23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    LIFEPAL: ένα νέο δωρεάν App που ανιχνεύει πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου

    Ένα έξυπνο application που στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση διαφόρων μορφών καρκίνου, παρουσιάστηκε χθες (Τρίτη 28 Ιουνίου  2022) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Aμφιθέατρο της Cyta στη Λευκωσία.

    Πρόκειται για την έξυπνη εφαρμογή υγείας για κινητά, Lifepal, η οποία καταγράφει τα πιθανά πρώιμα συμπτώματα του χρήστη, προβαίνει σε ανάλυση των δεδομένων μέσω του έξυπνου αλγόριθμου που διαθέτει και καλεί, αν κριθεί αναγκαίο, το άτομο να επισκεφθεί τον ανάλογο επαγγελματία υγείας για έλεγχο.

    Όπως τόνισε στην παρουσίασή του ο Δρ Μιχάλης Παπαγεωργίου, General Surgeon, Chief of Medical Department of MSN Lifepal «τα τελικά αυτοματοποιημένα αποτελέσματα σε ομάδα ασθενών με έναν μήνα συνεχούς χρήσης, κατέδειξαν επιτυχή ανίχνευση πρώιμων συμπτωμάτων καρκίνου σε ποσοστό 88%».

    Εξηγώντας το μεγάλης σημασίας πρόβλημα που παρουσιάζεται με τη μη έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, ιδιαίτερα κατά τα πρώιμα στάδια, κάτι που θα σήμαινε και σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ίασης, ο Δρ Παπαγεωργίου απαρίθμησε τα οφέλη της εν λόγω εφαρμογής – App.

    Αφού τη χαρακτήρισε ως προτεινόμενη λύση, εξήγησε πως αυτό καταγράφει πρώιμα συμπτώματα, προβαίνει σε ανάλυση από τον έξυπνο αλγόριθμο και καλεί το άτομο να επισκεφθεί επαγγελματία υγείας για έλεγχο.

    Αρχικά, γίνεται εγκατάσταση παρακολούθησης της υγείας και στη συνέχεια αποθηκεύονται στο επονομαζόμενο «symptom wallet» τα πιθανά συμπτώματα για αναγνώριση από το ίδιο το άτομο. Η εφαρμογή βοηθά τον χρήστη να οργανωθεί καλύτερα και να γίνει πιο προνοητικός όσον αφορά την υγεία του, ενδυναμώνοντάς τον ταυτόχρονα με διάφορες άλλες πληροφορίες και υπενθυμίσεις σχετικά με την υγεία του.

    Στη δική του παρουσίαση, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία – Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος τόνισε ότι το Lifepal App, είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή που έρχεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών και έχει ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, μέσα από την έγκαιρη διάγνωση. «Να αποτελέσει, όπως προσδίδει και το όνομά του», υπέδειξε, «έναν φίλο ζωής για όλους μας. Ένα φίλο που μας παρέχεται εντελώς δωρεάν και είναι διαθέσιμος τόσο στο App store όσο και στο Google Play».

    Αναφέρθηκε εξάλλου στις ενέργειες που γίνονται στον τόπο μας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, σημειώνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για κάλυψη των αναγκών των πολιτών καθώς και των επαγγελματιών υγείας, είναι απαραίτητες για μία χώρα πιο σύγχρονη και ευέλικτη. Μία ψηφιακή και κανοτόμα χώρα που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και θα πρωταγωνιστεί στο διεθνές σκηνικό, όπως είπε. Κατανοώντας γρήγορα αυτή την ανάγκη, συνέχισε, η Κυβέρνηση έθεσε υψηλούς στόχους, συμβαδίζοντας πλήρως με την ευρωπαϊκή ατζέντα στο πλαίσιο της οποίας η μετάβαση σε μία ψηφιακή και πράσινη εποχή είναι εκ των ων ουκ άνευ για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

    Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, η κυρία Αλίκη Δράκου, Επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης – Διεύθυνση Στρατηγικής Cyta, επισήμανε ότι ο Οργανισμός, ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, που σχεδιάζει, αναπτύσσει και υλοποιεί στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της κάθε  ενέργειάς του και αναγνωρίζει ότι η αξία της τεχνολογίας γίνεται χειροπιαστή  και αποκτά πραγματική αξία όταν οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές της βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, ειδικά όταν είναι άμεσα συνυφασμένη με την υγεία.

    Για τον σκοπό αυτό, υπογράμμισε, η Cyta παρακολουθεί με προσοχή όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-health και επιθυμεί οι πελάτες της, καθώς και το σύνολο του προσωπικού της, να έχουν στη διάθεσή τους υπηρεσίες και εφαρμογές που να προσθέτουν αξία στην ποιότητα ζωής τους και θα διαφυλάσσουν, στον βαθμό του εφικτού, την υγεία τους. Και πρόσθεσε «Στο πλαίσιο αυτό η εφαρμογή Lifepal θα φιλοξενείται στα Κέντρα Δεδομένων της Cyta, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα διαφύλαξης  των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας».

    Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Chief Scientist for Research and Innovation of the Republic of Cyprus and Chairman of the Board of Directors at Research and Innovation Foundation, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, o Cardiothoracic Surgeon, Cofounder of American Heart Institute/American Medical Center Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου, ο Executive Director/Founder of CSHM and Karaiskakio Foundation Παύλος Κωστέας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΠΑΣΥΚΑΦ κ. Νικόλας Φιλίππου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles