19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    LOL! To “Happy Birthday to you” ανήκει στη Warner Music

    Θα σας πούμε μία ιστορία. Ξέρετε φυσικά το τραγουδάκι “Happy Birthday to you”. Το έχετε τραγουδήσει χιλιάδες φορές, το έχετε ήδη ακούσει εκατομμύρια φορές. Νομίζετε ότι υπήρχε από πάντα; Ε, σχεδόν, αλλά όχι ακριβώς. Υπάρχει πάρα πολλά χρόνια, είναι μία προσαρμογή ενός τραγουδιού που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με τίτλο “Good Morning to All” και τα δικαιώματά του, ανήκουν παρακαλώ στη Warner Music! Δικαιώματα που έχουν αποφέρει στην εταιρεία πάρα πολλά χρήματα.

    Y-Sub-Happy-articleLarge

    Η ιστορία εξελίσσεται ως εξής. Μία σκηνοθέτιδα, η Jennifer Nelson, ανακάλυψε πως για να χρησιμοποιήσει το τραγούδι σε ένα ντοκιμαντέρ της, θα πρέπει να πληρώσει 1500 δολάρια στη Warner/Chappell. Ενώ αρχικά συμφώνησε προκειμένου να ολοκληρώσει τη δουλειά της  μετέπειτα, με τους νομικούς της, συνέταξε μία αγωγή εναντίον της Warner, διεκδικώντας μερικά εκατομμύρια δολάρια για royalties που έχει κερδίσει η εταιρεία για το συγκεκριμένο τραγούδι, αποδεικνύοντας στην αγωγή της πως η Warner, δεν μπορεί να κατέχει τον σκοπό του τραγουδιού παρά μόνο κάποιες προσαρμογές του για πιάνο. Και ότι το συγκεκριμένο τραγούδι, δεν έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα μετά το 1921. LOL; Ε, ναι.

    Για λόγους ασφαλείας λοιπόν, μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή της κας Nelson, όταν ένας φίλος σας έχει γενέθλια, παραμείνετε στο «Να ζήσεις …. Και χρόνια πολλά». Έχουμε την αίσθηση πως με την Ελληνική εκδοχή, δεν θα σας έρθει η Warner να ζητήσει royalties…

    Υ.Γ. Αν θέλετε να διαβάσετε με λεπτομέρεια την ιστορία του τραγουδιού, μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της αγωγής της Nelson που δημοσιεύεται στο TechDirt, εδώ. Επικό ανάγνωσμα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles