23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    H θανατηφόρα ακτίνα ενός ουρανοξύστη στο Λονδίνο και το «δεύτερο» λάθος του αρχιτέκτονα

    Ένας από τους πιο σύγχρονους ουρανοξύστες στο Λονδίνο, έχει ένα παρατσούκλι: τον λένε Walkie Talkie καθώς, το σχήμα του που φαρδαίνει όσο κανείς φτάνει στους τελευταίους από τους 37 ορόφους, κάνει το κτίριο να μοιάζει με αυτή τη συσκευή. Από την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, αλλάζει παρατσούκλι καθώς, βγήκε στη δημοσιότητα ότι εξαιτίας αυτού του σχήματος και των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, ο ουρανοξύστης συγκεντρώνει το φως του ήλιου και το «στέλνει» σε ένα δρόμο λίγο πιο κάτω, με αποτέλεσμα να λιώσει κυριολεκτικά ένα αυτοκίνητο.

    London's 'Walkie Talkie' skyscraper reflects light hot enough to fry an egg - video

    Ναι, δεν είναι αστείο, ούτε υστερία των περαστικών. Σε ένα καφέ που βρίσκεται σε δρόμο νότια του ουρανοξύστη μάλιστα, ο ιδιοκτήτης κατόρθωσε να ψήσει ένα αβγό με τις ακτίνες που συγκεντρώνονται από την αντανάκλαση του κτιρίου και να ζεστάνει μία μπαγκέτα. Τα κτίρια του δρόμου αυτού βλέπουν την μπογιά στα ξύλα και τα μέταλλα να λιώνει και σίγουρα, αν ένας άνθρωπος καθίσει για λίγη ώρα κάτω από αυτή την «ακτίνα» του ουρανοξύστη, μπορεί να πεθάνει.

    skyscraper2-620x349

    Ο αρχιτέκτονας του κτιρίου, Rafael Viñoly ομολόγησε στη Guardian πως έχουν γίνει λάθη στο συγκεκριμένο κτίριο. Την εποχή που σχεδιαζόταν δεν υπήρχε επαρκές λογισμικό για να υπολογίσουν την αντανάκλαση του κτιρίου, λέει. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς εκεί. Το πρόβλημα του αρχιτέκτονα από την Ουρουγουάη είναι ότι το Λονδίνο «ζεστάθηκε» ξαφνικά. «Αλλιώς θυμόμουν το Λονδίνο από τότε που είχα έρθει πρώτη φορά. Τώρα, έχετε συνέχεια ήλιο!» λέει στη συνέντευξή του.

    Φυσικά, στο φαινόμενο της θανατηφόρας ακτίνας του ουρανοξύστη Walkie Talkie συμβάλλει και το γεγονός ότι κατά τον σχεδιασμό είχαν προβλεφτεί κατασκευές στην καμπύλη του κτιρίου που θα εμπόδιζαν την ανάκλαση του φωτός προς τα κάτω, αλλά αφαιρέθηκαν κατά την εκτέλεση για να μειωθεί το κόστος. Λεπτομέρειες, έτσι;

    _69625278_light

    Για τον Ουρουγουανό αρχιτέκτονα πάντως, είναι το δεύτερο παρόμοιο «λαθάκι» που γίνεται. Το πρώτο συνέβη σε ένα ξενοδοχείο στο Las Vegas. Η αντανάκλαση του φωτός πάνω στην πρόσοψη του Vdara ήταν τόσο έντονη που, οι ακτίνες που έπεφταν στον χώρο μίας πισίνας του, είχαν ως αποτέλεσμα να λιώνουν οι σεζλόνγκ και να καούν τα μαλλιά ενός τουρίστα το 2010.

    Μάλλον ο αρχιτέκτονας είχε επισκεφτεί και το Las Vegas την εποχή των παγετώνων

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles