BREAKING

Μέλισσες-ρομπότ. To πανεπιστήμιο του Harvard έχει τη λύση;

Το Harvard έχει ξεκινήσει ένα ζωτικής σημασίας ερευνητικό project με σκοπό να δημιουργήσει σμήνη από Μέλισσες-ρομπότ, τα οποία θα καταπολεμήσουν το πρόβλημα της ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.

RoboBees_1

Ως γνωστόν, οι επιστήμονες εδώ και καιρό έχουν διαπιστώσει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος και των καταστρεπτικών επεμβάσεων που πραγματοποιεί ο άνθρωπος στη φύση. Μπορεί να φαίνεται αξιοπερίεργο, όμως  οι μέλισσες επιτελούν έναν πολύ σοβαρό ρόλο στην ευρύτερη επιβίωση όλων των ειδών πάνω στη Γη, καθώς σε αυτές οφείλεται η διαδικασία της επικονίασης. Με απλά λόγια, οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την μεταφορά της γύρης, συμβάλλοντας έτσι στην γονιμοποίηση των φυτών και στη συνέχιση της ζωής (υπολογίζεται μάλιστα ότι οι μέλισσες αποτελούν το 80% των επικονιαστικών εντόμων).

Bee1

Οι Μέλισσες-ρομπότ που ήδη έχει σχεδιάσει το επιστημονικό προσωπικό του Harvard και βρίσκονται σε διαδικασία Alpha (http://robobees.seas.harvard.edu/), θα μπορούν στο κοντινό μέλλον: να εκτελούν αυτόματα τη διαδικασία της επικονίασης, να πραγματοποιούν αποστολές έρευνας και διάσωσης, να εξερευνούν το φυσικό περιβάλλον και να χρησιμοποιούνται για μετεωρολογικούς ή  στρατιωτικούς σκοπούς. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο εν λόγω project πιστεύουν ότι οι ρομποτικές μέλισσες θα ανοίξουν το δρόμο για μία σειρά από νέες ανακαλύψεις που αφορούν στην εξέλιξη της ρομποτικής, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής.

Robobees_2

Ωστόσο, όλο αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, καθώς αντί για να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε την φυσική ζωή μέσω της τεχνολογίας, μήπως θα έπρεπε πρώτα να την προστατεύσουμε καλύτερα; Με αφορμή αυτό τον προβληματισμό παρακολουθήστε και το video που ανέβηκε πρόσφατα από την Greenpeace...

0 Comment