BREAKING

2

Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, είναι πιθανόν να βιώσουμε μία τεράστια ηλιακή καταιγίδα

Οι πιθανότητες να βιώσουμε μία μαζική ηλιακή καταιγίδα μέχρι το 2014 είναι μία στις 8 λένε επιστήμονες, καθώς ο ήλιος περνάει στην διετή φάση που οι ηλιακές καταιγίδες θα είναι σε έξαρση.

Μία τεράστια ηλιακή καταιγίδα θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή στον πλανήτη. Οι επιστήμονες όμως κατασκεύασαν τα σενάριά τους με δεδομένο το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό του 1859 που έχει ονομαστεί Carrington Event. Υπολογίζουν πως μία επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα θα έχει αυτή την ένταση.

Υποστηρίζουν πως στην εποχή των δορυφορικών επικοινωνιών και GPS, οι συνέπειες μίας τέτοιας καταιγίδας θα είναι καταστροφικές, καθώς θα επηρεάσει την επικοινωνία μας και θα αποδυναμώσει την παροχή ρεύματος, προκαλώντας ζημιές η αξία των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Colorado στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσαν στη δημοσιότητα τις μελέτες τους στις 14 Φεβρουαρίου και ήταν πολύ περιγραφικοί στις εκτιμήσεις τους. Με το δεδομένο πως η τελευταία ηλιακή έξαρση παρατηρήθηκε το 2000, η επόμενη διετία είναι η περίοδος που θα έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να επειρεαστεί η καθημερινότητά μας από τις καταιγίδες. Πώς;

«Κάθε φορά που βάζετε βενζίνη στο βενζινάδικο και δίνετε την πιστωτική σας κάρτα, αυτό είναι μία δορυφορική συναλλαγή. Φανταστείτε μεγάλες πόλεις να μένουν χωρίς ρεύμα για μία εβδομάδα, για ένα μήνα, για ένα χρόνο», λένε οι Φυσικοί.

Αν μάλιστα τα μεμονωμένα φαινόμενα είναι ανάλογα του 1859, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το βόριο σέλας θα είναι και πάλι ορατό μέχρι και από την Καραϊβική και πως, όπως τότε, το φως του θα είναι τόσο δυνατό που θα μπορούμε να διαβάζουμε εφημερίδα. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό μέσα στα επόμενα 2 χρόνια φτάνει το 12%,  ποσοστό αρκετά υψηλό. Οι επιστήμονες αναφέρουν όμως πως, ακόμα κι αν το φαινόμενο είναι μικρότερης κλίμακας από αυτό του 1859, οι συνέπειες στο συνδεδεμένο κόσμο μας, θα είναι και πάλι τεράστιες.

Οι προειδοποιήσεις των ερευνητών λαμβάνονται αρκετά σοβαρά από της εταιρείες επικοινωνιών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Eric Schmidt, πρώην CEO της Google, δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς η Google έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μίας μεγάλης κλίμακας ηλιακής καταιγίδας και ο Schmidt απάντησε πως με αυτό ασχολούνται όσοι ειδικεύονται σε υποδομές και δίκτυα και δουλεύουν πάνω σε αυτό.

Μελέτες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, αναφέρουν τις πιθανότητες, μετά από μία τεράστια ηλιακή καταιγίδα να δούμε τους πυκνωτές όλων των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας να καταστρέφονται και οι άνθρωποι να καλούνται να κατασκευάσουν καινούριους για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλες της περιοχές, καθώς όλα τα αποθέματα πυκνωτών θα έχουν καταστραφεί από την καταιγίδα.

Προφανώς θα ασχοληθούμε ξανά με το ενδεχόμενο καθώς οι επιστήμονες που παρακολουθούν τις αντιδράσεις του μεγάλου αστεριού, εκδίδουν συχνά οδηγίες όταν παρατηρούν τις διαφόρων εντάσεων ηλιακές καταιγίδες.

Πηγές: Wired, Daily Mail, NWS

2 Comments

  • th thessaloniki
    4 Μαρτίου 2012 at 16:37

    οσο για τον σχεδον καθημερινο σεισμο στη θεσσαλονικη … προμυνηει κατι… γινετε παντα τιν ιδια ωρα… 5.25 τα ξημερωματα 5.27 η 5.30 .. τα ξημερωματα… προμυνηει σαφως κατι… κατι που πιστευω οτι θα ζησουμε πολυ μεγαλο σεισμο στη θεσσαλονικη.. ευχομαι να βγω ψευτης…

  • th thessaloniki
    4 Μαρτίου 2012 at 16:35

    δηλαδη θα καταστραφουμε … αυτο σημαινει… προφανος… αν δεν υπαρχει ρευμαδεν υπαρχει και ζωη οπως ενας ανθρωπος δεν μπορει να ζησει χωρις νερο.. τραγικο…αν συμωει κατι τετοιο.. πρεπει να μεταναστευσουμε πριν συμβει αν οντος υπαρχει τοσο μεγαλη πιθανοτητα να γινει.. παντος ολα αυτα για καποιο λογο γινονται.. εχει εδωκαι καιρο στη θεσσαλονικη καθε μερα σχεδον 5.27 τα ξημερωματα 5.30 τα ξημερωματα γινετε ενας μικρος σεισμος.. η κριση στην ελλαδα και αυτο ενα μεγαλο φαινομενο.. η καταστροφες σε ολο τον πλανητη φωτιες .. πλυμιρες τσουναμια σε αλλες χωρες.. μηπως ερχετε τελικα η συντελια του κοσμου….. ; το πιστευω ακραδανατα πλεον..