25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το LG Optimus Vu, και επιβεβαιώνουμε, το stylus είναι ξανά στην μόδα!

    Μπορεί η κατηγορία των phablets (συσκευές που επινοήθηκαν για να καλύψουν το κενό ανάμεσα στα high-end smartphones και τα tablets, με βασικό κριτήριο την οθόνη που μπορεί να διαθέτει διαγώνιο που κυμαίνεται μεταξύ 5” και 6/ 7”) να μην αριθμεί πολλά μοντέλα, ωστόσο ήδη γνωρίζει σημαντική επιτυχία (η Samsung για παράδειγμα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι πωλήσεις του Galaxy Note II ξεπέρασαν τις 7 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο). Φαύλος κύκλος. Τα smartphones γίνονται ολοένα μεγαλύτερα, και τα tablets ολοένα μικρότερα, ωσότου φαίνεται να… ενωθούν εις σάρκαν μίαν. Η εποχή που είχαμε τα κινητά στην κλειδοθήκη έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα, όλοι ψάχνονται για μεγαλύτερη οθόνη, υψηλότερη ανάλυση, περισσότερα pixels ή… ανύπαρκτα – αν γίνεται – pixels.

    Η LG επινόησε για την συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών το Optimus Vu (το συγκεκριμένο που έχουμε στα χέρια μας είναι το LG-P895), ένα phablet με μάλλον περίεργο form factor, που επί της ουσίας αγκαλιάζει και ακολουθεί τις σχεδιαστικές προσταγές της μεγάλης 5 ιντσών οθόνης και το οποίο συνοδεύεται από stylus για να κρατάτε «χειρόγραφες» σημειώσεις.

    Η αγορά κυριαρχείται για την ώρα από το Galaxy Note II της Samsung (και το παλαιότερο Note), οπότε είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό να βλέπουμε τον ανταγωνισμό να πραγματοποιεί σημαντικά βήματα προς τα εμπρός αγκαλιάζοντας την κατηγορία. Αυτό που δεν περιμέναμε, είναι ότι η Samsung, θα κατάφερνε να ξανακάνει το stylus… μόδα. Ω, ναι… το είδαμε και αυτό! Η προσέγγιση της LG, αν μη τι άλλο, είναι πάντως πρωτότυπη, με την έννοια ότι ο form factor του phablet το διαφοροποιεί αμέσως από τον ανταγωνισμό. Είναι όμως αυτό αρκετό για να σε δελεάσει; Είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να υπολογίσεις πάντως. Για να δούμε λοιπόν από πιο κοντά την συσκευή και να τους αναλύσουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν.

    Συσκευασία

    Η συσκευασία του LG Optimus Vu είναι αρκετά ευμεγεθής – άλλωστε έχουμε να κάνουμε με ένα 5ιντσο phablet – και αρκετά προσεγμένη. Εκτός από το phablet λοιπόν, παρατηρούμε την ύπαρξη του stylus που η LG ονομάζει Rubberdium, τρια NFC tags τα οποία μπορείτε να προγραμματίσετε εσείς (θα αναφερθούμε αργότερα σε αυτό το πλεονέκτημα), USB φορτιστή, καλώδιο και ακουστικά. Όλα βρίσκονται τακτοποιημένα και προστατευμένα.

    Δείτε και το σχετικό unboxing video

    Αισθητική και ποιότητα κατασκευής

    Με την πρώτη επαφή είναι εύκολο για κάποιον να καταλάβει ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ξεχωριστή συσκευή. Και όπως ανέφερα πιο πάνω, το πλέον ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι ο form-factor, που ακολουθεί τις σχεδιαστικές προσταγές της οθόνης LED-backlit IPS multi-touch που ακολουθεί αναλογία 4:3.

    Η LG έχει δείξει τελευταία – με εξαίρεση το εκπληκτικό, τουλάχιστον για εμένα προσωπικά Nexus 4 – ότι στα κινητά της δεν χρησιμοποιεί καμπύλες, προτιμώντας τις καθαρές, λιτές ακμές και την ίδια λογική βλέπουμε να ακολουθεί και στο Optimus Vu. Η αλήθεια είναι ότι ο form-factor ξενίζει στην αρχή, και χρειάζεται λίγη εξοικείωση, ωστόσο η μεγάλη οθόνη, και η ευκολία που σου επιτρέπει να κάνεις πράγματα σε αποζημιώνει. Το σχήμα του, πολλοί θα πουν ότι είναι τετράγωνο, αλλά στην πραγματικότητα είναι… παραλληλόγραμμο ( ο Δημήτρης δίπλα μου χαρακτήρισε το σχήμα του ως υπέροχο οβάλ, με γωνίες που εξέχουν) και δεν είναι ιδιαίτερα βολικό για smartphone.  Θα χρειαστείς οπωσδήποτε θήκη και τσάντα ή κάποιο χαρτοφύλακα για να το μεταφέρεις (αν είναι Loui Vuitton που θα ταίριαζε στην περίσταση είναι δική σου υπόθεση).

    Όλο το μπροστινό τμήμα με την οθόνη προστατεύεται από Gorilla Glass, ενώ στο πίσω μέρος έχουμε να κάνουμε με ανθεκτικό, ανάγλυφο πλαστικό που βοηθάει σημαντικά στο κράτημα, ενώ επιπλέον χαρίζει μία επιπλέον νότα πολυτέλειας στο Optimus Vu. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Γενικώς, το Optimus Vu, από την πρώτη επαφή σου δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για μία πολυτελής συσκευή, και σε αυτό συντελεί και το φινίρισμα του μεταλλικού πλαισίου γύρω από την συσκευή.

    Εργονομία και χαρακτηριστικά

    Στην πρόσοψη του Optimus Vu, παρατηρούμε την ύπαρξη τεσσάρων πλήκτρων αφής στο κάτω μέρος, για τις λειτουργίες home screen, τα μενού, τις “ανοιχτές” εφαρμογές και “back” ενώ στο πάνω μέρος έχουμε μία κάμερα για βιντεοκλήσεις με αισθητήρα 1,3 MPixel καθώς και τον αισθητήρα φωτός και το μικρόφωνο.

    Στην πίσω πλευρά, έχουμε την κύρια κάμερα με αισθητήρα 8.0 MPixel που συνοδεύεται από LED flash, και αρκετά πιο κάτω το ηχείο. Όσο αφορά στην κάμερα, υποστηρίζει λειτουργίες geo-tagging, face detection, image stabilization και μπορεί να συλλάβει video ανάλυσης 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Τι γίνεται με τις φωτογραφίες; Εφόσον χρησιμοποιηθεί η υψηλότερη ανάλυση, μπορείτε να απολαμβάνεις αναγεννησιακούς- λέμε τώρα – καμβάδες 3264×2448 pixels! Αφού ζωγραφίζεις με το Instagram, έτσι δεν είναι;

    Στην δεξιά πλευρά της συσκευής, έχουμε να κάνουμε με τα κλασικά πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχο.

    Η αριστερή πλευρά είναι καθαρή από κουμπιά ωστόσο υπάρχει η υποδοχή για την κάρτα SIM που αφαιρείται με «συνδετήρα».

    Η πάνω πλευρά είναι η πλέον πολυπληθής και διαθέτει την έξοδο για τα ακουστικά, ένα dedicated πλήκτρο για screenshot/ notes, μία microUSB υποδοχή με slider/ κλείστρο για προστασία από την σκόνη καθώς και το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης της συσκευής.

    Hardware

    Λογικά θα περίμενες το συγκεκριμένο «τερατάκι» να φορούσε τετραπύρηνη CPU και δεν έπεσες έξω. Είναι εξοπλισμένο με το quad-core SoC (System-On-Chip) Tegra 3 της Nvidia με συχνότητα λειτουργίας 1.5GHz και με όλα τα γνωστά καλά και άσχημα του εν’ λόγω chipset.

    Είναι εξοπλισμένο επίσης με 1GB μνήμης καθώς και με 32GB αποθηκευτικού χώρου, που θα λέγαμε ότι επαρκεί για την πλειονότητα των περιπτώσεων χωρίς όμως να παρέχεται δυνατότητα επέκτασης, κάτι που είναι συγκλονιστικό, αν σκεφτείτε… πόσο εμβαδόν μένει ανεκμετάλλευτο! Συγκλονιστικό είναι επίσης το γεγονός, ότι δεν διαθέτει υποδοχή για το… stylus, και αυτό αποτελεί μειονέκτημα, με την έννοια ότι ενδέχεται να το ξεχνάτε ή ακόμα και να το χάσετε. Υποθέτω, ότι το πάχος της συσκευής – μόλις 8,5 χιλιοστά – έπαιξε τον ρόλο του για να πάρει η LG της συγκεκριμένη απόφαση.  Μία θήκη προστασίας και φύλαξης – για το phablet και το stylus αντίστοιχα – θα μπορούσε να υπάρχει στην συσκευασία του πάντως,  για να  “ευχαριστήσει” τον κάτοχο του.

    Όσο αφορά στην οθόνη, διαθέτει όπως είπαμε διαγώνιο 5 ιντσών και υποστηρίζει ανάλυση 1024×768 pixels με τον λόγο pixel ανά ίντσα να βρίσκεται στα 256 ppi. Δεν είναι και η πιο ευκρινής οθόνη που υπάρχει, αλλά αν την δείτε από κοντά, δεν πρόκειται να ψελλίσετε – ανάμεσα στα σάλια που θα τρέχουν από το στόμα σας – άλλον χαρακτηρισμό από το υπέροχη, εκτός και αν είστε tech-freak και δεν συμβιβάζεστε με κάτι λιγότερο από το επίπεδο της retina. Το panel είναι τύπου IPS LED-backlit και μπορείτε να περιμένετε καλές – αν και όχι απόλυτα ικανοποιητικές – γωνίες θέασης, ωραία, αληθοφανή  χρώματα, χωρίς τις γλυκές υπερβολές των AMOLED.

    Λογισμικό

    Το λειτουργικό σύστημα δεν είναι άλλο από το Android 4.0 (v.4.0.4) και το Optimus Vu διαθέτει αρκετές, ως επί το πλείστον χρήσιμες, προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Ακόμα και αν δεν ασχοληθείς με το Google Play –  που δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αλλά λέμε τώρα – έχει αρκετά πράγματα για να «παίξεις» (διαθέτει και FM radio, που είναι ένα χαρακτηριστικό που γυρεύουν οι περισσότεροι χρήστες στην χώρα μας). Όπως για παράδειγμα με την εφαρμογή LG Tag+ για να χρησιμοποιήσεις τα NFC tags που βρίσκονται στην συσκευασία και να τα προγραμματίσεις ώστε το κινητό να εισέρχεται στο mode που προτιμάς φτιάχνοντας και την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, μπορείς να προγραμματίσεις ένα NFC tag, με τέτοιο τρόπο ώστε να ενεργοποιεί την πλοήγηση, το Bluetooth ή ακόμα και την μουσική όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλεις την πλάτη του Optimus Vu πάνω στο αυτοκόλλητο που θα έχεις κολλήσει στο ταμπλό του αυτοκινήτου και όλα θα γίνουν αυτοματοποιημένα σχεδόν.

    Home screen

    Κάποιες από τις εφαρμογές

    Η περιήγηση στο λειτουργικό σύστημα, χάρη στον τετραπύρηνο επεξεργαστή είναι αψεγάδιαστη, όπως και η συμπεριφορά του σε όλες τις εφαρμογές που τουλάχιστον χρησιμοποίησα. Αν σου αρέσουν οι κόντρες, δες παρακάτω ορισμένες screenshots από διάφορα benchmarks που έτρεξα. Δεν τους βάζει φωτιά, ούτε μετατρέπει… λάστιχα σε σαπούνια, αλλά τουλάχιστον νιώθεις ότι έχεις αρκετούς αερόσακους και ζώνη ασφαλείας για το μέλλον επειδή είναι τετραπυρηνιά. Αν είσαι επαγγελματίας βέβαια, και ψάχνεις ένα εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο να μοιράζεσαι σχόλια, ιδέες, σημειώσεις και παρατηρήσεις με τους συνεργάτες σου, τότε θα βρεις ιδιαίτερα χρήσιμο το Quick Memo και το Σημειωματάριο. Mπορείς να κρατάς σημειώσεις είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλον εύκολα και γρήγορα.

    Το Antutu Benchmark. Σύγκριση με το Galaxy Note II, πάντα σύμφωνα με την εφαρμογή

    Το δημοφιλές Quadrant

    Benchmarking με το Vellamo HTML5

    Benchmarking με το Vellamo Metal

    Το αποτέλεσμα στο RL Benchmark

    Και τέλος τα αποτελέσματα που μας έδωσε το  GL Benchmark 2.5.1…

    … και μερικά ακόμη!

    Εμπειρία χρήσης

    Πριν αναφερθώ σε άλλα πράγματα, ας μείνω λίγο στο σχήμα και στις διαστάσεις του Optimus Vu, και για εκατομμυριοστή φορά στον… form factor.

    Καταρχήν, θα χρειαστείς οπωσδήποτε ακουστικά ή κάποιο bluetooth ακουστικό για την συσκευή. Πιθανόν, αν βρεθείς σε δημόσιο χώρο και το σηκώσεις δίπλα στο αυτί σου, πέρα από… θαυμασμό, ενδέχεται να προκαλέσεις άθελα σου… ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Αν θέλεις λοιπόν να είσαι διακριτικός, κράτα το στην… τσάντα ή προσποιήσου ότι είναι σκέτο tablet. Είναι ένα δίκαιο αντάλλαγμα, για την superb οθόνη. Από την άλλη, ωραία η οθόνη, το είπαμε, το ξανάπαμε, αλλά ένας form factor 16:10 ή 16:9 μοιάζει πιο λογικός όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιο εκτόπισμα.

    Παρότι ευμεγεθές, το Optimus Vu είναι σχετικά λεπτό, με 8,5 χιλιοστά πάχος (139,6 x 90,4 x 8,5 χιλιοστά είναι οι ακριβείς διαστάσεις του) και αρκετά ελαφρύ, μόλις 168 γραμμάρια, που είναι σημαντικό πλεονέκτημα.

    Η εμπειρία χρήσης του Optimus Vu σε συνδυασμό με το stylus σχεδόν αριστεύει. Δεν έχει όμως καθόλου… high-tech feeling και η όλη φάση, με ελάχιστες εξαιρέσεις δείχνει obsolete. Oύτε press sensitive είναι. Αν και στον χρήστη προσφέρει μάλλον… τα βασικά, όλα γίνονται σωστά και επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του επαγγελματία, που επιθυμεί ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο για να μοιράζεται σημειώσεις με τους συναδέρφους του. Τα χαρακτηριστικά που θα τον βοηθήσουν στον σκοπό του, είναι το “dedicated” πλήκτρο για screenshots που διαθέτει (ή πύλη και για το χαρακτηριστικό Quick Memo) και φυσικά το stylus.

    Το Rubberdium όπως ονομάζει η LG το stylus, είναι … παθητικό, ωστόσο καλής αίσθησης και με πολύ καλή απόκριση. Του λείπει η απαραίτητη, υπέροχη πρωτοτυπία για να “απογειωθεί” η εμπειρία χρήσης  και φαίνεται πως η LG ακολούθησε περισσότερο συντηρητική προσέγγιση με το stylus, προτιμώντας δοκιμασμένες και αξιόπιστες λύσεις.  Θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρή.

    Με το stylus μπορείτε να χειριστείτε στην πλειονότητα των περιπτώσεων το Optimus Vu, όπως θα κάνατε χρησιμοποιώντας την αφή, αλλά ο κύριος λόγος για να το χρησιμοποιήσετε, είναι για να κρατήσετε σημειώσεις στο σημειωματάριο και φυσικά να τραβήξετε “screenshots” πάνω στα οποία θα σημειώσετε, για να τα μοιραστείτε με συνεργάτες ή φίλους, μέσω email, μέσω μυνημάτων ή bluetooth ή μέσω των δημοφιλέστερων κοινωνικών δικτύων όπως τα Facebook, Twitter κ.α. Simple as that, and that is all.Πάπαλα.

    Κατά την αναπαραγωγή video, διαπιστώσαμε ότι το Optimus Vu είναι ιδιαίτερα άνετο, ακόμα και όταν το αρχείο που χρησιμοποιήσαμε είχε ανάλυση 1080p. Με φυσική κίνηση και ροή, χωρίς το παραμικρό σημάδι κόπωσης, μετατρέπει την αναπαραγωγή σε… εμπειρία, και λόγω της εξαιρετικής οθόνης αλλά και λόγω του ηχείου, που είναι αρκετά καλό σε απόδοση – όχι και ιδιαίτερα σε ένταση όμως – και με γεμάτο, μπασάτο, ωραίο ήχο.

    Δείτε ένα video σε ανάλυση 1080p που τραβήξαμε με το LG Optimus V

    Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιχνίδια, αλλά και την αναπαραγωγή μουσικής και δεν συναντήσαμε το παραμικρό πρόβλημα για να εκφράσουμε παράπονο. Όσο αφορά στις φωτογραφίες, είναι αρκετά ικανοποιητικές, με ωραία χρώματα και σωστό φωτισμό, ωστόσο παρακάτω έχουμε αναρτήσει ένα αυθεντικό δείγμα που δεν έχουμε επεξεργαστεί, για να δείτε το αποτέλεσμα και από μόνοι σας.

    Λίγο πριν την… καταιγίδα

    Η αυτονομία του Optimus Vu είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του. Η μπαταρία των 2080mAh, κρίνεται επιεικώς… ανύπαρκτη για το μέγεθος και το εκτόπισμα της συσκευής. Θέλω να πω, δεν είναι δυνατόν το Optimus L9 να διαθέτει μπαταρία στα 2150mAh και ο τετραπύρηνος γίγαντας να διαθέτει “μικρότερη” μπαταρία. Την χαρακτηρίζω οριακά επαρκή (με λίγο gaming, πλοήγηση στο internet και αρκετή ενασχόληση με την συσκευή σας βγάζει πέντε ώρες, αν είστε περισσότερο συντηρητικοί, στο τέλος της μέρας θα πρέπει να το επαναφορτίσετε).

    Εν’ κατακλείδι, το Optimus Vu είναι μία καλή λύση, αν ψάχνεσαι να αποκτήσεις phablet για να επισκιάσεις, τουλάχιστον σε μέγεθος, το κινητό του φίλου σου. Αν από την άλλη είσαι επαγγελματίας, τότε να ξέρεις ότι θα κάνεις μια χαρά την δουλειά σου – να βρίσκεσαι όμως κοντά σε…. πρίζα. Το κόστος του επίσης, δεν χαρακτηρίζεται υπερβολικό για το είδος της συσκευής. Δεν διέθετε αυτό το “κάτι” – πέρα από την οθόνη – για να με κάνει να στρέψω το βλέμμα μου ακαριαία, αλλά τουλάχιστον, η LG βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση.

    Specs: LG Optimus Vu (€599)

    Λειτουργικό Android 4.0
    Επεξεργαστής Nvidia Tegra 3 1.5GHz quad-core
    Μνήμη 32GΒ storage, 1GB RAM
    Οθόνη 5″ IPS-LED Backlit πολλαπλής αφής, 768×1024 pixels
    Κάμερα 8 MPixel, με auto-focus, 1080p video, 1.3MPixel για βιντεοκλήσεις
    Συνδεσιμότητα Bluetooth 4.0 Wi-Fi, A-GPS, DLNA, NFC, είσοδος ήχου 3,5 χιλ., microUSB 2.0
    Αυτονομία 833 ώρες αναμονή, 1.200 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 139,6 x 90,4 x 8,5 χιλ.
    Βάρος 168 γρ.

    Δείτε και ένα hands-on video με το LG Optimus Vu

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles