21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Review LG Optimus L9. Η “stylish” παρουσία στην μεσαία κατηγορία

    Στην μεσαία κατηγορία  (mid-range) η LG κάνει νέα είσοδο με μία ξεχωριστή, “μοδάτη”  και επιβλητική παρουσία, το Optimus L9. Τι το ξεχωριστό έχει; Αρκετά πράγματα, αλλά το βασικότερο είναι η επιβλητική οθόνη με την διαγώνιο που σταματάει στις 4,7 ίντσες.

    Τέτοιου μεγέθους οθόνες έως σήμερα βλέπαμε μόνο στην κατηγορία των high-end smartphones, ωστόσο η εταιρεία ήθελε να κάνει το δικό της “statement” στην πλέον δημοφιλή κατηγορία παρουσιάζοντας το Optimus L9.  Αν το εγχείρημα της είναι επιτυχημένο ή όχι, θα το μάθετε παρακάτω…

    Κομψό…

    Όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες, στα χέρια μου είχα την λευκή έκδοση του κινητού. Τόσο στην πρόσοψη όσο και στο πίσω μέρος κυριαρχεί το λευκό χρώμα, ενώ περιμετρικά έχουμε λεπτομέρειες από ασημί αλλά και σε άλλα σημεία, όπως το σιρίτι γύρω από το πλήκτρο “home” αλλά και περιμετρικά, γύρω από τον φακό της κάμερας. Τα λογότυπα επίσης της LG, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη αισθητική είναι επίσης σε ασημί χρώμα, ωστόσο δεν έχουν την ίδια απόχρωση. Λεπτομέρειες; Λεπτομέρειες όντως.

    Τα δύο “νεύρα” στην αριστερή και δεξιά πλευρά, βοηθούν ιδιαίτερα στο κράτημα που είναι πιο φυσικό

    Παρά τις μεγάλες διαστάσεις της οθόνης, η LG έχει καταφέρει να “συμμαζέψει” το Optimus L9, και κατάφερε να προσφέρει στον χρήστη ένα αρκετά κομψό αποτέλεσμα που το πάχος του  δεν ξεπερνάει τα 9,1 χιλιοστά.

    Επιπλέον είναι αρκετά ελαφρύ, μόλις 125 γραμμάρια και αυτό σημαίνει, ότι μόλις που νιώθετε ότι το κρατάτε. Αν αναρωτιέστε για την ποιότητα κατασκευής ή την ποιότητα της συναρμογής, θα την χαρακτήριζα τυπική, για τα στάνταρντ της LG, και αν μπορούσα να την αξιολογήσω – αντικειμενικά είναι λίγο δύσκολο – τουλάχιστον με υποκειμενικά κριτήρια, θα έλεγα ότι βρίσκεται ως επί το πλείστον πάνω από τον μέσο όρο.

    Λιτός, απέριττος σχεδιασμός. Καμπύλες;  Χρειάζονται πάντα για να είναι ένα αντικείμενο όμορφο;

    Όλη η πρόσοψη του Optimus L9 καλύπτεται από ανθεκτικό γυαλί, Gorilla Glass, ενώ η πλάτη, είναι από ανάγλυφο πλαστικό με μέτρια αίσθηση, τουλάχιστον όσο αφορά στην αφή αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικό στις γρατσουνιές. Το καπάκι στην πλάτη αφαιρείται πολύ εύκολα, ίσως ευκολότερα από ότι περίμενα, και αποκαλύπτει μεταξύ άλλων την μπαταρία των 2150mAh, την υποδοχή για την κάρτα SIM και ακριβώς από κάτω – και εφόσον βγάλετε την μπαταρία από την θέση της – την υποδοχή microSD. Και εδώ θα ήθελα να σταθώ λιγάκι, γιατί μου δημιουργήθηκε το εξής ερώτημα:  Πως γίνεται το Optimus Vu που δοκίμασα πρόσφατα να έχει μπαταρία των 2080mAh σε συνδυασμό με quad-core επεξεργαστή και τούμπανο οθόνη 5 ιντσών, και το Optimus L9, ένα mid-range κινητό με dual-core και μικρότερη οθόνη 4,7 ιντσών να ενσωματώνει μπαταρία 2150mAh; λίγο οξύμωρο δεν είναι; Για να μην πω… whatever.

    Η μπαταρία του είναι ικανοποιητική και θα σας κρατήσει αν δεν το “λιώσετε” στο gaming και στο σερφάρισμα, περίπου μιάμιση μέρα. Αν ωστόσο ασχολείστε αρκετά συχνά μαζί του, στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να το φορτίσετε.

    Είναι αρκετά λεπτό, με 10,1 χιλιοστά πάχος αλλά πολύ ελαφρύ , στα 125 γραμμάρια

    Στην πρόσοψη υπάρχουν δύο πλήκτρα capacitive για τις λειτουργίες “back” αλλά και τα μενού/ υπομενού ενώ στο κέντρο παρατηρούμε ένα φυσικό πλήκτρο, για την επιστροφή στην αρχική οθόνη αλλά και τις “ανοιχτές εφαρμογές” εφόσον το πατήσετε παρατεταμένα.

    Το φυσικό πλήκτρο, προσωπικά δεν μου λέει τίποτα στον σχεδιασμό αλλά κατανοώ  τους λόγους της παρουσίας του. Δηλαδή, θα προτιμούσα να υπήρχε ένα ακόμη cappacitive πλήκτρο, αλλά προφανώς στους σχεδιαστές της LG έμοιαζε κάπως… κενό, το μπροστινό τμήμα (ίσως και να ήθελαν να διαφοροποιηθούν, ή να δώσουν έμφαση στο κάτω μέρος με κάποιο τρόπο) και σκέφτηκαν να το τονώσουν λίγο προσθέτοντας ένα “συμπιεσμένο” οβάλ πλήκτρο (το έχουμε δει και στο Optimus l7, L5 και άλλου, αλλά όχι στο Optimus Vu). Η αίσθηση του; Κάπως ασαφής.

    Μονολιθικό…

    Με το πλήκτρο μενού, ανάμεσα σε άλλα, σας επιτρέπει να επιλέξετε wallpapers και να παραμετροποιήσετε ως ένα βαθμό το user interface (το Optimus UI 3.0) , όπως για παράδειγμα να επιλέξετε τον τρόπο εναλλαγής των βασικών «οθονών» (transision). Επιπλέον μπορείτε να αλλάζετε την εμφάνιση στα εικονίδια των εφαρμογών (πατάς παρατεταμένα το εικονίδιο της εφαρμογής που θέλεις να αλλάξεις  και στην συνέχεια μία ακόμη φορά πάνω του) επιλέγοντας αυτό που ταιριάζει στην περίσταση από μία κάποια ποικιλία εικονιδίων. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας εικονίδιο χρησιμοποιώντας ακόμα και φωτογραφίες σας από την gallery. Το λειτουργικό σύστημα δεν είναι άλλο από το Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

    Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που αφορά στο λογισμικό, είναι το Quick Memo, το οποίο έχουμε συναντήσει και στο Optimus Vu, με την βοήθεια του οποίου μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις, εύκολα και γρήγορα, και τις  οποίες στην συνέχεια μπορείτε να μοιραστείτε με συνεργάτες ή φίλους, μέσω email, μέσω μηνυμάτων ή μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και microblogging όπως είναι τα Facebook και Τwitter. Μάλιστα, μπορείτε να κρατήσετε μία σημείωση, στην οθόνη του smartphone, αλλά παράλληλα να συνεχίσετε να εργάζεστε με το κινητό σας τηλέφωνο. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι κάποιος σας λέει την διεύθυνση email του, μπορείτε να την κρατήσετε πρόχειρα στο Quick Memo, και στην συνέχεια, να την προσθέσετε στον κατάλογο των επαφών σας, όταν το θελήσετε.

    Πολύ ωραία προσθήκη το Quick Memo. Δοκίμασα να γράψω με την γραφίδα του Optimus Vu, αλλά… γιόκ :)

    Κατά τα άλλα, όπως είπαμε έχουμε να κάνουμε με το ωραίο, οικείο περιβάλλον του Android 4.0. Η απόκριση είναι πολύ καλή και δεν προβληματίζει. Δεν διαπιστώσαμε να “κολλάει” ή να κομπιάζει και ότι συναντήσαμε δεν επαναλήφθηκε, για να μπορέσουμε να ισχυριστούμε ότι είχε κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά που αξίζει να αναφερθούμε.

    Tο user interface της LG, Optimus 3.0 προσθέτει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά που θα αρέσουν. Στην εικόνα παρακάτω, το Quick Memo, που βλέπετε εισέρχεται στο περιβάλλον εργασίας από την μπάρα ειδοποιήσεων

    Οθόνη

    Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Optimus L9 είναι η οθόνη του. Έχετε μπροστά σας, 4,7 ίντσες ανάλυσης 540×960 pixels. Όχι και τόσο υψηλή η ανάλυση για τέτοιο μέγεθος οθόνης έτσι; Πράγματι, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το hardware που βασίζεται το κινητό αλλά και στην κατηγορία χρηστών που απευθύνεται. Ναι, “πιξελιάζει” (234ppi είναι αυτά) αλλά πραγματικά, δεν θα σε χαλάσει ιδιαίτερα, αφού είναι μία πολύ καλή οθόνη, με καλή χρωματική απόδοση και μεγάλες γωνίες θέασης.

    Στο πάνω μέρος διαθέτει υποδοχή για headphones (3.5mm mini-jack) ενώ στην πρόσοψη, παρατηρούμε ότι είναι εξοπλισμένο με κάμερα με αισθητήρα 1,3Megapixels για βιντεοκλήσεις ενώ στο πίσω μέρος διαθέτει κάμερα με αισθητήρα 5 megapixel, με led flash που έχει την δυνατότητα σύλληψης φωτογραφιών ανάλυσης 2592×1944 pixels. Ανάμεσα στις δυνατότητες της είναι η αυτόματη εστίαση, το 15x digital zoom, οι λειτουργίες touch focus, geo-tagging και face detection ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί να συλλάβει κινούμενη εικόνα, video, σε ανάλυση 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο.

    Υποδοχή για ακουστικά (3.5mm, mini-jack)

    Κάμερα για βιντεοκλήσεις με αισθητήρα 1,3 MPixel

    Η οπίσθια κάμερα είναι εξοπλισμένη με αισθητήρα 5MPixel με δυνατότητα σύλληψης video ανάλυσης 1080p με LED flash

    Στο κάτω μέρος, υπάρχει η θύρα micro USB (2.0) για την φόρτιση και την επικοινωνία/ συγχρονισμό με υπολογιστή

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    To Optimus L9 βασίζεται στην πλατφόρμα της Texas Instruments, OMAP 4 (πιο συγκεκριμένα με το chipset OMAP 4430) και αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα dual-core επεξεργαστή που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Cortex-A9 με συχνότητα λειτουργίας  1GHz, ο οποίος συνοδεύεται από το υποσύστημα γραφικών PowerVR SGX540 της Imagination Technologies μαζί με τον IVA 3 επιταχυντή multimedia, για την κωδικοποίηση/ αποκωδικοποίηση 1080p video. Διαθέτει 1GB μνήμης, και 4GB χωρητικότητας, που όμως επεκτείνεται έως και κατά 32GB με την χρήση κάρτας μνήμης microSD. Κατά τα άλλα είναι εξοπλισμένο με Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, DLNA, NFC, A-GPS ενώ δεν απουσιάζει το ραδιόφωνο.

    Πολύ χρήσιμες οι εφαρμογές επίσης Quick Translator και LG Tag+

    Επιδόσεις

    Η εμπειρία χρήσης είναι απροβλημάτιστη, και μόνο αν οι απαιτήσεις σου ξεπερνούν κάποιο όριο, δεν θα συμφιλιωθείς μαζί του. Για να δούμε, και μερικά screenshots που κράτησα κατά την διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιώντας μερικά δημοφιλή benchmarks. Τυπικά πράγματα, για να έχετε μία εικόνα, στο περίπου. Επίσης, έχω αναρτήσει δύο φωτογραφίες (δεν τις έχω επεξεργαστεί) για να δείτε από μόνοι σας, τι είδους φωτογραφίες μπορείτε να τραβήξετε με το κινητό αλλά και ένα δείγμα video ανάλυσης 1080p.

    Quadrant

    Vellamo – HTML5

    Vellamo – Metal

    To αποτέλεσμα στο RL Benchmark

    Οι επιδόσεις της κάμερας, με τoν αισθητήρα 5 Mpixel χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές

    Ακόμη μία

    Δείτε παρακάτω το video sample ανάλυσης 1080p που τραβήξαμε με το LG Optimus L9

    Εν’ κατακλείδι

    Αναμφισβήτητα δεν είναι ένα κινητό που συγκλονίζει. Είναι όμως μία αξιοπρόσεκτη παρουσία που αξίζει κάποιος να επενδύσει για να πραγματοποιεί απλές, καθημερινές εργασίες όπως να σερφάρει στο Internet, να εργάζεται με email ενώ αν είναι επαγγελματίας, μπορεί να εκμεταλλευτεί το χαρακτηριστικό Quick Memo (ο καθένας μπορεί, και είναι γενικώς χρήσιμο χαρακτηριστικό, αλλά στον επαγγελματία πιστεύω πως είναι περισσότερο ελκυστικό) για να μοιράζεται σημειώσεις με συνεργάτες του, όποτε το επιθυμεί.

    Το Optimus L9 είναι ένα “stylish” κινητό, με λιτή αλλά μοναδική εμφάνιση, που μπορεί να μην ενθουσιάζει, ωστόσο το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και τουλάχιστον σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστός. Μπορείς να πεις πολλά για το “L9”, αλλά βαρετό, δεν μπορείς να το πεις.

    Δείτε το hands-on με το LG Optimus L9

    Specs: LG Optimus L9 (€399)

    Λειτουργικό Android 4.0
    Επεξεργαστής TI OMAP 4430 1.0GHz dual-core
    Μνήμη 4GΒ storage, 1GB RAM, microSD
    Οθόνη 4,7″ IPS-LED Backlit πολλαπλής αφής, 540×960 pixels
    Κάμερα 5 MPixel, με auto-focus, 1080p video, 1.3MPixel για βιντεοκλήσεις
    Συνδεσιμότητα Bluetooth 4.0 Wi-Fi, A-GPS, DLNA, NFC, mini-jack 3,5 χιλ., microUSB 2.0
    Αυτονομία
    Διαστάσεις 131,9 x 68,2 x 9,1 χιλ.
    Βάρος 125 γρ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles