18.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε να λειτουργούμε σε «καλοκαιρινή ώρα»;

    Μπορεί τα πρακτικά προβλήματα της μετάβασης από την χειμερινή ώρα στην καλοκαιρινή να είναι το ότι θα αναγκαζόμαστε να ξυπνάμε 1 ώρα νωρίτερα, αλλά… δεν είναι μόνο αυτά. Γιατί σας μιλάμε; Για το γεγονός ότι την Κυριακή 25 Μαρτίου, θα χρειαστεί να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω και να λειτουργούμε μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2012 στην θερινή ώρα.

    Δεν είμαστε μόνοι. Οι περισσότερες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου της Γης, μπαίνουν στην διαδικασία αυτής της μεταβολής, ήδη από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Η πρώτη χώρα που υιοθέτησε την μετάβαση στη θερινή ώρα ήταν η Γερμανία και οι σύμμαχοί της κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα την 30η Απριλίου 1916, ακολουθούμενη από την Μεγάλη Βρετανία και τους περισσότερους συμμάχους της. Η Ρωσία και μερικές άλλες χώρες ακολούθησαν την επόμενη χρονιά, αν και πια, η ώρα στη Ρωσία δεν αλλάζει.

    Η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες μετά, ξεκίνησαν την μετάβαση στη θερινή ώρα με το σκεπτικό ότι έτσι θα μείωναν την κατανάλωση άνθρακα που, λόγω του πολέμου, η διαχείρισή του ήταν απολύτως αναγκαία. Η ιδέα ήταν πως, με τη αλλαγή των ρολογιών κατά την διάρκεια των θερινών μηνών, προστίθεται μία ώρα ηλιοφάνειας στο βράδυ και αφαιρείται από το πρωί. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι έχουν διαθέσιμες περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας μετά την δουλειά τους.

    Αυτό, για τις χώρες, σήμαινε πως οι άνθρωποι ήταν περισσότερες ώρες έξω και ο φυσικός φωτισμός επαρκούσε μέχρι κάποιες ώρες το βράδυ, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας για οικιακό και δημόσιο φωτισμό. Επίσης, όλοι όσοι δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο, τον τουρισμό και την διασκέδαση, καλωσόρισαν την νέα ρύθμιση γιατί η μία παραπάνω ώρα στην ημέρα, σήμαινε πως οι πελάτες των δραστηριοτήτων τους, θα είχαν μία παραπάνω ώρα στη διάθεσή τους για να ασχοληθούν και να πληρώσουν γι αυτές.

    Αυτά συνέβαινα πριν 100 χρόνια περίπου. Σήμερα έχει γίνει γνωστό πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά την μετάβαση από την χειμερινή ώρα στην θερινή, μόνο κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ υπάρχουν κι άλλες μελέτες που θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά την κατανάλωση.

    Για όσους υποστηρίζουν πως η «έξτρα» ώρα που κερδίζουμε σε ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του απογεύματος για τους θερινούς μήνες, συμβάλλουν στην υγεία μας, μπορούμε να συμφωνήσουμε καθώς, είναι γνωστό πως σε χώρες που υπάρχει σκοτάδι για πολλές ώρες τις ημέρας, οι πολίτες τους υποφέρουν από κατάθλιψη. Υπάρχουν όμως αρκετές αναφορές πως κάθε χρόνο που αλλάζει η ώρα, σε πολλές χώρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού αυτοκτονιών και των κρουσμάτων καρδιακών εμφραγμάτων. Αυτά προκαλούνται από την διατάραξη του ημερήσιου κύκλου μας και το άγχος που προκαλείται από αναγκαία προσαρμογή στην νέα ώρα.

    Σε σχέση με την τεχνολογία αλλά και τον τρόπο ζωής μας, οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνονται στο λογισμικό των συσκευών μας κάθε χρόνο που αλλάζει η ώρα, υπολογίζεται πως κοστίζει πάρα πολύ στις εταιρείες που επιμελούνται αυτές τις αλλαγές, ενώ πολύ συχνά παρατηρούνται λάθη και καθυστερήσεις. Ας μην ξεχνάμε πόσοι χρήστες iPhone καθυστερούν να ξυπνήσουν γιατί το ξυπνητήρι τους (ξεχωριστή εφαρμογή από το λειτουργικό) καθυστέρησε να ενημερωθεί για την αλλαγή σε θερινή ή χειμερινή ώρα σε κάποιες χώρες.

    Επειδή οι καιροί αλλάζουν λοιπόν, μήπως να σκεφτούμε περισσότερο σοβαρά να καταργηθεί αυτή η διαδικασία καθώς, έχει “φουντώσει” η συζήτηση πως δεν είναι πια χρήσιμη; Εσείς τι πιστεύετε;

    Υ.Γ. Αν θέλετε να μάθετε πότε αλλάζει η ώρα στις διάφορες χώρες, πατήστε εδώ

    Πηγές: Gizmodo, Wikipedia, Wikileaks, Wiley, American Psychological Organization

     

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles