16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Χρόνια πολλά Mac! Έγινες 30 χρόνων και το iFixit, μελετά τον εσωτερικό σου κόσμο

    Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, λανσάρεται επίσημα ο πρώτος υπολογιστής Mac, από την τότε Apple του οραματιστή μαρκετίστα Steve Jobs και του οραματιστή μηχανικού, Steve Wozniac. 1984. Η μέρα εκείνη ήταν η απαρχή που η τεχνολογία των υπολογιστών, άρχισε να μικραίνει και να γίνεται προσιτή στον ιδιώτη, το άτομο, ξεκινώντας την έκρηξη των προσωπικών υπολογιστών. Από τότε, μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά. Ο κάθε Mac που κυκλοφορεί, η τεχνολογία, η ζωή η ίδια.

    19d9j4a3ki5fzjpg

    Πώς ήταν όμως ο πρώτος Mac, ο Mac 128K που κυκλοφόρησε σαν σήμερα; Το iFixit, αποφάσισε, να «ανοίξει» τα εσώψυχα του πρώτου υπολογιστή που κυκλοφόρησε εμπορικά η Apple και είναι απόλαυση:

    oGAZRjL3dxwvN2MB

    Το teardown του ιστορικού υπολογιστή είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Σημειώστε τα χαρακτηριστικά και τους αριθμούς:

    • Τιμή; 2495 δολάρια, 5594 δολάρια σε σημερινή αναλογία
    • Επεξεργαστής Motorola 68000 χρονισμένος στα 8 MHz
    • DRAM στα 128 KB
    • Οθόνη ασπρόμαυρη, CRT, 9 ίντσες και ανάλυση 512×342
    • Μνήμη; 400 KB μέσω floppy disk drive για δισκέτες 3,5 ιντσών.

    Το μόνο που δεν έχει αλλάξει ανάμεσα στον Mac 128K και τους iMac που κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα, είναι η παροχή ρεύματος.

    CyS1JjC1hMyyVMXv

    Το πιο απολαυστικό κομμάτι όμως αυτού του teardown, είναι η οθόνη. Δείτε τον όγκο που βρίσκεται πίσω από αυτή την 9 ιντσών ασπρόμαυρη οθονίτσα, όταν κοιτάτε την flat screen σας με το εξαιρετικά μεγάλο pixel density. Καμία σχέση, έτσι δεν είναι;

    EvggAoikqTGtMQah

    Bonus από το teardown του iFix it σε αυτόν τον Mac; Όπως είναι η παράδοση, το μηχάνημα στο εσωτερικό του, φέρει τις υπογραφές των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την κατασκευή του. Είναι οι υπογραφές όλης της ιστορικής ομάδας: του Jobs, του Woz, του Bill Atkinson, του Jef Raskin, του Bruce Horn και άλλων.

    mwFPCWNpg3NYKoqq

    Δείτε το βίντεο από το teardown του iFixit. Είναι ένα τρυφερό ταξίδι πίσω στον χρόνο της τεχνολογίας. Της τεχνολογίας που ξαφνικά, από το 1984, ξέφυγε από τις «ντουλάπες-υπολογιστές» που καταλάμβαναν ολόκληρα δωμάτια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και, άρχισε να μπαίνει στα σπίτια και τα γραφεία μας. Χρόνια πολλά Mac.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles