18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Nokia Lumia 1520 hands-on review: Πανίσχυρο και επιβλητικό

    Έτσι δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ένα phablet; Επιβλητικό…Αφού ο χρήστης ξεπεράσει το πρώτο σοκ του μεγέθους του και πάρει απόφαση ότι από εδώ και πέρα οι 4-4,3-4,7-5 ίντσες θα του φαίνονται «λίγες», μπορεί να αρχίσει να ανακαλύπτει τον εσωτερικό, πλούσιο κόσμο του Lumia 1520, του πρώτου phablet της Nokia, το οποίο όμως μπαίνει δυναμικά στην αγορά με τεχνικά χαρακτηριστικά που θα ζήλευαν πολλοί ανταγωνιστές του. Μπορεί, όμως, να τους ανταγωνιστεί στην ουσία; Πάμε να το δούμε…

    Lumia-1520-1

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Η εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι για το 1520 είναι πως πρόκειται για μια απλή μεγένθυνση του Lumia 1020, με ισχυρότερο hardware και μικρότερη κάμερα. Δεν έχουν και άδικο, αφού κατά βάση, ναι, αυτό είναι. Όμως δε μπορεί να κριθεί μέσα σε μια γραμμή κειμένου, δε μπορεί να κριθεί καν σε ένα ολόκληρο κείμενο, αν δε το πιάσετε στα χέρια σας. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη δημιουργία που θα έχει τη δική του θέση στις σελίδες της ιστορίας, ως το πρώτο και τελευταίο phablet της Nokia (στην προ-Microsoft εποχή). Εξωτερικά δανείζεται κάποια στοιχεία από το 920, παραμένει «τετράγωνο», αλλά έχει στρογγυλεμένες γωνίες, σε αντίθεση με τις «τομές» του 1020.

    Η Nokia κατάφερε να φτιάξει μια θηριώδη συσκευή, μειώνοντας δραστικά το πάχος της, όμως, σε σχέση με το Lumia 1020. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μικρότερη κάμερα των 19 MPixels, τα «μισά» από τα 41 MPixels του μικρότερου μοντέλου. Έτσι η κάμερα δεν εξέχει από το πίσω μέρος παρά ελάχιστα και το κρύσταλλό της προστατεύεται επαρκώς από φθορές χάρη στο μικρό χείλος που κάνει το πλαστικό περίβλημά του. Η μαύρη (διατίθεται επίσης σε λευκό, κίτρινο και κόκκινο) συσκευή που είχαμε στα χέρια μας, με τη matte, τυπική υφή, σε καμία περίπτωση δεν ελκύει τα βλέμματα, μάλιστα για αρκετή ώρα μπορεί κάποιος να αναρωτιέται αν κρατάτε κινητό, ατζέντα ή πορτοφόλι. Το αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό, εξαρτάται από εσάς τους ίδιους. To βάρος της, πάντως, είναι σχετικά μεγάλο, στα 209 γραμμάρια.

    nokia-lumia-1520-box (Medium)

    Lumia-1520-touch

    Lumia-1520-camera

    Σχεδόν όλη η πρόσοψη προστατεύεται από Gorilla Glass 2, ενώ τα περιθώρια αριστερά και δεξιά της οθόνης είναι τα ελάχιστα. Μικρά είναι και τα πάνω-κάτω περιθώρια, ειδικά το κάτω, στο οποίο πλέον τα 3 φωτιζόμενα πλήκτρα αφής δείχνουν «στριμωγμένα». Όλα έγιναν ώστε να διατηρηθούν μικρές οι διαστάσεις της συσκευής, μάταια πάντως αφού και πάλι είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το HTC One Max και πολύ μεγαλύτερη από το Note 3. Επιπλέον, εξ΄αιτίας αυτού, είναι δύσκολο να χειριστείτε το 1520 με το ένα χέρι, εκτός αν έχετε τεράστια δάκτυλα και ειδικά αντίχειρα. Τα 3 πλήκτρα στη δεξιά πλευρά (κάμερα, power/lock και ένα διπλό volume up/down) είναι σωστά τοποθετημένα αλλά δεν εντοπίζονται όσο εύκολα θα θέλαμε, ούτε προσφέρουν το feedback που θα επιζητούσαμε. Θα μπορούσαν κάλλιστα να εξέχουν λίγο περισσότερο και αυτό θα άλλαζε την άποψή μας.

    Στην αριστερή πλευρά έχουμε τις υποδοχές για microSD και nano-SIM (γιατί Nokia;), με 2 συρταράκια που εξέρχονται με το ειδικό εργαλείο ή μια βελόνα. Στο πάνω μέρος θα βρείτε μόνο το audio jack ενώ στο κάτω τη microUSB. Στην πάνω μεριά της πρόσοψης διακρίνονται το ακουστικό και η δευτερεύουσα κάμερα, αλλά δε θα δείτε τους διάφορους αισθητήρες που διαθέτει το 1520. Στο πίσω μέρος δεσπόζει η κάμερα και το dual-LED flash, ενώ αμυδρά διακρίνεται το ηχείο στο κάτω μέρος. Αξίζει να αναφερθεί πως η συσκευή διαθέτει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερα (!) μικρόφωνα, δύο στην πρόσοψη και δύο στην πλάτη της, έτσι οι προσδοκίες μας για την ποιότητα του καταγραφόμενου ήχου αυξήθηκαν σημαντικά μόλις το διαπιστώσαμε. Τέλος να αναφέρουμε πως το Lumia 1520 δέχεται και ασύρματη φόρτιση, αρκεί να αγοράσετε ξεχωριστά έναν ειδικό φορτιστή που να υποστηρίζει το Qi πρότυπο.

    Οθόνη, hardware και λοιπά χαρακτηριστικά

    Ξεκλειδώνοντας τη συσκευή και ανοίγοντας την οθόνη, έρχεται μια μικρή απογοήτευση: Δεν είναι AMOLED. Προσωπικά ποτέ δεν περίμενα ότι θα έγραφα την παραπάνω φράση για ένα smartphone, μιας και προτιμώ τα IPS ή SuperLCD panels που χρησιμοποιούνται κατά κόρον αυτή την περίοδο, ωστόσο οι οθόνες των Lumia από την αρχή είχαν κερδίσει μια θέση ψηλά στην εκτίμησή μου, καθώς είχαν πολύ καλή απόδοση και ταίριαζαν άψογα με το design των συσκευών αλλά και το interface του λειτουργικού. Έτσι, η μετάβαση από AMOLED σε IPS στο 1520 ξενίζει κάπως, αφού το μαύρο δεν είναι πλέον τόσο…μαύρο. Παρ’όλα αυτά, το panel φωτίζεται σχετικά ομοιογενώς και δεν θα έχετε κάποιο παράπονο από την ποιότητα απεικόνισης, ειδικά από τη στιγμή που η ανάλυση της οθόνης είναι full HD (1080×1920 pixels, 367 ppi).

    Lumia-1520-flip-cover-2

    Lumia-1520-5

    Lumia-1520-buttons

    Lumia-1520-front

    Μπορεί, ωστόσο, να μη σας ικανοποιήσει απόλυτα η φωτεινότητα και η ευκρίνεια υπό ήλιο. Γενικά είναι ικανοποιητική, αλλά σε σχέση με τα άλλα, high-end Lumia, το 1520 πάσχει ελαφρώς σε αυτό τον τομέα, παραμένοντας φυσικά ανώτερο από αρκετά μοντέλα του ανταγωνισμού. Η αυτόματη φωτεινότητα, με τη σειρά της, λειτουργεί μια χαρά, ενώ και η απόκριση στο άγγιγμα του χρήστη είναι αρκετά καλή…προσθέστε και το ότι μπορείτε να το χειριστείτε ακόμα και με γάντια στα χέρια σας και έχετε μια επαρκή εικόνα για την οθόνη.

    Όσο για το hardware, η εταιρεία δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου: Snapdragon 800 με τέσσερις πυρήνες Krait 400 στα 2,2 GHz, 2GB RAM και Adreno 330 GPU αποτελούν εντυπωσιακό συνδυασμό που προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις ακόμα και σε “bloated” Android συσκευές, πόσο μάλλον στο ελαφρύ Windows Phone 8 Black. Όχι πως με τιμή στα €749 θα περιμέναμε οτιδήποτε λιγότερο από αυτά, αλλά οι εντυπώσεις από το HTC One Max είναι ακόμη νωπές, βλέπετε. O εσωτερικός χώρος αποθήκευσης ανέρχεται στα 32GB και για τους περισσότερους χρήστες θα είναι υπέρ-αρκετός, αλλά η Nokia μας έδωσε και την επιλογή της microSD, καλύπτοντας κάθε ανάγκη.

    Από εκεί και πέρα έχουμε υποστήριξη 4G/LTE δικτύων, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac με δυνατότητα μετατροπής σε hotspot, Bluetooth 4.0 με A2DP, NFC, ραδιόφωνο FM, GPS με A-GPS και GLONASS, ενώ η microUSB 2.0 θύρα του είναι MHL-enabled και άλλωστε, μπορείτε να κάνετε stream την εικόνα μέσω και DLNA.

    Lumia-1520-side

    Lumia-1520-sim-microsd

    Lumia-1520-flip-cover-3

    Lumia-1520-flip-cover

    Lumia-1520-4

    Όπως θα φανταστήκατε, οι επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά του Lumia 1520 μας άφησαν απόλυτα ευχαριστημένους συνολικά, χωρίς να απογοητεύσουν σε κανένα τομέα και εξασφαλίζοντας ταχύτατη και απροβλημάτιστη λειτουργία σε κάθε περίπτωση. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει το Windows Phone OS να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητες του τηλεφώνου…

    Windows Phone 8 Black inside

    To Lumia 1520 έρχεται με την τελευταία έκδοση του WP OS εγκατεστημένη, τη λεγόμενη και GDR3 ή Black. Χάρη σε αυτήν υποστηρίζεται το τετραπύρηνο chipset και η 1080p ανάλυση της οθόνης, αλλά οι βελτιώσεις και προσθήκες σίγουρα δε σταματούν εκεί.

    Ξεκινώντας από τη lockscreen, έχουμε το Glance mode, στο οποίο η φωτεινότητα μειώνεται και προβάλλονται η ώρα και οι ειδοποιήσεις στο χρήστη, είτε μόνιμα, είτε ανά διαστήματα, εκτός αν θέλετε να απενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε και το χρώμα των fonts. Συνεχίζουμε ανοίγοντας την οθόνη (κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε και με διπλό tap) και διαπιστώνοντας πως οι 6 ίντσες διαγωνίου ήταν αρκετές για να προσθεθεί μια επιπλέον στήλη με tiles στη homescreen! Έτσι τώρα έχετε ακόμη περισσότερα tiles/apps στη διάθεσή σας χωρίς να κάνετε scroll down, ενώ κρατώντας πατημένο το δάκτυλό σας πάνω σε κάποιο tile μπορείτε τόσο να το μετακινήσετε, όσο και να το κάνετε resize από μικρό εικονίδιο σε μεσαίου μεγέθους ή σε μεγάλο, “live” thumbnail, αν το app υποστηρίζει προεπισκόπηση περιεχομένου (π.χ. ημερολόγιο, εικόνες, κ.λπ.).

    lumia-1520-menu

     

    Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο “Home” ανοίγει το “Speech” για να δώσετε τις εντολές σας, ενώ κρατώντας πατημένο το “Back” ανοίγει ο app killer που σας δείχνει τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο και σας επιτρέπει να τις κλείσετε. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται τραβώντας τας τες προς τα πάνω αλλά μόνο πατώντας το “X” που βρίσκεται πάνω σε κάθε παράθυρο εφαρμογής. Μικρό το κακό. Ακόμη μια παρατήρηση όσον αφορά τη λειτουργικότητα του interface αφορά το κυρίως μενού, το οποίο δείχνει να μην εκμεταλλεύεται τη μεγάλη οθόνη και οι πολλές επιλογές/εφαρμογές απαιτούν διαρκές scrolling για να τις εντοπίσετε. Ελπίζουμε στο μέλλον να προσθεθεί η επιλογή προβολής σε πλέγμα ή να χρησιμοποιηθεί κάποια άλλη μέθοδος για να διευκολύνει το χρήστη εδώ.

    Το νέο WP φέρνει επίσης τη δυνατότητα κλειδώματος της περιστροφής της οθόνης, αν θέλετε να την κρατήσετε μόνιμα σε portrait ή landscape mode. Το πρόβλημα είναι πως δε μπορείτε να το κάνετε με εύκολο και γρήγορο τρόπο, αφού θα πρέπει να πάτε στα Settings κάθε φορά που θέλετε να τροποποιήσετε την επιλογή. Μπορείτε, επιπλέον, να συνδεθείτε σε Wi-Fi δίκτυο από την πρώτη στιγμή που ανοίξετε το 1520, πριν καν το setup, αλλά και να μοιραστείτε τη 3G/4G σύνδεσή σας μέσω Bluetooth με άλλες Windows 8.1 συσκευές. Στο μενού του αποθηκευτικού χώρου μπορείτε να δείτε τις κατηγορίες δεδομένων που καταλαμβάνουν το χώρο, αν και file manager ακόμη δεν υπάρχει, ενώ, τέλος, το Driving Mode μπορεί να μπλοκάρει όλες τις ειδοποιήσεις όταν οδηγείτε εκτός από τηλέφωνα και SMS, ή ακόμη και αυτά, με προαιρετική αυτόματη απάντηση μέσω SMS.

    lumia-1520-menu-2

    Φυσικά διατηρούνται βοηθήματα και εφαρμογές όπως το Office, το OneNote, το Wallet, το Transfer my Data, τo Screen Beamer (προβολή οθόνης σε άλλη συσκευή μέσω internet), το Data Sense (έλεγχος του όγκου δεδομένων που μεταφέρονται μέσω Wi-Fi ή δικτύου κινητής. Ακόμη μπορείτε να ορίσετε φραγή εισερχόμενων κλήσεων και SMS από συγκεκριμένους αριθμούς και να εντοπίσετε τη συσκευή σας αν χαθεί μέσω του “find my phone”.

    Και τέλος, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι εξαιρετικοί HERE maps, ενώ η πλοήγηση HERE Drive έγινε Drive+, προσφέροντας μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά και λειτουργίες, παρέχοντας ακόμη περισσότερες πληροφορίες στο χρήστη και διατηρώντας τη χρηστικότητα και την αποδοτικότητά της.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Μπορεί η κάμερα του 1520 να είναι «μόλις» 20 MPixels και να έχει dual-LED flash αντί για το εκθαμβωτικό xenon flash του 1020, αλλά συνεχίζει να επιτελεί το έργο της και με το παραπάνω. Αποθηκεύει δύο φωτογραφίες κάθε φορά, μια με ανάλυση 5 MP για εύκολο διαμοιρασμό και μια υψηλής ανάλυσης, 16 MP, με το μέγεθος αυτών των τελευταίων να φθάνει τα 4-5 MB. Μια νέα δυνατότητα είναι πως μπορεί να αποθηκεύσει και σε μορφή RAW για τους χρήστες που επεξεργάζονται τις εικόνες τους σε υψηλότερο επίπεδο με εξειδικευμένο software και θέλουν αυτή την επιλογή, ενώ πολύ σημαντικό είναι το lossless zoom έως 2X που κάνει η κάμερα, προσφέροντας πολύ υψηλή ποιότητα ζουμαρισμένων λήψεων.

    Δείτε τη διαφορά στις παρακάτω λήψεις μεταξύ χαμηλής ανάλυσης (5 MP) και υψηλής ανάλυσης (16 MP)

    Lumia-1520-camera

    Lumia-1520-camera-2

    Lumia-1520-camera-20

    Lumia-1520-camera-19

    Η αυτόματη εστίαση λειτουργεί πολύ καλά μέχρι και τα 10 περίπου εκατοστά από το αντικείμενο και με τον ειδικό «φακό» ονόματι “Refocus” της Nokia μπορείτε να κάνετε πολλαπλές λήψεις από το ίδιο σημείο με κάθε πιθανή εστίαση, συνδυάζοντάς τες στο τέλος για μια συνολικά εστιασμένη φωτογραφία ή απλώς επιλέγοντας την εστίαση στο αντικείμενο που θέλετε. Όλοι οι γνωστοί «φακοί» (lenses) είναι διαθέσιμοι, όπως το Smart Camera, το Pro Camera, το Action Shot κ.λπ. Χάρη σε αυτούς μπορείτε να εκμεταλλευθείτε στο έπακρο την κάμερα του Lumia 1520, λαμβάνοντας καλύτερα αποτελέσματα απ’ότι με το 99% των smartphones της αγοράς.

    Μπορεί να κάνει λήψη video 1080p στα 30 FPS με σταθεροποίηση εικόνας και ένα δείγμα της ποιότητας μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω video. Σε γενικές γραμμές οι λήψεις του 1520 κατατάσσονται στις κορυφαίες της κατηγορίας, με λίγο «θόρυβο», ακριβή χρωματική απόδοση και καλά επίπεδα λεπτομέρειας. Ακόμα και υπό χαμηλό φωτισμό τα καταφέρνει σχετικά καλά, αν και όπως είπαμε το φλας δεν έχει την ένταση του 1020. Και χάρη στα 4  μικρόφωνά του, ο ήχος που καταγράφει είναι επίσης εξαιρετικής ποιότητας και πλαισιώνει ιδανικά τα HD videos, κάτι που κανείς χρήστης δε μπορεί παρά να εκτιμήσει.

    Lumia-1520-camera-4

    Lumia-1520-camera-5

    Lumia-1520-camera-7

    Lumia-1520-camera-8

    Lumia-1520-camera-9

    Lumia-1520-camera-11

    Lumia-1520-camera-12

    Lumia-1520-camera-14

    Lumia-1520-camera-15

    Lumia-1520-camera-16

    Lumia-1520-camera-18

    Lumia-1520-camera-21

    Lumia-1520-camera-3

    Lumia-1520-camera-10

    Οι διακριτικές οπές για την έξοδο του ήχου δεν προϊδεάζουν, αλλά η απόδοση του 1520 είναι υψηλής ποιότητας και εξ’ίσου υψηλής έντασης. Φυσικά, δε μπορούν να συγκριθούν με το Beats Audio ή το BoomSound της HTC, αλλά κανείς δε μπορεί, ούτως ή άλλως. Το συμπέρασμα είναι πως θα σας ικανοποιήσουν, όπως και η ηχητική απόδοση αν χρησιμοποιείτε ακουστικά. Επίσης έχετε και προηγμένες ρυθμίσεις στη διάθεσή σας για να φέρετε τον ήχο στα «μέτρα» σας μέσω του equalizer. Θα θέλαμε, ίσως, λίγο καλύτερη απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων από μια τόσο μεγάλη και ακριβή συσκευή. Επίσης, όταν ακουμπάτε τη συσκευή σε κάποια επίπεδη επιφάνεια δεν καλύπτεται το ηχείο, προς απογοήτευσή μας, όμως, αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε τη flip-cover θήκη (CP-623)που μας έδωσε η Nokia μαζί με τη συσκευή (η οποία είναι αρκετά καλή κατά τα άλλα).

    Lumia-1520-speaker

    Η αυτονομία του Lumia 1520 είναι με μία λέξη, κορυφαία. Η μπαταρία των 3.400 mAh σε συνδυασμό με το IPS panel και την ιδανική χρήση πόρων του λειτουργικού επιτυγχάνουν τρομερά χαμηλή κατανάλωση, με αποτέλεσμα η συσκευή να αντέχει έως και 10 ώρες τυπικής χρήσης, ίσως και περισσότερες ανάλογα με τη φωτεινότητα και το τι κάνετε σε αυτές τις ώρες. Εξαιρετικές επιδόσεις που μας κάνουν να ξεχνάμε πως η μπαταρία δεν είναι αφαιρούμενη και να μιλάμε στο τηλέφωνο με τις…μέρες, χωρίς άγχος για επαναφόρτιση! Σημειωτέον πως υπάρχει και energy saving χαρακτηριστικό για μείωση της κατανάλωσης όταν η μπαταρία «πέφτει» επικίνδυνα…

    Lumia-1520-3

    Η τελευταία παράγραφος είναι ίσως η πιό εύκολη και η πιό δύσκολη ταυτόχρονα, στα reviews των premium συσκευών όπως το 1520. Από τη μία τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες που μας εντυπωσιάζουν κάθε φορά, από την άλλη η απότομη προσγείωση όταν θυμόμαστε την τιμή τους και το ότι κάποιοι χρήστες θα κληθούν να δώσουν αυτά τα χρήματα για να τις αποκτήσουν, ποσά υπέρογκα για τα δεδομένα της εποχής μας. Η επιλογή των λέξεων, λοιπόν, πρέπει να είναι προσεκτική.

    Το Lumia 1520 είναι αναμφίβολα η κορυφαία συσκευή της Nokia μέχρι στιγμής, από κάθε άποψη, παραβλέποντας την ελαφρώς υποδεέστερη κάμερα σε σχέση με το 1020. Έχει κορυφαίο hardware, κορυφαία αυτονομία, κορυφαία ποιότητα κατασκευής και μια πολύ καλή οθόνη σε συνδυασμό με ένα βελτιωμένο λειτουργικό και interface. Επιπλέον, το store της Microsoft διαθέτει πάνω από 200.000 apps και η ίδια διατείνεται πως το 90% των κορυφαίων εφαρμογών για άλλες πλατφόρμες είναι διαθέσιμο και για τη δική της. Είναι, εν ολίγοις, αντάξιο της τιμής του. Στο ερώτημα, όμως, αν είναι το καλύτερο phablet προς αγορά, η απάντηση είναι περίπλοκη.

    Θα πρέπει να μη σας ενοχλεί καθόλου το μεγάλο μέγεθός του και να έχετε καλές σχέσεις με το Windows Phone OS για να το προτιμήσετε. Πολλοί χρήστες Android θα το χρησιμοποιούσαν με ευχαρίστηση, αλλά υστερεί ακόμη σε λειτουργικότητα σε σχέση με το OS της Google, αν και έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Πιστεύω πως αν συνεχίσει έτσι και με ουσιώδη updates στο άμεσο μέλλον, θα μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια Android και iOS, άλλωστε δεν έχει και πολλά να ζηλέψει, ενώ όσον αφορά την ποιότητα των συσκευών, αρκεί να τη διατηρήσει στο υψηλό επίπεδο που ήδη βρίσκονται. Οι επιλογές σε αυτές τις ίντσες δεν είναι και πολλές, άλλωστε, και το Lumia 1520 βρίσκεται σίγουρα μέσα στις 2-3 καλύτερες.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles