20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Μένοντας ψηφιακά ασφαλείς στις διακοπές σας

    Καλοκαίρι. Εποχή ξεγνοιασιάς, ηρεμίας και χαλάρωσης. Οι ρυθμοί πέφτουν, οι μηχανές δουλεύουν στο ρελαντί και οι διακοπές έχουν την τιμητική τους. Προσοχή όμως! Την ώρα που εσείς χαίρεστε τα μπάνια του λαού και την ανεμελιά του καλοκαιριού, κάποιοι δουλεύουν αδιάκοπα για να προξενήσουν ζημιές στους υπολογιστές και τα αρχεία σας! Παρ’ ότι πολύ θα το θέλαμε, οι «κυβερνοαπάτες» δεν… κατεβάζουν ταχύτητα τους μήνες του καλοκαιριού –τουναντίον, πολλοί επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη χαλαρότητα που πλανιέται στην ατμόσφαιρα προς όφελός τους!

    Όχι, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, φτάνει απλώς να επαγρυπνείτε. Στο digitallife.gr, καθ’ ότι νοιαζόμαστε για την ασφάλεια των αρχείων και των συστημάτων σας, συγκεντρώσαμε με τη βοήθεια των PandaLabs μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να περάσετε ένα χαρούμενο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι, μακριά από Trojans, malware και λοιπό κακόβουλο υλικό!

     

    Λέμε «όχι» στα συνημμένα!

    Με το να ανοίξετε ένα ύποπτο mail δεν τρέχει κάτι. Το πρόβλημα παρουσιάζεται μόλις ανοίξετε το συνημμένο που συνήθως αυτό περιέχει. Συνήθως πρόκειται για κάποιο εκτελέσιμο (.exe) ή συμπιεσμένο (.rar ή .zip) αρχείο: στην πρώτη περίπτωση, με ένα διπλό «κλικ» την έχετε «βάψει», στη δεύτερη θα χρειαστεί να μεταφέρετε και κάποια αρχεία στο σύστημά σας. Να είστε υποψιασμένοι: μην ανοίγετε συνημμένα και links από άγνωστους αποστολείς.

     

    Εισιτήρια; Ποια εισιτήρια;

    Λάβατε mail με τις κρατήσεις των αεροπορικών σας εισιτηρίων; Και την τελευταία φορά που κλείσατε εισιτήριο πληρώσατε σε… δραχμές; Πολύ ωραία: μην το ανοίξετε! Το συνημμένο αρχείο (τι λέγαμε πιο πάνω;) είναι ένα Trojan σχεδιασμένο να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα σας! Και ναι, καμία εταιρεία δεν πρόκειται να σας αγαπήσει έτσι ξαφνικά και να σας στείλει δωρεάν εισιτήρια. Σε περίπτωση που όντως κάνατε κάποια κράτηση, φροντίστε το mail που θα ανοίξετε να είναι το σωστό.

     

    Προσοχή στα social media

    Κανονίσατε επιτέλους να πάτε τις διακοπές στο Μπαλί που σχεδιάζατε χρόνια τώρα. Είστε ενθουσιασμένοι. Πετάτε απ’ τη χαρά σας. Πολύ ωραία. Δεν υπάρχει λόγος να το ανακοινώσετε πριν φύγετε στους 1315 φίλους σας στο Facebook. Ναι, σύμφωνοι, δεν έχετε πρόβλημα με τα «κολλητάρια» και τα καλά φιλαράκια, όμως πόσο σίγουροι είστε και για τους 1315; Και για τους φίλους αυτών…;

    Προσοχή στα εισιτήρια που δεν κλείσατε ποτέ: κανείς δεν θα σας χαρίσει τις φετινές σας διακοπές!

    Τα παιδία παίζει

    Το καλοκαίρι είναι μεταξύ άλλων και η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Για τρεις λόγους: Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος –κοινώς, σχολείο πάπαλα! Έτσι λοιπόν τα πιτσιρίκια κινούνται μεταξύ υπολογιστή και τηλεόρασης και όπως όλοι ξέρουμε, όσες περισσότερες ώρες περιεργάζεται το PC ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος κάτι να πάει στραβά. Ένα παραπλανητικό banner, μία ακίνδυνη –φαινομενικά- εγκατάσταση. Δεν θέλει πολύ για να γίνει το κακό…

     

    Ακριβά μου κοινόχρηστα…

    Στις διακοπές πολλοί είναι εκείνοι που απαρνούνται τα laptops, τα tablets και γενικότερα τα περισσότερα gadgets τους. Θα ‘ρθει η στιγμή πάντως που κατά την παραμονή τους στο νησί θα «σπάσουν» και θα ψάξουν απεγνωσμένα internet cafe για να τσεκάρουν τα emails, να ανανεώσουν το προφίλ και να «chatάρουν» με κάνα φιλαράκι που είχε την ατυχία να μείνει πίσω στο κλείνον άστυ. Προσοχή όμως: ο κοινόχρηστος υπολογιστής δεν είναι ο υπολογιστής σας. Μην επιλέξετε την αποθήκευση κωδικών και κάνετε πάντα log out από όποιο site εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Δεν θέλετε ο επόμενος να τσεκάρει μία προς μία τις φωτογραφίες σας στο Facebook. Ω ναι.

     

    Ασύρματη απειλή

    Το Wi-Fi έχει μπει για τα καλά πλέον στην καθημερινότητά μας, συνοδεύοντας την αναμονή σε λιμάνια και αεροδρόμια, τον καφέ και το ποτό μας –με άλλα λόγια βρίσκεται παντού. Ξεμείνατε όμως σε μια πλατεία και το μόνο δίκτυο που βρίσκετε έχει όνομα «freewifireally»; Εμμ… Τα φαινόμενα απατούν, ξέρετε. Φροντίστε να συνδέεστε σε δίκτυα, τη φερεγγυότητα και την ασφάλεια των οποίων γνωρίζετε. Σε τελική ανάλυση και να μείνετε μια φορά καθώς πίνετε τον γκαϊφέ σας offline, δεν χάλασε κι ο κόσμος.

     

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Μπορεί εσείς να βρίσκεστε σε διακοπές (σωματικά, νοητικά, δεν έχει σημασία) για όλο το «καυτό» τρίμηνο του χρόνου, ωστόσο οι εταιρείες που ασχολούνται με προγράμματα προστασίας (antivirus, firewalls κλπ) δεν ξαποσταίνουν καθόλου, ούτε για αστείο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα και μην αμελείτε να το κρατάτε ανανεωμένο με τα τελευταία virus definitions και updates. Είναι δωρεάν και δεν θα σας πάρει καθόλου χρόνο.

     

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles