματίζουν, καθώς υπήρχαν στιγμές με ελαφριά κολλήματα και περίεργες (αδικαιολόγητες) παύσεις. Τα φαινόμενα αυτά δεν ήταν πάντοτε ορατά και εμφανίζονταν σποραδικά, όμως πρέπει να αναφέρουμε πως διορθώθηκαν σε σημαντικό βαθμό μετά από ένα OTA software update και σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε άμεσα αν πάρετε το nexus 5X. 

    Nexus 5X (1)

    Τοποθετώντας το Nexus 5X στην «αρένα» του AnTuTu, η πρόταση της Google και της LG πέτυχε ένα score λίγο παραπάνω από τα 43.000 points που δεν είναι απαραιτήτως χαμηλό, αλλά έδειξε ότι ήταν ένα σκαλί πιο κάτω από τις μεγάλες high-end ναυαρχίδες που κυκλοφορούν στην αγορά. Χωρίς να πιάνει ουρανό στον τομέα του performance, καλύπτει άνετα εφαρμογές καθημερινής χρήσης, αλλά και στα 3D games (τεστάραμε το απαιτητικό Real Racing) το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό.

    Antutu Benchmarking LG Nexus 5X

    Η θετική του απόκριση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ύπαρξη του Android Marshmallow 6.0, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για μία «vanilla version» του γνωστού λειτουργικού της Google, γεγονός που σημαίνει ότι η ροή των menus είναι πολύ πιο αέρινη και γρήγορη και σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός του User Interface βασίζεται περισσότερο στην απλότητα και στην αμεσότητα. Εδώ δηλαδή δεν θα βρείτε flashy εικονίδια ή άλλου bloatware εφαρμογές (αμφιβόλου ποιότητας) που καταναλώνουν μπόλικη RAM και ταλαιπωρούν την CPU του smartphone σας. Η απλότητα που γοητεύει αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του LG Nexus 5X σε ότι έχει να κάνει με το software που κινεί τα νήματα της λειτουργίας της πρότασης της LG.

    Marshmallow UI LG Nexus 5X

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής, το Nexus της LG έρχεται με 16 ή 32GB μνήμης RAM. Χωρίς την ύπαρξη υποδοχής για microSD card τα 16GB o αποθηκευτικός χώρος του mid-ranger της LG ενδεχομένως να μην είναι αρκετός για τους απαιτητικούς users, για αυτό για τους χρήστες που αναζητούν περισσότερα η λύση των 32GB είναι μάλλον μονόδρομος. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, το Nexus της LG ενσωματώνει όλα τα τελευταία πρότυπα και υποστηρίζει: 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA και hotspot, όπως επίσης και GPS (A-GPS με GLONASS), αλλά και Bluetooth 4.2 και NFC.  

    Κάμερα και αυτονομία

    Η κυκλοφορία κάθε Nexus συνοδεύεται συνήθως με «διθυράμβους» από την Google για το πόσο βελτιωμένη και αναβαθμισμένη είναι η κάμερα του εκάστοτε Nexus. Παρόλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι κάτω του μετρίου με αποτέλεσμα τα περισσότερα Nexus να συγκεντρώνουν μία αρνητική φήμη για τις δυνατότητες της κάμερας τους. Ωστόσο, η πρόταση της LG είναι όμως η ευχάριστη έκπληξη, καθώς διαπιστώσαμε ότι η κάμερα του είναι σε θέση να παράγει ένα άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η LG επέλεξε για το mid-range Nexus έναν κύριο αισθητήρα που φέρει την ποιοτική σφραγίδα της Sony.

    Nexus 5X (2)

    Η main κάμερα του Nexus 5X (με ανάλυση 12.3MP) φαίνεται ότι βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, καθώς το laser-autofocus και η γενικότερη ποιότητα που παρέχει στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού καλύπτουν και με το παραπάνω τους φίλους της mobile φωτογραφίας. Τόσο το contrast όσο και οι χρωματισμοί των φωτογραφιών του Nexus 5X ήταν άψογοι και διακρίνονταν για τον ρεαλιστικό τους χαρακτήρα. Η μοναδική ένσταση που ίσως θα δυσαρέστησε τους λάτρεις των πιο περίπλοκων και special φωτογραφήσεων, το software εδώ δεν βοηθάει, καθώς δεν πρόκειται να συναντήσετε εντυπωσιακά εφέ και πολλές επιλογές παραμετροποίησης. Σε κάποιους users αυτή η mainstream προσέγγιση αρέσει και σε κάποιους άλλους μάλλον θα τους προβληματίσει. Εξυπακούεται βέβαια ότι το Nexus 5X διαθέτει μπροστινή selfie cam με ποιότητα στα 5MP, ενώ μπορεί να τραβήξει video recording στα 4K. Ένα δείγμα των φωτογραφικών δυνατοτήτων του νέου Nexus της LG μπορείτε να δείτε στα φωτογραφικά δείγματα που ακολουθούν…

    LG Nexus X5 Photo Test (8) (Large) LG Nexus X5 Photo Test (7) (Large) LG Nexus X5 Photo Test (6) (Large) LG Nexus X5 Photo Test (5) (Large) LG Nexus X5 Photo Test (4) (Large) LG Nexus X5 Photo Test (3) (Large) LG Nexus X5 Photo Test (2) (Large) LG Nexus X5 Photo Test (1) (Large) LG Nexus X5 Photo Test (9) (Large)

    Τέλος, πριν ολοκληρώσουμε το review μας πάνω στο LG Nexus 5X αξίζει να αναφερθούμε και στην αυτονομία της συσκευής, η οποία χωρίς να είναι τέρας αυτονομίας, η συσκευή της LG με την μπαταρία της να προσφέρει 2700mAh μπορεί να βγάλει με άνεση μία ημέρα full χρήσης χωρίς να απαιτείται η φόρτιση της.

    It’s all about the money…

    Η πρόταση της LG είναι ίσως η επιτομή μίας mid-range συσκευής, καθώς έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την τοποθετούν στις πρώτες θέσεις τςη συγκεκριμένης κατηγορίας. Το κλειδί για την επιτυχία του βρίσκεται κυρίως στην ύπαρξη ενός «καθαρού» λειτουργικού Android Marshmallow 6.0 που αν μη τι άλλο συναρπάζει με την ευκολία χρήσης και την αμεσότητα του. Το Nexus 5X σε καμία περίπτωση δεν θα απογοητεύσει τον user που στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε μία ποιοτική mid-range συσκευή, ωστόσο ένα θέμα που θα πρέπει να κοιτάξει η Google έχει να κάνει με την υψηλή τιμή του, καθώς με κόστος στα 500 ευρώ (16GB) και 550 ευρώ (32GB) είναι σίγουρο ότι θα εγείρει δεύτερες σκέψεις, από τη στιγμή μάλιστα που στην αγορά κυκλοφορούν πολλές συσκευές με παρόμοιες δυνατότητες και με χαμηλότερη τιμή.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles