11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Lumia 530 hands-on review: Για τους εραστές της low-budget κατηγορίας!

    Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές ρίχνουν το βάρος στη low-end κατηγορία, η οποία αποτελείται κυρίως από συσκευές, οι οποίες είναι προορισμένες για να εκτελούν μία σειρά από basic λειτουργίες, οι οποίες καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των χρηστών που θέλουν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς ωστόσο το ποσό που θα δαπανήσουν για την αγορά ενός smartphone, να ξεπερνάει σε μεγάλο βαθμό το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ (εδώ ισχύει και το όσο φθηνότερα, τόσο το καλύτερο). H Microsoft, σε μία προσπάθεια να κερδίσει πόντους στη συγκεκριμένη απαιτητική κατηγορία ρίχνει στην αγορά το πιο φτηνό Lumia που υπάρχει, το Lumia 530. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το “μικρό” της Nokia, το οποίο έρχεται να διαδεχθεί το εξαιρετικά πετυχημένο Lumia 520.

    Lumia_530_1

    Εξωτερικές εντυπώσεις & design

    Παρατηρώντας τη low-end συσκευή της Nokia, είναι εμφανές πως οι σχεδιαστές της δεν έδωσαν και ιδιαίτερο βάρος στην εξωτερική της εμφάνιση, καθώς το κινητό είναι θα λέγαμε από σχεδιαστικής απόψεως σχετικά χοντροκομμένο. Κύριο υλικό κατασκευής (όπως αναμενόταν άλλωστε) είναι το πλαστικό, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πρόκειται για μία στιβαρή και ανθεκτική κατασκευή. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι το Lumia 530 κάθεται καλά μέσα στο χέρι του χρήστη και λόγω του μικρού μεγέθους του, επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση με το ένα χέρι. Κατά τα άλλα, το Lumia 530 διαθέτει στη δεξιά πλευρά το power on/off button και τα volume up/down buttons, στο επάνω τμήμα υπάρχει το audio jack και στο κάτω τμήμα η θύρα για τη microUSB.

    Lumia 530_4

    Lumia_530_3

    Η μπαταρία είναι αποσπωμένη και αφαιρώντας το πίσω τμήμα στο εσωτερικό δεν διακρίνουμε τίποτα περισσότερο από την μπαταρία, την θύρα για microSD (δύναται να δεχθεί και κάρτα έως τα 128GB) και την υποδοχή για τη micro-SIM, ενώ επιπλέον το Lumia 530 κυκλοφορεί και σε dual-SIM έκδοση. Σε γενικές γραμμές, το Lumia 530 δε διαφέρει σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Nokia που κινούνται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σαφώς, δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, ωστόσο δεν μπορούμε να περιμένουμε και κάτι παραπάνω από μία συσκευή, η οποία στοιχίζει κοντά στα 100 ευρώ.

    Lumia_530_2

    Οθόνη, δυνατότητες και επιδόσεις

    Το Lumia 530 έρχεται με μία TFT οθόνη 4 ιντσών, με ανάλυση στα 480×854 pixels (με πυκνότητα pixel στα 245ppi). Παρατηρώντας την ποιότητα της οθόνης του τελευταίου low-end Lumia, μπορούμε να  συμπεράνουμε πως είναι προορισμένη για να εκτελεί μία σειρά από basic λειτουργίες. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι υπάρχει μία «μουντάδα» στα χρώματα και από άποψη ευκρίνειας δεν είναι θα λέγαμε ότι καλύτερο έχουμε δει. Παρόλα αυτά, δίχως να ξεχωρίζει, η οθόνη του Lumia 530 κάνει τη δουλειά της στο να εκτελεί μία σειρά από βασικές λειτουργίες. Όσον αφορά, τα tech specs του, το συγκεκριμένο smartphone βασίζεται σε έναν quad-core επεξεργαστή Snapdragon 200, ο οποίος τρέχει στα 1.2GHz, ενώ παράλληλα διαθέτει 512MB μνήμης RAM. Σίγουρα, το συγκεκριμένο ποσό μνήμης είναι αρκετά χαμηλό για τα τωρινά δεδομένα, ωστόσο οι περισσότερες Windows-based εφαρμογές δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευπροσαρμοστικότητα του λειτουργικού Windows Phone 8.1. Όσον αφορά τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, η συσκευή ακολουθεί τα στάνταρ της εποχής, καθώς διαθέτει 4GB flash μνήμης, όμως το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μπορεί να δεχτεί microSD κάρτες που φτάνουν έως τα 128GB σε χωρητικότητα. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας η συσκευή υποστηρίζει δίκτυα 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, αλλά και A-GPS, ενώ παράληλλα διαθέτει και Radio-FM δέκτη.

    Lumia 530_5

    Σε γενικές γραμμές, τόσο η πλοήγηση στο Internet, όσο και η ροή των menus δεν μας άφησαν παραπονεμένους (σε συνάρτηση πάντα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το Lumia 530). Ολοκληρώνοντας τη τεχνική ανάλυση, η συσκευή διαθέτει μία κύρια κάμερα με αισθητήρα στα 5MP (2592×1936 pixels), η οποία προσφέρει ικανοποιητικές φωτογραφίες, ενώ για μία ακόμη φορά η εμπρόσθια κάμερα λάμπει διά της απουσίας της (κάτι αδικαιολόγητο από τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες φτηνές συσκευές, οι οποίες στοιχίζουν περίπου στα ίδια χρήματα και προσφέρουν στο χρήστη εμπρόσθια κάμερα). Τέλος, με το Lumia 530 μπορείτε να τραβήξετε video χαμηλής ποιότητας στα 480p με 30fps.

    Τελικές σκέψεις

    H προσπάθεια της Microsoft να κερδίσει τη προσοχή των καταναλωτών που αρέσκονται στην αγορά των low-budget συσκευών, κρίνεται ως ικανοποιητική, με τη Microsoft να έχει ως κύριο όπλο της απέναντι στον οξύ ανταγωνισμό την αδιαφιλονίκητη ποιότητα κατασκευής της οικογένειας Lumia. Το Lumia 530, για αυτά που έχει σχεδιαστεί να κάνει, σε καμία περίπτωση δεν μας απογοήτευσε. Μην περιμένετε φυσικά να τρέξετε σε αυτό, το τελευταίο uber-mobile game που βασίζεται στην Unreal Engine ή εξαιρετικά απαιτητικές εφαρμογές που απαιτούν δυνατό επεξεργαστή και τουλάχιστον 1GB μνήμης. Ωστόσο, με την τιμή του να κυμαίνεται από 95 έως 105 ευρώ, το Lumia 530 κάλλιστα μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον του καταναλωτή ως ένα entry-level κινητό για καθημερινή χρήση για όλους τους χρήστες, οι οποίοι δεν ζητούν πολλά από τη συσκευή τους.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles