11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Malware καθιστά ευάλωτα σε επιθέσεις τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας!

    H Symantec ανακάλυψε πρόσφατα ένα επικίνδυνο malware (κακόβουλο λογισμικό), το οποίο σχεδιάστηκε για να προσβάλλει αποκλειστικά τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μία ομάδα από hackers με την επωνυμία Dragonfly, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους phishing κατόρθωσε να διασπάσει το τείχος προστασίας των μεγαλύτερων πάροχων ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στις Η.Π.Α αλλά και σε άλλες χώρες.

    malware

    Το εν λόγω malware δεν ήταν τόσο καταστροφικό, όπως για παράδειγμα το Stuxnet, το οποίο όπως λέγεται δημιουργήθηκε από τις Η.Π.Α και το Ισραήλ για να χτυπηθεί η υποδομή των πυρηνικών εργοστασίων του Ιράν. Μάλιστα, οι ειδικοί της Symantec επεσήμαιναν ότι η αποστολή του συγκεκριμένου malware αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κατασκοπευτικού χαρακτήρα, το οποίο θα είναι σε θέση να συγκεντρώνει ανά πάσα στιγμή στοιχεία για την υποδομή και τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών ηλεκτρικών εργοστασίων. Βέβαια, όπως τόνισαν το χειρότερο είναι ότι από τη στιγμή που το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό κατορθώσει να περάσει την ασφάλεια, τότε ανοίγει παράλληλα και ένα παράθυρο σε άλλους επιτιθέμενους. Η Symantec θεωρεί ότι οι hackers της Dragonfly δρουν συντονισμένα και με οργανωμένο σχέδιο, χτυπώντας συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
    malware

    Όποια όμως και εάν είναι η μεθοδολογία των Dragonfly, αλλά και των υπολοίπων ομάδων hackers, οι οργανισμοί και οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει είναι πάντοτε κατάλληλα προετοιμασμένες για να μπορέσουν να αντέξουν οποιαδήποτε κακόβουλη επίθεση.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles