15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Η Ινδία «έφτασε» στον Άρη! Επιτυχημένη η χαμηλού κόστους παρθενική αποστολή της

    Η Ινδία γράφει ιστορία, επιτυγχάνοντας να φτάσει στον Άρη με την “παρθενική” και χαμηλού κόστους, αποστολή της. Πρόκειται για την πρώτη χώρα που καταφέρνει να ολοκληρώσει ένα τέτοιο “ταξίδι” στην πρώτη της προσπάθεια, με το διαστημικό σκάφος Mangalyaan να μπαίνει στην τροχιά του Κόκκινου Πλανήτη πριν λίγες ώρες.

    India-s First Mars Probe

    Το Mangalyaan, που σημαίνει “σκάφος του Άρη” στην τοπική γλώσσα, ξεκίνησε το ταξίδι του από το νησί Shriharikota, κοντά στις ανατολικές ακτές της Ινδίας, πριν από 10 μήνες.

    India-s First Mars Probe02

    Η αποστολή στοίχισε στην Ινδία 74 εκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, καταφέρνει, ωστόσο, να τοποθετήσει τη χώρα στο “κλειστό club” των χωρών που βρίσκονται στον Άρη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη διαφορά ότι η Ινδία είναι η μόνη που τα καταφέρνει με την πρώτη της προσπάθεια.

    India-s First Mars Probe03

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, σε πανηγυρική διάθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σήμερα δημιουργήθηκε ιστορία. Τολμήσαμε να φτάσουμε στο άγνωστο και να πετύχουμε σχεδόν το ακατόρθωτο”. Αν και ορισμένοι αμφισβητούν το τίμημα για μία χώρα που ταλανίζεται από φτώχεια και πείνα, η κυβέρνηση της χώρας υπερασπίζεται την αποστολή, σημειώνοντας τη σημασία της στην παροχή θέσεων εργασίας για επιστήμονες και μηχανικούς, καθώς και τις πρακτικές εφαρμογές της στην επίλυση προβλημάτων στη Γη. Για τη χώρα, βέβαια, θεωρείται και μία επιτυχία το γεγονός ότι ολοκλήρωσε μία τέτοια αποστολή ξεπερνώντας την “ανταγωνίστριά” της Κίνα.

    H ινδική αποστολή έχει ως στόχο να μελετήσει την επιφάνεια και τα μεταλλικά στοιχεία στη σύνθεση του Άρη και να σαρώσει την ατμόσφαιρα για μεθάνιο, ένα χημικό στοιχείο έντονο συνδεδεμένο με τη ζωή στη Γη.

    Να σημειώσουμε ότι, πριν λίγες μέρες, μπήκε στην τροχιά του Κόκκινου Πλανήτη και το (πολύ μεγαλύτερου κόστους) διαστημικό σκάφος MAVEN της NASA, με στόχο να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι συνέβη στον Άρη και, πλέον, πρόκειται για έναν ψυχρό και ξηρό πλανήτη στον οποίο δεν υπάρχει νερό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles