19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Κάνοντας «τέχνη» με τους Κινέζους εργάτες που συναρμολογούν τα gadget μας

    Πόσες φορές έχουμε μιλήσει για τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στα εργοστάσια της Foxconn; Για τους ανθρώπους που έχουν αυτοκτονήσει, έχουν εξεγερθεί, αλλά και για όλους τους εκατομμύρια εκείνους που, 12 ώρες από την ημέρα τους, 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 μήνες τον χρόνο, συναρμολογούν όλα εκείνα τα gadget που φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων, παρουσιάζουν οι εταιρείες σε φαντασμαγορικά show κι εμείς γράφουμε λέξεις επί λέξεων. Να που δύο σχεδιαστές από το Λονδίνο, έκαναν «τέχνη» με την θλιβερή γραμμή παραγωγής που συναρμολογεί τις «φανταστικές» συσκευές μας.

    Cohen-Van-Balen-75-Watt-8

    Οι Tuur Van Balen και Rebital Cohen σχεδίασαν ένα αντικείμενο που δεν έχει καμία -απολύτως- χρησιμότητα. Δεν είναι καν όμορφο. Είναι ένα λευκό κομμάτι πλαστικό, άσχημο, με άσχετα εξαρτήματα. Οι δύο designers όμως ήθελαν να κάνουν ένα τέτοιο αντικείμενο. Με μόνο σκοπό την παρακολούθηση της συναρμολόγησής του σε μία γραμμή παραγωγής σε εργοστάσιο στην Κίνα. Και την κινηματογράφηση αυτής της θλιβερής χορογραφίας. Αυτό είναι το project με τον τίτλο 75 Watt.

    «Όλοι γνωρίζουμε πόσα megapixel είναι η κάμερα στο τηλέφωνό μας, αλλά δεν ξέρουμε πώς ακριβώς φτιάχνεται το τηλέφωνό μας, από πού προέρχεται ή την κοινωνική και ηθική πραγματικότητα μέσα από την οποία υπάρχουν αυτά τα αντικείμενα» λέει ο Van Balen. Η έμπνευση των δύο designers προήλθε από ένα απόσπασμα από το βιβλίο Standard Handbook for Mechanical Engineers: “ένας εργάτης, μέσα στην πορεία ενός 8ώρου μπορεί να έχει απόδοση που φτάνει τα 75 Watt”.

    Οι σχεδιαστές, εκτός από το αντικείμενο, σχεδίασαν και την ακριβή κίνηση που θα χρειαζόταν να κάνουν οι εργάτες στο εργοστάσιο της εταιρείας Thermopot, στην πόλη Zhongshan, στην Κίνα, με τη συνεργασία του χορογράφου Alexander Whitley, που συνεργάζεται με το Royal Ballet, στο Λονδίνο. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στο βίντεο. Μία «τέχνη» που προσπαθεί με ένα τρόπο να ωραιοποιήσει την πλέον ταπεινή διαδικασία: τις μηχανικές κινήσεις μίας ολόκληρης στρατιάς ανθρώπων που δουλεύουν χωρίς να κάνουν τίποτα δημιουργικό, σαν μηχανές, μόνο και μόνο για να μπορέσουμε εμείς, να καταναλώσουμε την τελευταία συσκευή μίας εταιρείας.

    Και τώρα, όλοι μαζί, μπορούμε να κοιτάξουμε με υπερηφάνεια το smartphone μας…

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles