16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ταραχές στο Λονδίνο. Ποιος φταίει; Τα Social Media λέει η αστυνομία… και η Daily Mail

    Οι ταραχές πού συμβαίνουν για τρίτη νύχτα στην περιοχή του Tottenham στο Λονδίνο, έχουν άρωμα από το Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα. Για τρίτη νύχτα, με κέντρο το Tottenham οι καταστροφές και οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, αλλά και οι λεηλασίες συνεχίζουν στο ίδιο μέρος, ενώ παρόμοια περιστατικά παρατηρώνται στο Birmingham, το Liverpool και άλλες πόλεις, σύμφωνα με αναφορές. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Mark Duggan και η αστυνομία άρχισε να παρατηρεί πως αμέσως δημιουργήθηκε fan page στο facebook στην οποία πολίτες εξέφραζαν την οργή τους αλλά και την πρόθεσή τους να διαμαρτυρηθούν.

    Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Daily Mail, δύο μέρες μετά κατηγορεί το twitter για την διάδοση των προθέσεων βίας. Ναι, το hashtag #tottenham είναι εκείνο που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς για να δει επι τόπου μαρτυρίες από τα γεγονότα, τόσο πολιτών, όσο και δημοσιογράφων. Έρευνα απέδειξε πως ο κύριος τρόπος συνεννόησης των εφήβων ειδικά για τις διαμαρτυρίες ήταν και είναι ο Blackberry Messenger. Τα Blackberry smartphones είναι αρκετά διαδεδομένα στους teenagers της Μεγάλης Βρετανίας και ο messenger είναι ένας δωρεάν τρόπος επικοινωνίας. Και ανώνυμος βέβαια. Η RIM έσπευσε να προσφέρει την βοήθειά της στην Βρετανική Αστυνομία, σε περίπτωση που χρειαστεί, πράγμα που σημαίνει πως η ανωνυμία του messenger δεν είναι και τόσο διασφαλισμένη.

    Έχουν δίκιο όμως τόσο η αστυνομία, όσο και η Daily Mail που εξαπολύουν μύδρους εναντίων των Social Media; Σίγουρα τα social media και ειδικά το twitter, είναι ένας πολύ άμεσος τρόπος να μεταδίδονται ειδήσεις και trends. Το τι συμβαίνει στον επόμενο δρόμο, δεν θα μπορούσε να το γνωρίζει κανείς αν δεν υπήρχαν άνθρωποι να μεταδίδουν αυτή την πληροφορία. Αυτό είναι το πρόβλημα όμως; Ή το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την ίδια ιδέα και απλά έχουν βρει τον τρόπο να συντονίζονται; Αν θυμηθούμε τις πρόσφατες εικόνες από τις ταραχές που είχαν συμβεί στην Αθήνα το διήμερο 28-29 Ιουνίου, θα διαπιστώσουμε πως τα social media λειτούργησαν για να προβάλλουν μία κατάσταση. Ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους αλλά είχαν ένα κοινό θέμα να τους απασχολεί. Το ίδιο ισχύει και με τους fans της Lady Gaga ή του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron.

    Βλέπουμε με πολύ σκεπτικισμό τις αντιδράσεις εναντίον των social media από παραδοσιακούς φορείς. Και τις αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό γιατί αισθανόμαστε ότι υπάρχει μία προσπάθεια μετατόπισης του προβλήματος. Και στην περίπτωση της Βρετανίας, και στην περίπτωση της Ισπανίας, αλλά και της Ελλάδας, βιάστηκαν αρκετοί να πουν πως για όλες τις αναταραχές φταίνε τα “καινούρια μέσα“. Τα καινούρια μέσα όμως, χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που προχωρούν σε κάποιες πράξεις. Τα αίτια των πράξεών τους είναι το ζήτημα και όχι τα μέσα που χρησιμοποιούν για να τις υποστηρίξουν ή να τις διαδώσουν.

    Πείτε μας την γνώμη σας γι αυτό… έχει ανοίξει μία πολύ μεγάλη συζήτηση στα νέα αλλά και τα συμβατικά media γι αυτό το θέμα, η οποία δεν πρόκειται να λήξει σύντομα.

    Πηγές: The Guardian, Daily Mail, Reuters, Mashable

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles